Спиридоновите чествания в Троян и Орешак

* Св. Спиридон – празник, който обединява и сплотява занаятчийската гилдия и доказва, че традициите са  живи

Предстоящо, 12 декември

ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ден, 12 декември, ще са честванията на св. Спиридон в Орешак и Троян – празник, който обединява и сплотява занаятчийската гилдия и доказва, че традициите са живи и че си струва да се съхранят и занапред. В Националното изложение - Орешак празникът ще започне с водосвет пред иконата на св. Спиридон (12:30 ч.) и откриване на обща занаятчийска изложба. В Троян най-напред е традиционното Занаятчийско шествие (14:30 ч.) – от Музея на занаятите до троянската църква „Св. Петка“, където ще бъде отслужен благослов на майсторите за здраве и спорен труд. След това в Музея ще бъде открита изложбата „Медникарството в Троянския край“ (15:30 ч.) и ще бъде направена презентация на проведения през м. август тази година пленер „Съвременни тенденции в традиционното изкуство“ (16:30 ч.).

ФИНАЛЪТ е с откриването на изложбата на троянските майстори занаятчии в галерия „Серяковата къща“ (18:00 ч.) – майсторите избират галерията за място на своята Спиридонова изложба за втора поредна година, като този път ще участват както представители на Задругата на майсторите, така и на Камарата на занаятчиите; ще бъдат показани керамични произведения, дърворезба, шевици, тъкани.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |