Светлина в тунела: Кметът обикаля фирмите, видяното - оптимистично

* Реалната ситуация в троянската икономика е далеч по-добра от това, което се пише по медиите, категоричен е г-н Акимов * „Ако спрем да говорим за криза – убеден съм, че държавата ще дръпне напред”
* Троян отново с най-ниска безработица в областта

ОТ СЕДМИЦА СЪС ЗАМЕСТНИЧКАТА МИ Недка Топалова ходим на посещения в по-големите фирми в общината и на място се срещаме с ръководствата и собствениците им. Това бе новината, която научихме от кмета Минко Акимов на нарочна пресконференция в края на седмицата (4 юни). Целта на визитите – да се обсъдят проблемите и се потърсят начини за по-добро взаимодействие между Община и бизнес. В най-големите фирми търсихме по възможност срещи със собствениците, за да научим истинските намерения, поясни градоначалникът. Подобни срещи „на върха” се провели в дървопреработвателния гигант „Лесопласт” и в едната от двете големи фармацевтични фирми на територията на общината - „Софарма” (Врабево), и чутото било обнадеждаващо; и двете инфраструктурни предприятия са в добра форма, а изпитващият доскоро затруднения с реализацията на продукцията си „Лесопласт” вече е преодолял спада.

„АКО СПРЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА КРИЗА – убеден съм, че държавата ще дръпне напред”, категоричен бе троянският първи. Според него реалната ситуация в троянската икономика, а същото е и в национален мащаб, е далеч по-добра от това, което се пише и говори по медиите. Кметът подкрепи оптимистичния си извод с факти, потвърдени при обиколката из троянските фирми. Дървопреработвателните и мебелните фирми почти не са усетили, че има криза и работят на пълни обороти, основно за износ, заяви г-н Акимов. В последните месеци видимо е раздвижването при производителите на строителни материали, потвърдили го собствениците на „Универсалстрой” Събчо Събчев и Дако Даков; разбира се, нивата отпреди три години, когато бе строителният бум по Черноморието и на други места, не могат да се стигнат.

Г-Н АКИМОВ ДАДЕ И КОНКРЕТНИ ПРИМЕРИ за разрастване на производството в троянски фирми. Машиностроителят „Елматех” е увеличил работниците си от 90 на 120 и се предвижда ново разрастване на производството и персонала. Подобна възходяща е и ситуацията в „Мебел”. Друг факт – в много от по-малките предприятия има скрита заетост (на повикване), което променя картината за безработицата в града. Че безработицата не е толкова тежка сочел и пресен пример от завода за стругове „Машстрой”, който временно възобновил производството си, но не можел да намери достатъчно работници. Както и официалната статистика – според най-прясната информация, изнесена от директора на Регионалната служба по заетостта – Ловеч Минчо Диков в началото на м. юни, безработицата в Троян отново е най-ниската в Ловешка област и темповете на излизане от кризата тук са най-бързи.

РАЗБИРА СЕ, ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ ПРИЗНА, че не всичко е розово. От фирмите пък имали немалко оплаквания, като основните били от лоша инфраструктура и от нередовен градски транспорт до селата. Именно в тази посока били и основните искания на бизнеса към Общината. Срещите продължават.

Т21

113 коментара:

Полендачката каза...

На г-н Акимов искам да кажа,че наистина има предприятия които оцеляват и в кризата и това не трябва да го изненадва.Има хора,които вместо да се вайкат,че е кризяа,се взимат в ръце,обикалят Европа и намират работа.Тази констатация на кмета не е новост.Но има малки фирми,които не е обиколил,/защото са малки/,но дават работа на много троянци,/ако се сумират всички заедно/,но те са на ръба на оцеляването.Това обикаляне по скоро ми намирисва на предизборна обиколка.Може да не съм права...Не знам,но ако някога тук с моите приятели сме критикували,то не е за бизнеса,а за инфраструктурата и изобщо за положението на Троян.Тази обиколка е безмислена.Бизнеса ще се оправи и без него.Други неща са по важни....с тях да се захване!!

Троянец каза...

Права си предизборна е предизборна е ама подобни евтини номера от селски вечеринки даже в Горно трапе вече не минават....

Анонимен каза...

В момента общината е спечелила проект за реконструкция и асфалтиране на кв. Лъгът, кв. Младост и участъка, който не е асфалтиран от ул. Христо Ботев. Ще продължава аботата по разработване на проекти за реконструкция и асфалтиране на улиците. Също така ще бъде и асфалтирана ул. Дим.Икономов, по която в момента се сменя канализацията.

Анонимен каза...

Но вие не четете това, което се пише и се говори, а само се критикува. Трудно е както във всички общини, така и в Троян. Общината ще продължава да работи по инфраструктурата на града.

Анонимен каза...

Абе, кмете, стига с тези селски номера!!!!! Къде виждаш подобрение в Троян?!? Какво обнадеждаващо?! Говори с конкретни цифри - колко хора ще бъдат наети?!

Анонимен каза...

Нищо не е предизборно. Много е рано за предизборни трикове. Явно не се занимавате с политика и избори и незнаете как се правят предизборни агитации. Ако кмета ходи по фирми - защо ходи, ако не ходи - защо не ходи. Е няма угодия. Но това си е пак типична троянска реакция.

Анонимен каза...

Полендачката,
искам да ти кажа,че ме радват умни хора като теб. САМО ТАКА И ЗА НАПРЕД!

1. Обиколката на селянинът комуняга МИНКО ГЛЪФ е само с предизборна цел. ТОВА Е ЯСНО!
2. "Елматех" с който този лумпен дава пример е 80% собственост на Коко Банев. На него му бе платено от конкурентен концерн да ликвидира "ЕЛМА"(2500 ЧОВЕКА ПО ВРЕМЕТО НА ДРЕНСКИ И АДЪРСКИ). Сега е започнал работа по ликвидация на Елматех. Така, че за какво разрастване ми говори.
3. В Машстрой са направили инвентаризация и са открили,че има детайли и части за сглобяване на 15 струга. Викнали са почасово към 50 човека за два месеца. Този завод е ликвидиран вече, защото трябва да има работа ЗА КОНКУРЕНТНИЯ- ЗММ СЛИВЕН. Никога няма да се поднови производството камо ли да не им стигат хора.
4. "УНИВЕРСАЛСТРОЙ" СА ФИРМА, КОЯТО АЗ МНОГО УВЖАВАМ,НО ТАМ РАБОТЯТ ЕДВА ЛИ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ЧОВЕКА. ЗАЩО ТОЗИ СЕЛЯНИН НЕ Е ОТИШЪЛ ВЪВ ФИРМИ КАТО: АКТАВИС(250), КАЛИНЕЛ (900), ОБНОВА(50), РИКО СТИЛ(130), ОЛИМПИЯ, ВИТЕКС(50човека), ХЛЕБОЗАВОДА(60). И НАИСТИНА ДА СЕ ОПИТА ДА ПОМОГНЕ С НЕЩО?
5. МОГА ДА МУ ИЗБРОЯ ПОНЕ 6 СТАБИЛНИ МЕБЕЛНИ ФИРМИ С ОБЩО НАД 500 ЧОВЕКА ПЕРСОНАЛ (ПРЕДИ КРИЗАТА), КОИТО ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. ДОКАТО ТОЗИ НЕКАДЪРЕН И ГЛУПАВ КМЕТ МИ ГОВОРИ,ЧЕ НЕ СА УСЕТИЛИ КРИЗАТА И ВСИЧКО ВЪРВЯЛО ПО МЕД И МАСЛО. БЪРЗ ПРИМЕР: ХЕМУС, БОРАНСКИ, ТЕРА АРТ И ДВЕ ЗА ПРОИЗ. НА ПАРКЕТ.
6. ДОКОГА ЩЕ ЗАМАЗВА ОЧИТЕ НА ХОРАТА? КМЕТОВЕТЕ НА ЛОВЕЧ, ЛЕТНИЦА, СЕВЛИЕВО, ГАБРОВО И ЧЕРВЕН БРЯГ ТИЧАТ ДА ТЪРСЯТ ИНВЕСТИТОРИ И СЕ СПРАВЯТ УСПЕШНО. ТОЙ СИ МИСЛИ,ЧЕ ЩЕ ЗАБЛУДИ НЯКОЙ С ТЕЗИ ОБИКОЛКИ.

МЛАДЕЖА, ТРОЯН

Анонимен каза...

Ами гледам, че кмета ще бъде във вторник от 19,00 ч. в кабелната телевизия. Обадете му се на живо и му задайте въпросите.

Анонимен каза...

Младежа, информирай се добре преди да пишеш. Във всички тези фирми, които ти изброяваш е ходено и се помага винаги. Тези фирми винаги са били обслужвани с предимство. ЗА каквото и да са потърсили общината им е съдействано, и не само на тях. Не знам с какво се занимаваш, пък и не ме интересува, но явно не си много запознат със ситуацията.

Анонимен каза...

Не съм адвокат на кмета, но трябва да бъдем реалисти и да помагаме всички с каквото можем, а не да плюем. Другата година като изберем друг кмет и той ще ни е виновен за нещо. Така, че няма угодия на нас. Но .............. това е.

Анонимен каза...

:)
КМЕТЕ,
ЯВНО ТИ НЕ СИ ЗАПОЗНАТ!

МЛАДЕЖА

Анонимен каза...

Младежо не съм кмета със сигурност. Но е жалко, че ако си млад човек можеш само да хулиш и да пишеш простотии. Не ти прилича на млад човек. Незнам, пък може би и ти да си селянин. От селянин до селянин има доста разлика.

Анонимен каза...

МЛАД СЪМ НА 23 ГОДИНИ. И ПАК СЪМ ПО ЗАПОЗНАТ ОТ ТЕБ И КМЕТЧЕТО. ВЪРВИ СЕГА ДА ТИ ДАДАТ 50 СТОТИНКИ ЗА НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ.

МЛАДЕЖА

Анонимен каза...

Много се радвам да прочета, че има млади хора в Троян, които мислят за града. Такива като теб ще са много полезни за общината. Иди и питай там за работа. Може пък да те вземат. Дано само си завършил и нещо повече от средно килийно.

Бонд каза...

Младежа,
Той кмета че не е запознат, не е, ама това не ти го е писал той - той не може нито да го прочете, нито да го напише сам!
Това е антуража му - върна се от село и започна да пише.
Ей такава е общината в момента в по-голямата си част/има свестни хора, разбира се/ при г-н Акимов.

Анонимен каза...

Ами не съм от антуража му със сигурност, но не съм черноглед като вас и помагам с каквото мога винаги. А иначе наистина има много точни хора в общината, познавам двама - трима. Налагало ми се е да се обръщам към тях и винаги са ме обслужвали прекрасно.

Полендачката каза...

Искам само да изясня,че аз не /плюя/ по кмета.Изразявам мнение.И ако е тръгнал при бизнеса да помага да помага на ВСИЧКИ не само на една две.Да види какво е на всякъде.В общината има и свестни има и мързеливи.Винаги в стадата има и черни овце,но това не ме интересува особенно.ИНТЕРЕСУВА МЕ СТАВАЩОТО В ТРОЯН.Инфраструктурата е в окаяно положение и е редно да я оправят.Ако има план за това е много добре,но хората ще продължават да негодуват,защото няма чуваемост за това ,пък и време мина и се запитва човек дали няма да асфалтират пътищата заради предстоящите избори.Това е което мисля,но е мнение,не плюене!!!!

Анонимен каза...

Когато се кандидатства за Европейски пари всичко сеслучва бавно. Проектите, които се печечят се финансират доста трудно от държавата. Но е факт, че скоро и тук ще има преасфалтирани улици. Не смятам, че е малко и това, че почти в целия град е сменена канализацията, което довежда до спиране на загубите на вода и по - качествена питейна вода

Полендачката каза...

Да,не е малко,че оправиха канализацията,но това се повтаря,че е направено вече доста дълго време.Хората имат нужда и от други ремонти.Когато си от друг град и влезеш или излезеш от Троян се хващаш за глават/мен специално ме е срам/,тогава гостуващите не гледат,какво има под асфалта.Това те не го знаят и не ги интересува.Виждат западнал град.Затова и форумците недоволстват!

Анонимен каза...

Към по-горния коментатор - как като е сменена КАНАЛИЗАЦИЯТА, се намаляват загубите на ВОДА или се повишава качеството и?!

Анонимен каза...

БОНД И ПОЛЕНДАЧКАТА,
радвам се,че в Троян живеят хора като Вас. Що се отнася до онзи анонимния, който е близък човек на кмета бих му казал,че номера му не мина.Той знае за какво говоря. Знам им системата!!! Междудругото за образование точно той и неговия шеф не е редно да говорят. Нагли са!
Нищо скрито не остава на този свят.

Младежа

мичо генковски каза...

Твърде късно г-н кмета започна да се среща с бизнеса. На моите предложения още в началота на мандата да потдържа тесни формални и неформални връзки със собствениците и мениджърите той отговаряше:"Фирмите са частни и аз не мога да им се меся" Според мен както министър председателят носи отговорност за икономиката на държавата, така и кметът носи отговорност за икономическото развитие на общината си.Считам също, че двете срещи с бизнеса бяха без конкретна цел, без ясни идеи, недобре подготвени.Поради това от тях не последваха ефективни резултати.Не получиха развитие идеите на В Букарева,М Вачев и доста други. Всъщност проблемът е генерален - кметската управа няма икономическа програма,не направи дори опит да спаси поне част от загиналите фирми,не успя да привлече нови инвеститори.Направих няколко опита да поставя на обсъждане стопанските проблеми на града и общината.Публикувах и няколко статии в "Троян21" /Между другото - да сте прочели някъде мнение на друг общински съветник за управлението на общината?/ .В резултат бях обявен за опозиция. Всъщност една от бедите на Троян е, че в Общинския съвет няма активна, алтернативна, конструктивна опозиция.А при формата на управление след 1989г дейността на опозицията е основен коректив.Беше редно да споделя тези и други мои мнения за управлението с колегите съветници, но не съм канен на срещи на групата съветници от ГЕРБ вече няколко месеца. А не съм и не мога да бъда опозиция защото работих за идването на тази партия на власт без да съм неин член. Споделям мнението си тук защото между многото баласт, ялов хумор и безсмислени спорове, съзирам и трезви гласове, които мислят за Троян.Надявам се поне те да ме разберат и подкрепят в един градивен разговор по проблемите на Троянско.В името на това ще изтърпя хулите на вечните си "приятели"Ще продължа да подкрепям кмета в правилните му опити за възраждане на Троян, но ще се обявявам открито против всичко, което задълбочава кризата в региона.

Анонимен каза...

Естествено, че кметчето ще започне да преасфалтита. Нали идват избори! Как иначе ще се кандидатира за втори мандат!
Предвиждам мащабни преасфалтирвания през следващата година в Троян.
Екстра Пена Гадателката

Анонимен каза...

бай Мичо Генковски,

да ти припомня и на теб
три мандата беше с Енкин- два месеца преди последния му мандат ти каза" в Троян трябва да има промяна" и отиде в ГЕРБ.
Сега почти искара цял мандат рамо до рамо с Акимов и усещайки, че догодина ще има нов кмет почна пак със старите приказки.
Всъщност към коя партия вече си се ориентирал да ходиш, за да знам коя ще бъде следващата управляваща в Троян?

Анонимен каза...

Кмета ще бъде в приятелската кабелна утре в 19:00ч. Обаче няма смисъл да му задавате въпроси. Той вече си е написал въпросите на които иска да отговаря. Други няма да има.

Троянец каза...

Мичо Генковски е много прав.Но дали ще го чуят...

Петров каза...

Сигурно кмета е сбъркал тунелите ,защото нашия е потънал в мрак!Моля се само да няма насрещен влак!

Анонимен каза...

По повод статията бих искала да направя следното уточнение - срещата ми с г-н Акимов беше на 1 юни от 13 часа в завода. Нямам никакви претенции относно споменаването на този факт, но за мен тази среща беше безсмислена. Актавис е четвъртата в света фармацевтична фирма, завода в Троян работи на непрекъсваем режим, поръчките ни всяка година се увеличават, постигнахме световните показатели по конкурентоспособност, внедряваме нови продукти, инвестирахме над 20 млн евро от 2006 година досега и т.н. Казвам това, тъй като всичко е направено от хората в завода с разбирането и подкрепата на собственика на компанията и нашите управляващи мениджъри. Но никога досега това не беше разбрано от хората в този град, както и от кмета лично. Заводът е стабилен, няма индикации за закриването му, нямаме потребности от помощи от Общината /освен съгласуване на инвестиционните ни проекти/ и затова за мен срещата нямаше никакъв смисъл. Смисъл има да се правят такива срещи с малкия и среден бизнес, защото продължавам да твърдя пред г-н Акимов, че това ще бъде гръбнака на този град. Нямам претенции да съм предложила нещо адски оригинално, но ме дразни силно факта, че никой не ми каза поне да спра да пиша глупости, тоест нямаше я обратната реакция, на която разчитах. Между другото, на срещата ми беше казано, че предложенията ми са обсъдени, ама не можели да станат, няма да ви изброявам причините...Да, бях включена в икономическата комисия, която излезе с доста други добри идеи, за които в тригодишния план Общината не заложи никакви средства!!! И това му казах. Знам, че критиките ми към управляващите будят доста силна злоба и омраза в някои съграждани, но в никакъв случай това не е злонамерено от моя страна. Боли ме за западащия град, на който може би бих могла да помогна, но никой не ме потърси, за да обсъдим как.
За останалото всички коментатори сте в голяма степен прави - и според мен обиколката е предизборна, без ясна цел, даже без желание нещо да се направи или промени. На общината й липсва както ясната визия къде сме и къде искаме да бъдем слез 3 години, така и капацитета да го направи. Вероятно кадърните хора са натискани да слушат и мируват, докато такива като мен могат смело и ясно да посочват недостатъци, да предлагат идеи, дори и да звучат глупаво. Защото от това се започва.
И пак го казвам - уважаеми съграждани, ако считате, че с нещо мога да помогна на този град, моля споделете. За разлика от кмета аз чета редовно този сайт, въпреки, че не коментирам.
С уважение към всички вас,
Валя Букарева
P.S.Напълно съм съгласна с г-н Генковски, но за съжаление не срещаме разбиране с него, когато поставяме на вашето внимание някои проблеми на Троян.

Анонимен каза...

Искам да се запозная с г-жа Букарева лично,не само защото първа им го каза на управляващите че са некадърни и че т.н. им "идеи" нямат никакъв смисъл,а и защото за много от нещата имаме общо мнение,явно неразбираемо за голяма част от хората в Троян и управляващите най-вече !

Поздрави,

М.П.В.

Анонимен каза...

Господине или госпожо М.П.В.,
заповядайте в удобно за вас време в завода - ще ви посрещна с радост, ще ви покажа що е то Актавис на живо, ще си поговорим за всичко, което искате, че даже и ще ви почерпя - както се шегуват колегите ми " с директорско кафе".
Благодаря, че има такива хора като вас.
Валя Букарева
P.S. Работя до късно, така че няма да ме притесните, какъвто и час да е удобен за вас. Започвам сутрин в 9,00.

Анонимен каза...

Тук в този форум има доста здраво мислещи хора с добри идеи. Защо не се направи една среща на постоянно пишещите тука и да се види може ли нещо по-сериозно от чешене на езици да се направи.

Младежа

Троянец каза...

Поздравления за г-жа Валя Букарева! На Троян са му нужни точно такива хора и се радвам че ги има...

Анонимен каза...

Младежо,
подкрепям те напълно. Ако ме допуснете до вашата среща, с удоволствие бих дошла. Може да ме критикувате, може да искате нещо да направя, само не се притеснявайте. При желание от ваша страна, даже се наемам да направя организацията.
Валя Букарева

Анонимен каза...

г-жа Букарева,
аз мисля, че ако собствениците на тези ликвидирани заводи и фирми-(ЕЛМА,МАШСТРОЙ,ХЕМУС,УНИТЕХ,РОДОПА,ТРОЯМЕКС,БАЛКАНСКА ЗВЕЗДА,ИЗКУСТВО,ТРОЯНСКА КЕРАМИКА И ДР.) бяха като вас Троян щеше да бъде не 17-18хил., а над 30000 души и щеше да върви нагоре и да се развива,а не да "загива". Младите като мен и приятелите ми нямаше да ги вълнува само това как да останат в София след следването или още по-лошото да заминат за чужбина. Но само с писане по форуми едва ли може да се направи нещо сериозно. Така, че ако другите заинтересовани за града хора искат може да се направи среща.

Младежа

Анонимен каза...

P.S. БЕЗ КМЕТА РАЗБИРА СЕ :)

Анонимен каза...

Младежо,
висока оценка ми даваш, въпреки, че не ме познаваш, което много ме задължава. Ценя високо гражданската ти позиция, както и желанието да останеш в този град и да живееш в него. Не знам какво образование имаш, но ако искаш - и ти ела да поговорим, в случай, че ти хареса да работиш в Акавис и образованието ти е подходящо за фармацията, може да ти предложа нещо. Анонимността ти ще бъде гарантирана, имаш думата ми. Тези, които добре ме познават, знаят, че каквото кажа - това става.
валя Букарева

Анонимен каза...

Извинявам се, пиша доста бързо и правя грешки.
В. Букарева

Анонимен каза...

Г-жо Букарева,тъй като вие декларирате,че сте готова да работите за Троян,аз съм готов да ви предложа тук и веднага една моя идея,която в определен смисъл опира и до интересите на вашата фирма и до вас самата!Разбира се,тя засяга в още по-голяма степен интереса на града и Общината,но не съм уверен,че ще срещне разбиране от съответните длъжностни лица,ако я предложа директно на тях.Друго би било,ако вие я обмислите и евентуално предложите за обсъждане,още повече че тя определено засяга интересите на управляваната от вас фирма.Ако проявявате интерес,съобщете ми във форума . АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

фен
за кмета и напъните му то е ясно, най вероятно има желание човека, но няма потенция :)
по интересното тук е развитието на "форума", слагам го в кавички, защото все пак не е обособен като такъв, макар че вече има форумски дух.
малко "дежа вю" са призивите за срещи и обсъждане на идеи за възраждане на града, но какво пък, дано имат ново развитие.
то е видно, че политическите партии и те страдат от импотентност, та май е време да си спомним "добрите практики" от по ранните исторически периоди на троян /от преди соца/..
сами трябва да се хванем за косите и да се измъкнем от блатото, то е ясно..
пожелавам си за следващите местни избори да имаме алтернатива. а как ще се намери човека..? трудно, но пък не е невъзможно :)
сори, че поспамих малко, просто имам усещането че се задава нещо ново като възможност

Анонимен каза...

До АЙ с-с-с-с-,
Разбира се, че проявявам интерес, за мен всичко за този град е важно. Ако желаете, поместете идеята в този форум, ако не - може да ми се обадите на 68 101. Ще помисля и стига идеята да не бъде в противоречие с политиката на компанията /аз не съм неин собственик, а наемен работник, който временно управлява чуждия бизнес тук/, ще направя необходимото.
Благодаря ви предварително,
Валя Букарева

Анонимен каза...

Алтернатива...Валя Букарева,Ангел Балев,Бойко Пъдарски,Бойко Чавдаров - да започнем сега!
Моля помогнете изгатвяНе на образа на бъдещия кмет.
1.възраст
2.образование
3.професия
4.опит
5.визия
6.риторика
7.възможност за работа в екип.............
8...
9...
10...

Анонимен каза...

До горния:
Нито един от тях. Трябва лице ново на града. Но има още време, така че не се отчайвайте. Ще се появи принца на белия кон....

Анонимен каза...

Уважаеми анонимен форумецо,
нямам политически амбиции, нека това се знае ясно. Аз съм човек на бизнеса, научен на желязна дисциплина, спазване на правила и срокове, много часове дневно работа, изпълняване на решения, но също така давам идеи, правя предложения, защитавам тезите си и най-вече хората в Актавис. За тези от вас, които не ме познавам, ето някои факти, които не попадат в Закона за защита на личните данни:
На 47 години съм, разведена, имам син на 25, студент - задочник, който също работи от понеделник до събота включително /но не в Актавис/. Имам висши образования по икономика/специалност счетоводство на промишлените предприятия/, също и външна търговия и международно право. Притежавам купчина специализации, тази година ще бъда на поредната в Англия. Завършила съм Немска езикова гимназия в Ловеч, а на стари години ми се наложи да уча и английски. Сега се оправям с двата езика, макар че понякога става голяма каша в главата ми. В завода работя 23 години, почнах от производството/работник,/ после в счетоводството/счетоводител, зам. главен счетоводител, гл. счетоводител, финансов директор/. От 2006 съм на настоящата позиция, вече пета година. Как изглеждам, нека друг прецени, за риториката няма да коментирам. Работата в екип е една от ценностите, които много се следят и толерират в Актавис.
Знам, че всичко дотук беше нескромно, но го давам само за информация. Разбирам от счетоводство, икономика, научих се и на управление, но съм дотук с възможностите си. За кмет никога не съм мислила, нямам такива амбиции, макар че доста хора ми го подхвърлят като идея.
Засега си имам други задачи, които трябва да свърша до края на тази година.
Валя

Анонимен каза...

Извинете ме, забравих - не членувам в никоя политическа формация.
Валя

Анонимен каза...

Идеята е следната:Вие сте по -млада,но може би си спомняте как набързо,заради идването на Дипломатическия корпус и Тодор Живков беше прегроена площадката на ХФЗ,беше прокарана крайречната улица и ОТРЯЗАН може би един от най-здравите и най -нужните мостове в Троян-т. нар.Рязания мост.По този начин голяма част от движението насила се вкара в центъра на града,вместо да бъде обратното.В резултат на това всеки знае какво става,особено в пиковите часове особено в района на ЕЛМА и моста.Определено смятам,че възстановяването на движението по Рязания мост е възможно и наложително,за което съм разговарял по собствена инициатива с мои приятели-пътни специалисти.Според тях има възможни решения,но това е вече въпрос на по-подробни и специализирани разговори,които не е възможно да се водят във форума.Може би едно такова решение ще засегне малко и територията на АКТАВИС,но според мен,това би могло да бъде компенсирано от Общината по различни подходящи начини.И крайния резелтат да бъде-едно добро дело за доста обърканата инфраструктура на Троян!Позволявам си да предложа тази идея на вниманието и на Форума,като обещавам да прочета само мненията,които са различни от "това няма да стане".Аз мисля ,че може и трявва ,но въпроса е как?И въобще НЯМА ДА ПРЕТЕНДИРАМ ЗА АВТОРСТВО на идеята!АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

АЙ с-с-с-с-,
да, помня това "велико" дело. Също така знам, че има проект за "детелина" в този участък, но не съм запозната подробно с нещата. Абсолютно сте прав обаче, движението на този град трябва да се изведе от централната улица, за да се облекчи транзитния трафик. Ще проуча възможностите, ще говоря със специалисти, много би ми помогнало свършеното от вас. Ангажирам се и да го обсъдя с кмета и други служители от Общината след като си изясня възможностите. Колкото до терена - стига да не минава над производствените сгради, няма да има проблем, имаме допълнително площ, която може да се предостави за тази цел. За мен също така от първостепенна важност е изграждането на тунел към Южна България, тъй като само това би довело до много инвестиции в този град. Поканата ми за разговор /макар и само по телефона, ако не пожелаете лична среща/, остава.
С уважение към вас,
Валя

Анонимен каза...

г-жа Букарева,
Не искам да Ви карам да се чувствате задължена.
Благодаря много за поканата! Със сигурност след време ще се възползвам от нея. Сега обаче ми предстои още два семестъра учене. Във ръководения от вас завод има доста електроника, автоматика и упр. техника, така че сигурно ще има доста работа.
Темите за отпушването на главната улица и за правенето на алтернативно трасе през реката в долната част на града не ги подценявам(запознат съм),но много по-важен е въпроса със целогодишното поддържане на пътя през прохода. Ако може да стане някога тунела това ще дръпне във всеки един смисъл Троян много напред, но едва ли ще стане.
Има много други важни и спешни въпроси,които си заслужават внимание. Една среща с всичките загрижени за града хора би била полезна. Но на нея е желателно да не присъстват хора, които ще са там,за да блеят или спат или пък други,които са изредили всички партии.


Младежа

Полендачката каза...

С огромно удоволствие виждам,че уважавани от нас граждани се включват във форума.Ето това целях,когато още в началото се включих макар и на шега.Поздравления на г-жа Валя Букарева и г-н Мичо Генковски.Техните изказвания съм следяла винаги с голям интерес,защото виждам,че не са породени от злоба и егоизъм.Но това ,че срещат голям отпор,неглижиране,неразбиране,сръдни и т.н. е разбираемо,истината винаги е по болезнена.Не се интересувам особенно тоз или онзи кога къде и защо е членувал,работил,интересувам се само от това някой да говори на наш език-гражданския с разбиране и с желание да се помогне.За съжаление още преди виждах,че изказванията на г-жа Букарева няма да имат ефект,защото съзирах безпомощността на кметството да се решават подобни кризисни проблеми касаещи бизнеса.Много ясно г-жа Букарева посочи правилния път за справяне с тази криза и това са малките и средните фирми.Уви ,никой не пожела да я чуе.Не може обаче да се обвинява и г-н Мичо Генковски,все пак,дори и да е бил при Енкин дълги години,нали не си мислите,че само той ,дори и някой друг би повлиял на некомпетентноста му или по точно казано на неговия егоизъм да вдигне на крак Троян,той вдигаще хотели и апартаменти за себе си!!!Така,че нека не си губим времето да черним тоз и онзи,а да четем какво се пише и да мислим.Да изказваме мнения но по цивилизован начин за да ни чуят.Затова приветствам влизането на г-жа Букарева и г-н Мичо Генковски.Повече умни глави,по добре.Наистина тук в момента ми липсват и интелигентните изказвания на EM/SI, на ARVi и на Балканджийката,но се надявам скоро да се включат.

Полендачката каза...

До Младежа,
преди време се говореше,че накава японска фирма има интерес да прокопае тунел прес Балкана,знаеш ли нещо по този въпрос и изобщо какво стана?

Анонимен каза...

Благодарности за топлите думи от Полендачката. С г-н Генковски във форумите сме третирани като "черните овце", но по-добре на хората в устата, отколкото в краката. Критиката е много полезно нещо, но само когато е градивна. Смелите хора застават с имената си, отстояват мнението си и затова винаги са били неудобни - за справка българската история.
Младежо,
не се чувствам задължена, просто предлагам помощ. Ако наистина учиш автоматика, да - такива специалисти постоянно ни трябват, тъй като оборудването ни е с много електроника. Офертата ми е отворена, пожелавам ти успешно завършване.
АЙ с-с-с-с,
надявам се да ми се обадиш, за да поговорим по идеята ти. Ако има и други желаещи да предложат нещо, обещавам да пиша редовно.
На всички вас пожелавам мечти, защото те са били в основата на големите открития, здраве, за да се радвате дълго на единствения живот, който ни е даден, повече усмивки и толерантност, тъй като все пак се срещаме в този град.
Валя

Анонимен каза...

Пол,
тук съм, следя коментарите, но просто няма какво повече да кажа. Радвам се, че в нашия град има такива хора. Дано станат повече. Иначе категорично съм "за" една такава среща, предложена от Младежа. Нека на нея всеки каже как вижда бъдещето на този град, да обединим идеите и да решим кой какво прави нататък. Със сигурност това е по-добре, отколкото само да пишем.
Балканджийката

Анонимен каза...

До Полендачката,
от японска фирма доколкото знам сериозен интерес не е имало. Италианци бяха заявили официално пред стария министър на транспорта инвестиционно намерение през 2006г за тунел Троян-Кърнаре. Правили са среща със Станишев. По-интересно е, че освен ЖП тунел искали да направят и паралелен до него шосеен за коли и тирове. Още по-интересно, че покрай тунела искали да боднат някой друг милион инвестиция в Троян(незнам какво са имали впредвид). От тогава насам нищо сериозно не се е случвало. По предната година,когато се яви Асен Гагаузов в Троян каза:"С фантасмагории не ме занимавайте!". Но всички експерти включително и правителствата досега им е ясно,че тунел Троян-Кърнаре е икономически по-обоснован от другия през Шипка, нищо че нашия ще глътне повече пари. И сега дойде момента да ви кажа,че и тук града ни няма късмет. Всички добре знаете-бившия кмет на Габрово стана министър по европейските въпроси. Естествено е,че упорито се е заел да доказва колко е необходим тунела през Шипка и да вкара в някоя програма трасето като европейски коридор. В бюджета на МРРБ са заложили доста пари за обходния път на Габрово и т.н.

Младежа

Анонимен каза...

Младежа, още докато е Кмет на Габрово сегашния министър по европейските фондове е лобирал достатъчно сериозно за построяването на тунел под Шипка, т.е човекът работи последователно и в една посока.
Миналата година НАПИ е организирала предварително проучване за интерес от страна на инвестиционни фирми за построяването на тунел под Шипка. Документи са представили около 30 фирми с инвестиционни намерения.
МРРБ планира да заложи средства за построяването на тунел в инвестиционната програма за периода 2013-2018.
Въпреки гореизложеното, не смятам, че каузата за тунел Троян - Кърнаре е загубена. Но трябва много работа, лобиране и тичане, както и подкрепа от целия град. Добре би било и да се привлекат градове като Ловеч, Пловдив и др., които също да лобират за тунела, защото ще имат интерес от построяването му.
Всичко е възмножно, ако се работи. Ако само се вайкаме и все някой ни пречи, все комшиите имат повече връзки, все те имат министри, няма да се оправим. И Троянци имат скрити лобистки възможности и мисля, че следващия Кмет е редно да ги задейства.
Counsel

Анонимен каза...

Да, прав си, но лобирането трябва да започне още при този кмет, а следващия да продължи делото. Твърде късно ще бъде, ако чакаме следващ кмет - тогава вече ще е края на 2011. То Габрово ни отмъкна и управлението на парк Централен Балкан, докато тук се говори за туристически град, приоритет на туризма и прочее глупости. След като троянци направиха великата глупост да гласуват за един милиционер, който цял живот е разнасял папки и не е имал собствено мнение, камо ли нещо да е направил, това ни е хала.
Балканджийката

мичо генковски каза...

Искам за пореден път да заявя - бил съм секретар на БКП. Член на БСП никога не съм бил и никога не съм съветвал г-н Енкин.Не съм член и на ГЕРБ. Подкрепих тази партия по същите причини, поради които я подкрепиха повечето гласували - обещаната борба с корупцията, с беззаконието,с амбициите да се поведе държавата към по-добро. На национално ниво усилията продължават. На местно ниво нещата станаха по-зле.Припомнете си статията ми "Общинският съвет - щаб или дремило" и ще разберете, че имаше усилия за преоценка на управлението.Безуспешно.Моята партия се нарича "Интересите на Троян".Ще членувам в нея докато съм жив. Ще сменям тези, които подкрепям до като се намери някой, който със сърце и душа ще работи 90% за интересите на общината.Съгласен съм дори да открадне 10% - такава е днешната нравственост /какво да се прави?/Но да даде 90% на града ни.Включих се в този разговор защото споделям вашата загриженост.Предлагам ви да насочим усилията си за създаване на гражданско обединение под мотото "Да възродим Троян".Градът ни е в географски и стопански тупик. Особено се радвам на идеята на Младежа за пробив на тунел под Троянския балкан.Вече правих предложение - да се използват двамата свързани с Троян европейски дейци Кристалина Георгиева и Станислав Даскалов. Те могат да формират силно европейско лоби в подкрепа на тунела, защото е ясно, че това е европейски въпрос.Добре е, че наред с Д Енкин и М Акимов се предлагат и нови имена.Има време до изборите и внимателно трябва да се преценят качествата на всеки един, да се видят идеите им, да се прецени и управленската, и общата им култура, да спечелят доверието ни.Не трябва да допуснем да ни управляват малокултурни и безхаберни.

Анонимен каза...

Балк, споменах следващия кмет, защото , за съжаление, от този вече нищо хубаво не очаквам. Той за близо три години нищо не свърши, та сега ли да започва. Да, очаквам активност от Акимов, но тя ще е за замазване на очите на електората, за да отиде и да го избере догодина пак.
В тази връзка бих искала и аз да спомена някои от критериите си за кмет:
1. Професионалист/ка
2. Последователен/а
3. Работохолик/чка
4. Стратегическо мислене
5. Финансово грамотен/а
6. Да има желание за промяна и
7. Да е готов/а да се справи с отпора, който ще срещне от доволните от статуквото.
8. Най- важното е да има програма (визия) за развитието на града и то предварително, а не на принципа: вие ме изберете, пък аз ще видя какво ще правя.
Критериите ми не са изчерпателни, но са най- важните, според мен.
Counsel

Анонимен каза...

Counsel,
извинявай, че ти писах в мъжки род, но веднага ще поправя грешката си. Критериите ти са много точни и според мен най-важните. Бъдещият кмет трябва на първо място да бъде ТРОЯНЕЦ, да милее за този град и освен споменатото от теб - задължително да представи програма, по която ще работи през тези 4 години. Някои неща сигурно ще бъдат и напред във времето, но да постави поне началото им. Би било добре гражданите също да кажат своите виждания за приоритетите, за да обсъдим кандидатите имат ли сили и умения да ги направят.
Балканджийката

мичо генковски каза...

Благодаря за подкрепата и принципната позиция на Полендачката - явно мислеща жена, притежаваща висок обществен морал и искрено желаеща Троян да пребъде. Благодаря на г-жа Валя Букарева.Оценявам факта, че тя с името си отстоява определени идеи.Отново се убеждавам в искрената болка на мнозина форумци за съдбата на града ни.Имам надежда, че в дебата ще се включат и нови хора - бизнесмени, интелектуалци, общественици, хора с мнение за развитието на Троян и общината. Предлагам на колегите съветници също да се включат. Между тях има няколко души, които се вълнуват за съдбата на нашия край не по-малко от нас.

Анонимен каза...

Господин Генковски,
кои хора предлагате да влязат в това обединение? Перефразирам - кои личности от нашия град считате, че могат да помогнат за едно по-добро бъдеще? Би било добре да споделите, тъй като предлагайки такава идея се предполага, че сте мислили по нея.
Борис

Анонимен каза...

Господин Генковски,
ако считате, че бих била полезна с нещо за вашата кауза и, разбира се, ако ме приемете, с удоволствие ще помогна с каквото мога на този град. Приемете публичните ми извинения, ако с нещо съм ви обидила или засегнала - нищо лично, просто браня името на компанията и труда на хората в този завод.
С уважение към вас,
Валя Букарева

Анонимен каза...

Г-н Генковски,
този път съм абсолютно съгласен с думите Ви. Считайте готовността ми да участвам и то много активно в този комитет "Да възродим Троян". Но колкото и нескромно да звучи не съм съгласен,че трябва да се канят вашите колеги от ОБС-Троян те вече имаха възможност и все още имат да направят нещо за Троян. Те нямат работа на евентуална среща на заинтер. граждани, защото малко замирисва на кампании и старите игри.

Counsel,
за кмета на Габрово знам,че си е подготвил нещата. Този човек направи много и със сигурност ще продължи да прави много за Габрово и ще остане за винаги в историята му. Обаче не виждам какво лоби има "троянския тунел"- нима мислиш, че Станка Лалева или ловешкия от Атака- Киро Гумнеров ще могат да направят нещо или пък Данковите може би?
Естествено, че тунела през Троян е по обоснован той ще свързва Плевен-Ловеч-Троян-Карлово-Пловдив. или след проста сметка( 120 000+45000+23000+380 000+карлово души или общо около 600 000души), докато онзи
ще обслужва Севлиево, Търново, Габрово и Стара Загора или (24000+60000+50000+140 000)=274 000души. Така че и тук нещата зависят само от местната управа и борбата на хората за тази кауза.

Младежа

Анонимен каза...

Младежо,
много умно разсъждаваш за годините си, което ти прави чест. Нека г-н Генковски каже имената им, защото наистина хората може би искат да направят нещо, но някой ги спира, вероятно умишлено, или пък нарушават нечии интереси и няма как да се преборят с тях. Все пак дори осъдените имат право на последно желание.
Валя Букарева

Бонд каза...

Валя,
Много правилно виждаш нещата - има определени хора, които не искат мислещ и работещ кмет, а послушен, тъй като така им изнася. Част от тези хора и сега са в общинския съвет и диктуват нещата в ГЕРБ-Троян, ако и да не са членове!
Не може трима-четирима човека да определят съдбата на Троян, ако и да са много умни и кадърни/не казвам че тези са/.

Анонимен каза...

Благодаря много за комплимента г-жа Букарева!
За хората от общ. съвет, на които им пука г-н Генковски може би има впредвид -Донка Банковска,Илиян Пеевски и Марин Радевски. Други такива там не виждам!

Младежа

Анонимен каза...

Бонд, приятелю,
тези хора все пак са ЕДНА ШЕПА. Гражданите сме болшинство и точно това не искаме да допуснем на следващите избори. Все пак този град не е тяхна собственост, а с интересите човек винаги може да се пребори - вярвай ми, има начини. Ако болшинството троянци се обединим около няколко личности, които заедно да влязат в следващия ни парламент и да отсотяват НАШИТЕ ОБЩИ интереси, това вече е голям пробив.
Валя

Анонимен каза...

Младежо,
нека г-н Генковски каже техните имена. Все пак той познава работата им, водил е разговори с тях, а ние с теб нямаме толкова информация, че да бъдем обективни.
Валя

Бонд каза...

Да, така е Валя, има начини аз за това го казвам, за да е ясно че е така и да е ясно какво трябва да се направи.

Анонимен каза...

До Младежа.
Виждал ли си на живо такъв тунел и подстъпите към него.Аз съм пътувал в такива.
Вярно в Балканец почти няма хора, но е несериозно да го разрушим и асфалтираме
Мислиш ли, че един евентуален тунел ще се изплати в обозрими срокове. Нямаш подстъпи от север, Троян трябва да бъде заобиколен. В един момент ще се сложи такса от 20 -30 евро за лек автомобил и 100 за ТИР.А българина гъз дава, пари не дава. Вярно пътя е живот ,но Левски и Мездра не са цветущи
По скоро трябва да се изясни концепцията – какъв ще е градът. Туристически или индустриален. И да се изясни демографската обстановка – колко хора ще има след 20 години например. Имам чувството, че 2/3 сега са около 50-60 годишни. Нормално е, от дядо знам, че градът е бил около 7 000, преди индустриализацията. Вече няма планова икономика и нещата са ясни – малки грънчарски, мебелни фирми и туризъм. На по- високо ниво, дай боже, фармация. Но затова трябват хора. Като ония старите троянци – за лудо работи, за лудо не стой. Трябва да се инвестира в обучение и задържане на обученият персонал. А това в криза е много трудно.
До другаря Генковски. В началото на 80, Вие пратихте току що завършила учителка по химия да преподава пеене в Орешак. Затова България е на този хал. Просто толкова можете. Разликата между другар и господин е в култура, манталитет и няколко стотин прочетени книги от поне две поколения.

Анонимен каза...

г-жа Букарева,
всички видеозаписи от сесиите се качват на сайта на Общината и оттам може да видите какво правят повечето съветници по време на сесия. Що се отнася до работата им в комисиите повечето от тях не са много подготвени и запознати.

До последния анонимен,
да пътувал съм в такива тунели. Предната година таксата за кола в "Karawankentunnel"(тунел под Алпите -дълъг общо над 15км.) беше 5 или
5.5евро. Плюс това мен ме интересува да бъде заложен проекта в някой от хилядите фондове или програми за финансиране и да бъде приоритет за напред. Баба ми е почти на 90г. и уважавам възрастните хора, но по-важно е да се спаси Троян, а не да се мисли, че ще притесним по време на строежа спокойния живот в Балканец( около 100 човека). За обходен път на Троян проекта е готов поне от 20 год., но също няма финансиране.
Освен тунела(за съжаление почти изгубена кауза,защото години наред спяхме), трябва да се вземат спешни мерки за създаването на условия младите хора да остават в Троян. Прав си че 2/3 от работещите тук са на възраст 50-60год. След 20 години ако продължаваме така кой ще работи в Актавис, Калинел или Лесопласт.(трите сериозни завода останали).

Младежа

Анонимен каза...

P.S. Казвате, че Троян бил 7000 и че трябвало да се реши дали туризъм или производството да бъде приоритет за напред.
Да ама през 90-те години Троян е бил най-индустрилния град в България. Сега сме 2010 г. и не виждам защо да не може това да се възстанови та и нещо в повече от преди:
Троян- индустриален и туристически център.

Анонимен каза...

Младежо,
за съжаление не съм гледала записите, въпреки че се качват на сайта. За мен е важно да се види резултата от нечия дейност/работа. Колкото до дилемата индустрия или туризъм - водеща да е индустрията, туризма да бъде съпътстващ отрасъл. Нямам официални данни, но според мен едва ли повече от 5% от населението е заето в сферата на туризма. Както вече прочетох, трябва и тук да се тръгне по нов път - инвестиции в атракции и най-вече да се подготвят добре обучени кадри.
Валя Букарева

Анонимен каза...

До г-жа Букарева...
Ще се радвам да изпия едно "директорско" кафе а и тъкмо ще си припомня дните от практиката ми като ученик в тогавашнаото "ХФЗ"!
Не искам да нарушавам работния процес ,защото се паля здраво по темата с родния Троян,и ще съботирам работния Ви ден.
Но ако за Вас не е проблем,ще се радвам да се запознаем.

p.s.hameleon1980@abv.bg -един мой mail за комуникация !

М.П.В.

Анонимен каза...

Няма как да нарушите работния процес, така че това притеснение трябва да отпадне. И тъй като през преобладаващата част на денонощието съм в завода, стига да не е проблем, ще се радвам да дойдете. В почивните дни /когато ги имам/ ходя по горите и гледам да съм далеч от всичко. Така почивам.
За мен ще е удоволствие да поговорим, независимо колко време ще отнеме това. Винаги имам време за хората.
Валя

Анонимен каза...

фен
призива Генковски да каже кои са работещите за интересите на града в сегашния общ. съвет са излишни според мен.. хубаво, ще ги чуем и какво от това.. нека ги има, нека си работят за града и партийините интереси.. но е добре да се заформи гражданска инициатива, в която партийте да нямат участие. да има конкуренция. в противен случай ще се повтори това което стана с герб, хора с дебели интереси окупираха местната власт за да си доуредят далаверките. нима искате пеперудка като д.сираков, да прелита от група в група и пръв да се нареди пак да спясява троян:)не правете със стари к..., нов бардак. хората няма да ви повярват. има свестни местни политици и сега, те ще продължат. браво на младежа за информираността и позицията, явно е в интересни кръгове. но нека поразпита още за креативните съветници, сега е мнооого далече от истината. и към в. букарева, ако са само няколко, пак ще са на същото дередже като сегашните няколко, които се опитват нещо да променят.. глас в пустиня. идеята за гражданска инициатива е добра, може да се окаже и успешна, дано да е така. и дано са повечко, че иначе язък за барута..

Анонимен каза...

Фен,
не разбрах коментара ти относно написаното от мен. Аз към категорично "за" гражданска инициатива, а не партийна такава. Моля поясни.
Валя

Анонимен каза...

фен
казвах, че ако само няколко съветници от тази гр. инициатива влязат, ще им е много трудно нещо да променят. дадох сравнение със сегашните няколко които се опиват нещо да направят, но не намират подръжници. предложенията им не се гласуват. затова ми се иска добрата идея да бъде "изпипана" и да има по- добър резултат. а си мисля, че има условия са успешен такъв проект.

Анонимен каза...

фен
и още нещо до всички които търкалят думичката "туризъм" между зъбите си , като чудодейно хапче.. ами не е такова, някой ви е написал грешна рецепта.. в троянския край има доста по печеливши занимания, а може да се развиват и още много други.

Анонимен каза...

Благодаря,
сега вече е ясно. Абсолютно си прав, надявам се да направим необходимото. Ти ще се включиш ли в един такъв проект за троянска инициатива?
Валя

Анонимен каза...

За вица – по принцип е за пристигането на един българин в Америка.
Коренак троянците са научени да разчитат на себе си, инициативни са и не мрънкотят.
Знаем и много и малко.Краят е бил доста беден и по неволя доста от прадядовците ни са стигали чак до Чикаго да строят железници и небостъргачи. Върнали са се заради България първата световна.
Смеем се с габровци за скъперничеството, но тук не е било по-различно.
Възпитан съм, ако се проваля да не търся причината в друг и да не очаквам нищо даром. Принцип на либералната икономика е колкото може по-малко държава.
Който иска да стои с канчето и да плаче...
Кмета и управниците си ги избираме ние, а не идват от луната.
За последно стар закон:Ако искаш една работа да не стане направи комисия /инициативна група/.

Анонимен каза...

фен
към предходния коментар- няма как да стане без направата на инициативна група. за каквото и да е, не може вкупом всички да направят нещото. а така от само себе си, едва ли става.колкото и да се правим на свободолюбиви, без някой на чиито плещи да стоварим товара, /в повечето случай той върви в пакет с облаги :)/ не се получва. за справка- и животните си имат водач на стадото :)

Анонимен каза...

фен
валя, уви не всеки има нужните качества за игра на терена.аз съм от тези които ще надуват свирката в тълпата. всеки отбор има нужда и от агитка:)

Анонимен каза...

Така е, агитката е важно нещо, но си мисля, че би могъл да бъдеш полезен и с някоя идея. Ако не желаеш, решението е твое. Но поне моля давай съвети, коригирай ни, ако залитнем някъде, много ще съм ти благодарна.
Валя

Анонимен каза...

фен
едно уточнение, подписвам се "фен", защото съм голям фен на генади и дейността му, но съм ТЯ. вярно е в годините правих неща които ми дават право да кажа, че имам по-големи топки от мнозина мъже:)

Анонимен каза...

Г-жа Букарева е права както обикновено се получава.
АКо гос'ин кмета бе разбрал поне малко едно от предложенията и внесени миналата година,щеше да разбере че това което върши е безмислено.
Навместо да запретне ръкави и да се стреми да оправи инфраструктурата на Троян и да накара администрацията да работи ЗА хората а не ПРОТИВ,нямаше да бъде толкова хулен както сега.
Нещо повече че всеки коментира кризата и инвестициите.
Криза има,кой е виновен?Всеки т.н. бизнесмен да се спасява сам,щом е бизнесмен се предполага че сам трябва да намери изхода от кризата.
Инвестициии...Може и да е имало интерес към Троян но предишния управляващ изпари мераците на много хора ...

Анонимен каза...

ДО ВСИЧКИ!

Факт е, че тук в този сайт има хора,които мислят доброто на града ни. Има умни и опитни с добри идеи. Обаче да си приказваме само сладки приказки и да се "заканваме" малко не върви. Наистина би било много хубаво ако се направи този инициативен комитет "За възраждане на Троян". Би било ужасно хубаво да се направим една среща и да се види може ли наистина с нещо да помогнем или не.

Младежа

Полендачката каза...

Здравейте ,всички форумци!!!Аз пак последна,ама като по цял ден съм на работа а там няма компютър...какво да се направи.Изключително много съм доволна,че един Младеж е при нас и той е много интелигентен,много находчив,начетен и всъщност каквото каже е продиктувано от голяма кмпетентност.Само промени името малко на Кмета,посмекчи го...:):):). Аз съм 100% "за" образуването на гражданско обединение "Да възродим Троян".Тук има вече доста хора,които милеят за града,па макар да има и полендаци:).То ние сме тук толкова отдавна,че си мислим по троянски,т.с. по нашенски!/Това е в кръга на майтапа/,но иначе сериозно.....благодаря и на г-н Генковски за топлите думи.Признателна съм му.Да, милея и то много за Троян.Иначе отдавна да ме няма .Възможности имах...но останах тук.Сега много ми се иска да Ви попитам/това между другото/:Ами ако не се появи подходящият човек.Какво ще правим?Всъщност,може би сега някой от ОС,четейки ни се надсмива,че само си чешем езиците,без да съзнава,че точно сега може би се заражда нова вълна:).Но тези форуми са изключително полезни и който има ум да мисли ще се възползва.Но наред с това,което до сега обсъждахме,наистина се породява този въпрос"Ами ако няма кой".Макар че,сигурна съм,че има.И ще призова анонимните господа/жи да не предизвикват г-н Мичо Генковски да споменава сега имена на кадърни общ.съветници.Не е редно,човек,който е постоянно сред тях да сочи,че тоз е кадърен,тоз не е.Сами да гледаме и слушаме,може и тук да споделяме имената,но не и г-н Генковски.Няма да е етично.Аз също съм на мнение,че има и такива,които макар и да не парадират или тропат по микрофона,ала "Вижте ме всички",също вършат работа.
И накрая,нека наистина да се сформира това гражданско обединение,да изберем кой да е начело.Защото аз мога да съм силна в перото,ама нямам много дар слово:).Така,че предлагайте,взимайте решения,аз съм изцяло с вас.
П.с.Поздрави на приярелката ми Балканджийката

мичо генковски каза...

Уважаеми дами и господа!Нямам претенции да бъда в епицентъра на идеята за възраждане на Троян. Още по-малко бих си позволил да определям кой става и кой не става.С една дума нямам претенции "да диктувам нещата".Тази работа могат да свършат г-жа Валя Букарева, Младежа, Полендачката, Борис, анонимният, който според мен правилно счита, че Троян трябва да се развива като туристически център, стремейки се в същото време да не губи, а да разширява икономическите си приоритети.Съберете се, поговорете, опитайте се да конкретизирате идеята за ролята на един алианс за извеждане на Троян от летаргията.Очертайте законовите средства, които можете да използвате за обществено въздействие.Набележете личности, които със своите професионални и управленски качества могат да влияят за повишаване качеството на общинската управа като общински съветници или като експерти в администрацията.Предложете някои от тези личности в изборните листи на партиите, на които симпатизирате.Други предложете на кмета /сегашния или бъдещия/ като кандидати за специалисти в различни отдели на общината.Друга възможност - ако имате достатъчно влияние в поне две партии те може да образуват коалиция "За възраждане на Троян", която да участва в бъдещите избори с листата на избрани от вас кандидати.Вероятно на самата среща ще се родят още много идеи.Направете тази среща.Направете първата крачка.След това нещата ще тръгнат.

Анонимен каза...

"Мичко-Тричко върши всичко!" - защо ли тази рима набита в детското ми съзнание от покойните ми родители изведнъж блесна у мен?

Анонимен каза...

Ами защото си Тричко с детско съзнание - НЕДОЗРЯЛ!

Анонимен каза...

Кой пак упражнява поетичните си напъни - И.Г или Г.Н.Понятна е злобата и на двамата.

Анонимен каза...

Мисля, че е първият. Г-н Генковски за пореден път доказа, че е политик от първа класа. Той безгрешно прецени, че най-грамотната и най-активната част от населението са хората, които боравят с интернет и заложи на тях да водят хорото.Той самият казва по-горе:"Нямам претенции да диктувам нещата" Казва:"Съберете се, обсъдете, решете" а не казва "Елате да ви омаям" Той просто ни насърчава и активира за нещо, което ние самите от дълго време дъвчем във форума - бъдещото развитие на Троян. Определете сен, час и място на разговора ни!

Анонимен каза...

Г-н Генковски според мен и този път е прав. И всеки иска тази среща и говори за ден и час, но никой не поема инициативата. Догодина ще бъде вече късно за създаване на такова сдружение. Пък и то не трябва да бъде създадено с цел сбирки и празни приказки, а де се разпределят ясни и конкретни задачи. В няколко общини вече има такова сдружение и определено има добър ефект от него.

Младежа

Анонимен каза...

До всички - дайте ми малко време да обмисля законовите възможности за въздействие на такова едно сдружение върху местните общински решения, как да бъде по-добре работещо и ефективно и аз поемам инициативата да организирам първата среща.
Валя Букарева

Полендачката каза...

До анонимкото /Тричко/ по горе.Не разбра ли,че Троян е в това положение именно,защото са малко хората като г-н Генковски в общината.Мрънкаме,че няма дейци а като се появят не ви изнася.Но важното е,че все пак ги има.Аз съм особенно довлолна,че се появиха защото ни дадоха начален тласък към нещо,което нямахме особенна смелост да направим.Така,че на всички пожелавам попътен вятър,разбиране и приемственост.Г-жо Букарева даваме ви колкото време е нужно и ако имате нужда от някаква помощ,само ни кажете,тук или чрез Генадий!

Анонимен каза...

Извинете, а Валя Букарева кога управлява предприятието си, като по цял ден кисне във форума. Това обяснява състоянието на предприятието.

Анонимен каза...

Букарева най-добре може да допринесе за развитието на Троян като си грледа работата и възвърне поне малка част от загубеното доверие към фирмата, която ръководи.

Троянец каза...

20 милиона евро инвестиции в Актавис-Троян за последните 5 години-това ли е негледане на работата.Еееее тая Валя май много изпоплаши злеуправляващите на Троян.Плашете се има защо...

Анонимен каза...

До по-горния,дето се чуди как Букарева управлява, след като "по цял ден кисне във форума"-ето това е фатката,приятелю.Има хора,за които участието тук е и разтоварка за тях-аз също съм от тях.Затова си позволявам да се намеся -в случая не си прав!Ето и в момента съм на работа,и утре също,но от време на време мога и се включвам за по няколко минути.И ти гарантирам,че това не пречи на работата ми,даже понякога научавам по нещо от форума.АЙ с-с-с.........

Анонимен каза...

Да се определя "Актовис" като успешна фирма е твърде наивно. Справка - видове съкратени производства, работни места, заплати. Ясно е, че "Актавис"-Троян се превръща в складова база на "Актавис". Не казвам, че Букарева носи цялата вина за това, а че е част от вината.

Троянец каза...

До горния: Големи глупости ръсиш!!!Иди и виж!!!

Анонимен каза...

Ходя доста често. И виждам!

Анонимен каза...

Троянец, плащат ли ти за ПР-а на Букарева? Да не подбиеш цените - идват избори, можем да препечелим добре от подобни занимания.

Троянец каза...

Плащат яко,идвай и ти търсят хора...

Анонимен каза...

Мисля, че много от Вас завиждат на г-жа Валя Букарева. Да се говори некомптентно за неща , които са в сферата на слуховете е не коректно.
Защото в града се говори,че площадката на "Актавис= е бъдещ склад? Знаят ли тези , които говорят какви са изискванията за добра производствена практика за едно производство
За идеята на Ай с-с-с- Да! Имаше проект от преди петнадесет години за една детелина (пътно съоръжение) малко по- надолу от Балканфарма- мост над реката срещу ж п прелеза , за да има връзка с Орешак. Имаше и един проект за освобождаване на движението за нов мост над река Осъм срещу ловното до къщата на М. Таслаков и Л. Ханджиев..Има и проект за околовръстно шосе- в два варианта, който да поеме бъдещият трафик към тунела за Карлово. Това беше преди Д. Е. да стане кмет.
Уважаеми форумци, когато пишете нещо проверявайте, помислете и тогава критикуваите и пишете- но не и да се заяждаме.
И.М.

Анонимен каза...

Без да се заяждаме,трябва да уточним нещо-проекта за мост над Осъма и надлез над ж.п.линията при "Кози вир",както и път между къщите на Велчевското и реката е отпреди 25 години и трябваше да бъде осъществен през 1986 год. в рамките на т. нар. Програма за посещението на Диплом. корпус в Троян.Но работната ръка я взеха в Ловеч и тук работеха предимно бригадири от фабриките на Троян.Аз лично бях 2 пъти по 45 дни на бригада за строителството на ИПЖЗ и МАШСТРОЙ,отделно всяка събота копаех с кирка на центъра на Троян и в Орешака!Та този пътен възел не се построи и движението се вкара насила в центъра,както продължава да бъде и досега.Това е дълга и сложна тема,но адски важна за качеството на живота на троянци.Не виждам обаче НИКОЙ да я обсъжда,и то ПУБЛИЧНО,защото тя засяга живота на всеки един от нас и това е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ОБЩИНАТА И КМЕТА!Затова си позволих да подигна този въпрос във форума-нали твърдите, че на Кмета му правят разпечатки!Не е нужно всеки да драпа да му изкърпят дупките по неговата улица,а глобалните проблеми на комуникациите на Общината да остават.Како/Кмете/,тоя нас чака!!!!!Ай с-с-с-с-с......

мичо генковски каза...

Спомените и информацията на г-н Айса и г-н И.М. са точни. Действително имаше такива проекти и за пътя през Велчевско, и за надлеза при "Кози вир", и за нов мост при ресторанта на Ловното и за обходен път на града.За съжаление останаха само на книга и /отново са прави/ това вече години наред затруднява движението в града.Вярно е също, че никой не се сети за миналите проекти, че никой не се зае да ги актуализира и не беше направен опит да се реализират.Благодаря, г-н Айс и г-н И.М., че припомняте тези проблеми. Дано следващият кмет ги постави на дневен ред и осъществи поне частично през мандата си.

Анонимен каза...

Верно е! Точни са ми спомените както винаги,защото са изстрадани)!Как да забравя,че пред входа на единствената тогава банка копах канал в такива речни камъни със собствена кирка,която след това изхвърлих-така се беше изкривила!Бях млад,ей...... Но защо днес е такава тишина,а денят не е какъв да е-та днес е роден Барабойко,та от Италия специално идва бат Силвио и носи подарък от кой.....от кака Дарина/Павлова,а сега Незнамкояси/,че и паметник му носи,засега само на Гарибалди.....Не знам само на откриването на паметника дали ще изпълнят Одата на Радостта,или любимата на генерала,д-р на науките песен "Батальонът се строява-зайците ревът"!!!!При всички случаи ще бъде вълнуващо....Както викат приятелките на кака Дарина:"Когато намериш свестен мъж за женене,няма абсолютно никакво значение какъв е цветът на "БЕНТЛИТО" му"!!!!АЙ с-с-с-с-с.....

Кочо Козарев каза...

Абе стига с тази Дарина,кажи ми ти на мен къде е Пена Гадателката.Пенооо изгорях по тебе що ма мъчиш тъй лошо и са не обаждаш...Наизуст научих твойте стихчета от форума и вечер си ги рецитирам ама не стигаааа...Пено душо моя!!

Анонимен каза...

abe hora toq kmet da gi razpravq tiq kluposti 4e nqma kriza v troian na hora deto ne go poznavat i ne sa ot troiqn kak moje da pi6e podonmi gluposti NQMALO KRIZA v troian ta ne vijdali ste troian upostqva ot mladi hora vsi4ko bqga po 4ujbina tyk nqma nikakvo razvitie toi izobsto nee v 4as kakvo stava v grada ni gospodin kmete SUBODETE SE

троянец каза...

До горния коментатор:Защо дърдориш глупости бе виж Троян как успешно се развива под мъдрото ръководство на мъдрия кмет...как е цъфнал и чака да върже.То небяха инвестициии проекти хвалби милиони.Олелее малелеее смях.Айсиктир дето вика един от форума.....

Анонимен каза...

Ето! И Ловеч си имат проблеми! Това се разбира от стихотворението на поета им Петко Геопргиев:

ТЕАТЪРА ДА СПАСИМ

(глас в пустиня)

Казвах ви аз, виках ви кански,

помни ли някой,

използвах намеци,

правех алегории,

подсказвах ви по американски,

пЦувах каруцарски,

твърдо бях против

тези догми и фантасмагории.

Предупреждавах:

НЕ ПИПАЙТЕ ГРОБА!!

Това не е на хубаво,

това е прокоба!!

И ето – на театъра Ловешки –

като камък на шия –

натегна лоша поличба,

магия черна и дива –

Вежди иска да го закрива.

Абе, ало, какво сте забили

туй театрално клепало,

като на умряло.

Я се стегнете,

подписка люта пригответе,

петиция проводете,

и без туй вече е ваканция,

така правят интелигентите,

примерно, във Франция!!

Ама казвах ви, братя!!

И сега ви повтарям.

Така хубаво си седяхме,

пийвахме бира,

мезенце ядяхме,

във раздумка,

в празни бъртвежи,

злата си орис взаимно деляхме,

стихчета и проза четяхме,

донейде невежи…

На кой мозък болен и неповратлив

му хрумна

тоз замисъл неразумен и див

да разруши туй свято място,

толкова хубаво, толкоз изящно,

поради идеи някакви – ала-бала –

да вземат да го направят камерна зала!!

И ето сега – възмездие има,

съдбата е неумолима!

Затова много ви моля,

този път да бъдем европейци,

а не самодейци -

един театър ни остана,

тука, в полите на Балкана,

те и него искат да вземат.

Да имат да вземат!

Нека не им го дадем!!

Мисля, че така е редно –

Да се опрем!!

Да се бием до последно!!

Пък каквото сабя покаже,

тъй да се каже.

Петко Георгиев, 29 юли 2010 г.

Бележка на редактора: „Гроба“ – неофициално име на театралния клуб, бивш Клуб на дейците на културата, намиращ се в театъра, но после затворен и превърнат в камерна зала

Анонимен каза...

"Светлина в тунела: Кметът обикаля фирмите, видяното - оптимистично"
Светлината обаче идва от насрещния влак......
Колкото и да е жалко.....

Анонимен каза...

На кой бизнес помагаш бе, г-н Кмете ?!
В кои точно фирми беше и с какво им помогна на практика ? От десет години не сме ви "видели очите" нито от теб ,нито на тези преди теб.Или явно не всички, които осигуряват работа са "достойни" ? Ние и много колеги отдавна сме се научили, че може да разчитаме единствено на неволята.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |