Дойранската епопея в Троян

* Христо Калистерски: „Всичко се случи в подходящото време и на подходящото място“ * „Вие постигнахте световно равнище, дадохте нов висок връх на възстановките в България“
15 септември
Финалът, всички заедно произнасят тогавашната войнишка клетва, прочетена от диктора
Публиката опасваше целия периметър на бойните действия
Нашите, сн. Мая Георгиева
НАД 5000 зрители – троянци и гости от близо и далеч. И 340 участници в бойните действия, основно членове на Национално дружество „Традиция“ цялата страна – от тях 40 души от троянската структура РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево). Такива бяха човешките параметри на грандиозната историческа възстановка „Дойранъ 1918“ в Троян (на поляните в местността Турлата до градския стадион) на 15 септември, пресъздаваща страховитата Дойранска епопея на Южния фронт през Първата световна война (м. септември 1918 г.) и изключителната победа на 9-та Плевенска дивизия под командването на ген. Владимир Вазов срещу англичани, французи и гърци. И посветена на два юбилея – 100-годишнината от края на Първата световна война, позната и като Европейската война, и 150-годишнината от обявяването на Троян за град, които отбелязваме през 2018-та.

Врагът се подготвя за началото на възстановката
Англичаните
Гърците
Един колониален боец в английските редици
Французите
Двама български юнаци
КАТО прибавим отлично подготвения терен, изградените окопи, траншеи, двата български командни пункта, картечните гнезда, оръдията, минохвъргачките, невероятната пиротехника (мини, димки, снаряди, сигнални ракети, непрестанна стрелба). Като прибавим перфектната организация, желязната дисциплина, великолепния сценарий, огромния екран, излъчващ на живо случващото се в най-горещите точки на бойните действия (заснемането ставаше с дронове), масираната реклама на събитието, не на последно място чудесното време. Като прибавим и невероятното себераздаване на организаторите от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ с председател Христо Калистерски и привлечените съмишленици и помагачи. Резултатът не е изненадващ – най-мащабната историческа възстановка, реализирана някога у нас. Оценката не е наша, а на познавачи. „Преди време, когато разбрах, че подготвяте такава възстановка, ви казах, че това не е лъжица за всяка уста и не вярвах, че ще се справите. Но не съм бил прав. Вие постигнахте световно равнище, дадохте нов висок връх на възстановките в България“, бе оценката на Добрин Добрев, председател на структурата на „Традиция“ в Добрич, една от най-дейните и с най-голям опит в подобни реконструкции.

НО ТЕЗИ (външни) параметри са само едната страна. Другото са посланията, духовната енергия, самочувствието и вярата, които носеше това невероятно събитие. Оценката пак не е (само) наша. Доказаха я зрителите със сълзите и усмивките, с нестихващите дискусии „на живо“, в социалните мрежи, навсякъде.

Христо Калистерски
ПОТЪРСИХМЕ за коментар г-н Калистерски, човекът с най-голяма заслуга за реализацията на „Дойранъ 1918“. Общата му оценка бе следната: „Доволен съм, заслужавахме този резултат – не само защото се готвим от 4-5 години, но и защото всичко се случи в подходящото време и на подходящото място. Имаше опит да я преместят в София или Пловдив, но успяхме да се наложим и бяхме прави. Получихме най-високи оценки от различни места, но за мен най-важното бе, че всички от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ бяхме невероятен екип и действахме като юмрук. А защо възстановката е в Троян? Вече го казвах неколкократно – защото Троян най-добре пази спомена за 9-та Плевенска дивизия, това е факт. И не е от вчера, започва от троянския Комитет за възстановяване на войнишките паметници начело с Христо Данов, който преодоля невероятни препятствия, включително политическа съпротива на високо ниво, и успя да възстанови Фердинандовата чешма на Кала тепе край Дойран в Македония. Това не е само чешма, това е един величествен български войнишки паметник. Защото в Троян я има атмосферата“.

Момент от бойните действия
Момент от бойните действия
Момент от бойните действия
Един съюзник немец в българските редици
ПОПИТАХМЕ председателя на РК „34-ти Троянски полк“ и за помагачите, без които събитието не би се случило. Г-н Калистерски започна от колегите от „Традиция“ от цялата страна – над 30 клуба оказали своята подкрепа с жива сила и техника, сред тях: Нова Загора, Стара Загора, Благоевград, Ловеч, Трявна, Сопот, Ямбол, София, Пловдив, Плевен, Сливен, Велики Преслав, Казанлък, Клисура, Добрич и др.; пълна подкрепа дало и ръководството на НД „Традиция“ начело с председателя Огнян Маринов.

ПОПИТАХМЕ и за финансовата страна, ясно е, че подобно нещо става с много пари. Спомоществователите са доста, като бяха откроени следните: Община Троян и лично кметът Донка Михайлова, „Респект към г-жа Михайлова, беше изключителен партньор“, коментира председателят – 10 хил. лв. плюс допълнителна подкрепа; Община Севлиево, която превежда 5 хил. лв., „Много лесно се работи с тях, имат невероятна организация“; Министерството на отбраната – превело 6 хил. лв. по тяхна програма за подкрепа на патриотични събития; инж. Марин Радевски – 10 хил. лв.; Христо Йовчевски – неговият принос е неизмерим (средства, техника, работна сила и т. н.); Петко Радионов – също с огромен принос; сем. Дичевски – 5 хил. лв. и осигуряване на плата за 100-те английски униформи; режисьорът и наш земляк Николай Акимов, чиято филмова студия „Време“ подготвя филм за възстановката; собственикът на „Динакорд България“, също наш земляк, осигурил големия екран и озвучителната техника за събитието; Найден Петров – директорът на Историческия музей в Севлиево, помогнал много при подготовката и изпълнил функцията на диктор.

На преден план - Дочо Николов, зад него Христо Йовчевски и Христо Калистерски
РАЗБИРА СЕ, основната тежест паднала върху членовете на РК „34-ти пехотен Троянски полк“, основно върху 10 души. „Явно има някакво провидение, защото представителят на Министерството на отбраната Иво Антонов бе донесъл точно десет юбилейни медала (за 100-годишнината от края на първата световна война, сериозни отличия) и те отидоха при тези десет човека. Изброявам ги: Дочо Николов, Христо Йовчевски, Петко Радионов, Станислав Гуевски, кап. Георги Моновски, адв. Теодор Цачев, Благовест Цветков, Пламен Дановски, Тошко Топалов и моя милост Христо Калистерски“, уточни председателят.

Сред публиката, голям интерес и много настроение
Нашите в действие, сн. Мая Георгиева
ЗАДАДОХМЕ и един немаловажен въпрос – колко са общите разходи за възстановката. Отговорът – не по-малко от 300-400 хил. лв., като голямата част са поети от участниците: една българска униформа с пушката струва около 2000 лв. (70 души), чуждестранните униформи са около 1000 лв. (270 души); отделно са разходите по подготовката, провеждането и т. н. Но няма ли ги хората и духът, не би могло да се случи. А Троян доказа, че ги има.

Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |