Празненство за покровителя на занаятчиите св. Спиридон

* Сред акцентите – изложба иконография на Борислава Кацарова, други изложби, благотворителен базар, традиционното шествие
Предстоящо
Занаятчийското шествие в Троян в деня на св. Спиридон (12 декември) бе възродено през 2014 г.
В ДЕНЯ на св. Спиридон, 12 декември, Музеят на занаятите - Троян и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - клон Троян, Националното изложение - с. Орешак и троянската Художествена гимназия (НГПИ „Проф. Венко Колев”) организират традиционния вече празник в почит на светеца покровител на грънчарите и всички занаятчии.

ШУМНО шествие, няколко изложби на местните майстори, благотворителен базар, софра и сладки приказки ще изпълнят със съдържание празничния ден. Акцент ще е музейната изложба с творби на  троянката Борислава Кацарова - известен иконописец, а допълнителен повод е нейният 50-годишен юбилей.

ОРГАНИЗАЦИЯТА на благотворителния базар се поема от възпитаниците на НГПИ „Проф. Венко Колев“. Като събраните средства от продажба на занаятчийски и арт произведения ще се дарят на училището за подкрепа на неговата дейност. Ученически творби ще бъдат представени и в общата изложба, с което организаторите искат да приобщят младите художници и младите майстори на художествените занаяти.

ПРАЗНИЧНИТЕ събития се реализират с финансовата подкрепа на Община Троян и дарители.

Музей на занаятите - Троян


Програма за празника на св. Спиридон – покровителя на занаятчиите
12 декември 2016 г., Троян - Орешак

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак
     12:30 ч. - Откриване на изложбата „Магията на занаятите”
     13:00 ч. - Водосвет пред иконата на св. Спиридон

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян
     15:00 ч. – Празнично шествие от музея до църквата „Св. Параскева” и благословение на майсторите за здраве и спорен труд
     17:30 ч. – Откриване на юбилейна изложба иконопис на Борислава Кацарова и изложбата „Заедно в бъдещето” на майстори от ЗМНХЗ – клон Троян и възпитаници на НГПИ „Проф. Венко Колев”
     10:00-18:00 ч. – Благотворителен базар пред сградата на музея

Каним троянци да се присъединят към празника!

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |