От 2019 г. – обща кухня майка за ДГ в общината

* Голямата причина е финансова – търсят се решения за оптимизиране на разходите, за да се избегне увеличение на таксите, плащани от семействата; от години Общината финансира средно 56% от себестойността на услугите в детските градини
Промени
ОБЩИНА ТРОЯН подготвя разкриване на т. нар. „кухня майка“, която ще храни малчуганите във всички детски градини на територията на общината, научихме от прессъобщение на общинската администрация. Предложението бе гласувано на октомврийската сесия на Общинския съвет с единодушие, а по подготовката на новото звено се работи от години – след направен анализ и разчети и проведени срещи с родители и персонала на детските градини. Кухнята майка ще бъде организирана в ДГ „Буковец“ (в едноименния троянски квартал), която разполага с необходимата материална база, а за целта кухненският й блок ще бъде модернизиран и дооборудван с необходимата съвременна техника, отговаряща на всички изисквания.

ЗАЩО се стигна до това решение? Голямата причина е финансова – в последните години общинският бюджет финансира средно 56% от себестойността на услугите в детските градини и този процент постоянно нараства. Което налага да се търсят решения за оптимизиране на разходите, за да не се стигне до увеличение на таксите, плащани от семействата; стъпка в тази посока е създаването на обща кухня майка. Отделно – самостоятелните кухни в детските градини се нуждаят от постоянни инвестиции за ремонт и обновяване на оборудването (предвид нарастващите нормативни изисквания за детското хранене), което допълнително вдига разходите. Друг важен мотив за въвеждане на обединеното хранене в ДГ в общината е повишаване на качеството на приготвяната храна според критериите за здравословно хранене на децата.

ОЧАКВА се дейността на новото звено „Кухня майка“ да стартира през 2019 г. Персоналът ще е от наличния сега в детските градини в града, като допълнително ще бъдат осигурени специалист по хранене и шофьор за доставка на храната. Припомняме, че в областния Ловеч въвеждането преди време на подобно решение за хранене в детските градини се натъкна на сериозен отпор от някои родители; разликата бе, че в ловешкия вариант детското хранене бе възложено на външна фирма за кетеринг.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |