На св. Спиридон – изложба на дърворезбарката Веска Хаджийска

* Авторката е учила резбарство в Тетевен, завършила е теология в Софийския университет, има и магистратура по църковно изкуство
 от Париж, живее в Орешак
Предстоящо
Веска Хаджийскса в ателието си
С ИЗЛОЖБА на известната дърворезбарка Веска Колева (Хаджийска) троянската галерия „Серяковата къща“ ще отбележи 12 декември – деня на светеца Спиридон, покровителя на майсторите занаятчии. Веска, която от години живее в с. Орешак, буквално на метри от Троянския манастир, е родом от Казанлък. Учи резбарство в Тетевен, а по-късно завършва теология в Софийския университет, което безспорно повлиява върху творческия й стил. Днес се занимава основно с църковна дърворезба.

Иконостас на троянската резбарка в православна църква в Нормандия, Франция
ИМА И магистратура по църковно изкуство от руския институт „Св. Сергий“ в Париж; по време на парижкия си период изработва два иконостаса за православни църкви във Франция – едната в Шавил близо до Версай, другата в Нормандия. Нейно дело в България са иконостасът в зимния параклис на Роженския манастир, двустранната арка в Богословския факултет в София, проскинитарий в църквата на Троянската обител и в църквата в с. Оризаре, Бургаско. Представяла се е с дърворезба в общи изложби в Италия, Франция и България.

СЕГАШНОТО представяне на Веска Хаджийска е първото й в „Серяковата къща“. Откриването е на 12 декември, вторник, от 18:00 ч. В следващите три дни, 13-15 декември, авторката, която от години преподава вероучение и дърворезба, ще проведе в галерията безплатни отворени ателиета за деца, които имат интерес към дърворезбата, занятията ще са от 14:00 ч. до 16:00 ч.

***
НА СВ. СПИРИДОН (12 декември) ще се проведе традиционното празнично занаятчийско шествие в Троян, организирано от местната Задруга на майсторите и Музея на занаятите – маршрутът е от музея до троянската църква „Св. Параскева“, начало 15:00 ч. След приключване на шествието в музея ще бъде открита гостуващата изложба „От златните им ръце“ – колекция филигран от Регионалния исторически музей в Шумен.

Т21, по информация от галерия „Серяковата къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |