Първата лястовичка е Мария Цвяткова

* Стипендиантката на новоучредения общински Фонд за подпомагане на кадрите в троянското здравеопазване е студентка в Медицинския университет в Плевен; договорът бе подписан на сесията
 на Общинския съвет

Мария Цвяткова
Добро начало

ПЪРВАТА медицинска студентска стипендия от учредения през тази година Фонд за подпомагане на кадрите в здравеопазването в община Троян вече е факт (идеята за създаването на фонда бе на съветничката д-р Цветомила Дудевска и получи подкрепа от председателя на Общинския съвет Николай Тодоров, който бе и вносител на предложението, гласувано през м. юли; пълна подкрепа имаше и от кмета Донка Михайлова – бел. ред.). На сесията на местния парламент миналата седмица (30 ноември) съветниците единодушно гласуваха за отпускане на стипендия на Мария Цвяткова, студентка по медицина в Медицинския университет в Плевен.

СПОРЕД правилника на фонда стипендията ще е месечна, в размер на 60% от средната минимална работна заплата за страната (която в момента е 460 лв., т. е става дума за 276 лв.) и ще се изплаща по пет месеца през всеки семестър. Според регламента стипендиантът се задължава да работи за троянско лечебно заведение – в случая това е Белодробната болница („СБАЛББ – Троян“ ЕООД), за „срок не по-кратък от времето, през което е получавана стипендията“.

Кметът Михайлова подписва договора
ЦЕЛТА на фонда е да работи в подкрепа на осигуряването на кадри за троянското здравеопазване; защото не е тайна, че медицинските кадри (лекари, фелдшери, сестри) в двете троянски болници (общинската болница „МБАЛ – Троян“ ЕООД и държавната Белодробна болница) и в другите лечебни структури не достигат, средната възраст расте и младите попълнения са рядкост. Разбира се, тук стои и обратният въпрос – с финансирането на лечебните заведения и особено на по-малките общински болници, каквато е и троянската, но това е отделна тема.

Мария благодари на съветниците
СПОРЕД регламента всеки стипендиант на Фонда за подпомагане на кадрите в здравеопазването в община Троян трябва да отговаря на следните условия: да е студент/специализант по някоя от медицинските специалности, да няма субсидия за следването си по някоя европейска програма, да е български гражданин, да няма задължения към Община Троян, да не е осъждан, да не е прекъсвал обучението си повече от една година и, разбира се, да има сключен договор за работа след завършването си с лечебно заведение на територията на община Троян.

„УВАЖАЕМИ г-жо кмет, г-н председател, общински съветници, вече съм на следващото стъпало от моя живот, може би най-трудно изкаченото, но е стъпалото, което ми носи изключително голямо щастие и удовлетворение. Изкачих го сама, с подкрепата на близки и учители. А пред себе си вече виждам не ново стъпало, а една стълба, която ще изкача с ваша подкрепа“, заяви от трибуната на Общинския съвет Мария Цвяткова. А в края на емоционалното си слово стипендиантката се обърна своя бъдещ работодател в Белодробната болница и инициатор на идеята за фонда д-р Дудевска: „Изключително се радвам, че съм Вашата първа лястовичка“.

Т21  

2 коментара:

Анонимен каза...

Но, една лястовичка пролет не прави!
Добро предложение, и начинание! Браво Цветомила!
Дано лястовичките станат ято!

Анонимен каза...

Честито.
Това е хубава практика.
Още преди години различни фирми предлагаха да им станеш стипендиант - плащат ти обучението, а след това си задължен 5г да работиш за тях.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |