Наново продават резиденцията, намалиха цената с 20%

* Предложението бе внесено от зам.-кмета Ангел Ангелов,
 21 съветници гласуваха „за“ * Николай Тодоров („Избор за Троян“): Продажба на всяка цена, защото имаме наш човек ли?! * Инж. Владимир Хаджийски (БСП): И новата цена е висока, пак няма да има купувач * Инж. Марин Радевски (ГЕРБ): Сградите не стават за нищо, трябва да се разрушат
Тема с продължение
Фрагмент от основната сграда на Резиденцията, м. октомври 2017 г.
СЛЕД КАТО т. нар. Резиденция на Къпинчо не се продаде на обявените три последователни търга – на 28 ноември 2017 г. и на 28 февруари и 23 октомври 2018 г., на сесията на троянския местен парламент миналата седмица (29 ноември) общинските съветници гласуваха за провеждане на нова процедура за продажба. Но при коригирани условия – намаляване на началната тръжна цена с 20%, т. е. от 305 хил. лв. на 244 хил. лв. Мотивът на вносителя на новото предложение, ресорния зам.-кмет Ангел Ангелов, бе липсата на инвеститорски интерес; илюстрирано с факта, че за първия търг били закупени пет тръжни документации, но не се явил никой, а за следващите два изобщо нямало закупени тръжни документации. Решението бе взето със солидното мнозинство от 21 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържали се“. Като бе приета и добавката, предложена от съветника от левицата инж. Станислав Съев – ако и този път не се стигне до продажба, процедурата да се прекрати и да не се върви към ново намаляване на цената до допустимата законова граница от 50%.

Да припомним

Така бе почти 15 години
РЕЗИДЕНЦИЯТА представлява комплекс от две масивни постройки – двуетажна и едноетажна, с обща разгърната застроена площ от 724 кв. м плюс гаражи, паркова част с вътрешна шосейна връзка и други екстри. Комплексът е разположен на площ от 9,5 дка (поземлен имот с идентификатор 73198.140.33). Знае се, че Резиденцията е строена при комунизма за база на тогавашния държавен глава Тодор Живков; а че е така, се доказва и от изградената наблизо хеликоптерна площадка. Мястото е избрано неслучайно – близо до града, в изключително красива тиха местност с вълшебна гледка към Троянския Балкан. Защо глътналият сериозни средства комплекс не бе използван за „резидентските“ си цели, не се знае. За последно през 90-те години Резиденцията бе стопанисвана от фирма към местната структура на Комсомола (младежката организация на БКП/БСП) и бе превърната в нощно заведение. Имаше и последващи опити – до 2005 г., обектът да се използва за стопанска дейност, след което хлопна кепенците и оттогава близо 15 години пустее и се досъсипва, а Община Троян влага средства за частична поддръжка (основно на покривите на сградите) и охрана. 

РЕШЕНИЕТО за повторен опит за продажба на Резиденцията и намаляване на началната тръжна цена с 20% бе очаквано – заради уеднаквените позиции на управляващите и опозицията (БСП и ГЕРБ), но до него се стигна след бурен дебат, какъвто имаше и при първото решение за продажба преди повече от година. Основен противник бе 4-членната група на коалиция „Избор за Троян“ и най-вече нейният лидер и бивш председател на Общинския съвет Николай Тодоров. „Ние искаме да я продадем на всяка цена, защото имаме (наш) човек, готов да я купи на определена цена? Това ли е?“, риторично попита г-н Тодоров. Последва реплика от страна на зам.-кмета Ангелов, че не става дума за продажба на всяка цена и че обектът е включен в общинската програма за приватизация, приета единодушно от всички. И дуплика на съветника, който попита защо след като намеренията са чисти, не са използвани повече инструменти за продажба, например борсите, и защо обектът не е приведен в по-добър търговски вид, както би направил всеки истински заинтересован собственик, а стои запустял и буренясал. Тодоров направи предложение точката за продажба да бъде отложена за следваща сесия на Общинския съвет, но то не бе прието.

Основната сграда на Резиденцията
СЪЩИНСКАТА аргументация в подкрепа на настоящото предложение за продажба и намаляване на цената с 20% направиха председателят на групата на БСП инж. Владимир Хаджийски и председателят на групата на ГЕРБ инж. Марин Радевски, който гласува „против“, но обясни, че го е направил, за да има възможност за финално изказване (обяснение на отрицателен вот). Г-н Хаджийски бе категоричен, че и новата цена е висока, защото за да заработи, обектът се нуждае от изключително тежка инвестиция; а прогнозата му бе, че и при сегашното намаление купувач няма да се намери. Инж. Радевски бе още по-категоричен – според него евентуалният купувач ще вземе крайно амортизиран и негоден за нищо сграден фонд, който трябва да бъде разрушен; с други думи, купува се земеделска земя с цена 25 лв./кв. м, което е прекалено високо и неизгодно. Становището, че се купува земеделска земя, обаче бе оспорено от Николай Тодоров, който напомни, че имотът е в зона за отдих, с изградена пътна инфраструктура, собствен водоизточник и трафопост и е спекулативно да се тълкува като „земеделски имот“. Нюанс в защита на решението за намаляване на цената внесе бившият кмет, а сега зам.-председател на Общинския съвет Минко Акимов (ГЕРБ) – той заяви, че продажбата е наложителна и ако се забавим още, имотът ще стане още по-негоден и непродаваем; направи и някакъв паралел с ликвидацията на общинското дружество БКС, която според него трябвало да стане 6-7 години по-рано, а не чак сега. Нюанс внесе и съветникът Даниел Сираков (ВМРО), който видя причина за неуспешната досегашна продажба на Резиденцията в неглижирането на неговото предложение за създаване на общинско звено „Имоти“; „Ако имаше подобен екип, може би щяхме да намерим по-добро решение“, соломоновски заключи Сираков.

Главният вход
И ТЪЙ – Резиденцията на Къпинчо, един знаков и безспорно атрактивен общински имот, отново е на тезгяха. А какво ще се случи и дали при намалената цена ще се намери купувач, ще разберем скоро. Тогава ще се изясни и дали слуховете, които витаят из Троян – че имотът е обещан на известен местен бизнесмен, са верни.

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |