Паметникът на ген. Вазов е готов

* Монументът е подарък на Троян от столичния хирург проф. д-р Иван Гаврилов, официалното откриване ще е на 15 септември – в деня на мащабната възстановка на Дойранската епопея
 * Генералът гледа към своите войници
Шапки долу!
Паметникът е поставен, остават довършителните работи, откриването е на 15 септември
ТРОЯНСКИЯТ паметник на героя от Дойран ген. Владимир Вазов вече е готов, монтирането бе в петък (31 август), остават довършителните работи. Намира се в малката градинка до кръговото кръстовище на ул. „Христо Ботев“, на метри от паметника на падналите за Майка България троянци, сред които и десетки свидни жертви от сраженията на Дойранските височини през Първата световна война. Монументът е висок 1,80 м, изработен е от бял врачански камък с вграден барелеф на генерала и кръст за храброст най-отгоре, обърнат е срещу другия (войнишкия) паметник – генералът гледа към своите войници.

"Трябва да победим или да умрем – друг избор няма!"
НОВИЯТ паметник е поредното дарение за Троян от прочутия столичен хирург проф. д-р Иван Гаврилов и ще бъде официално открит на 15 септември – в деня на голямата троянска възстановка на Дойранската епопея, подготвяна от местната структура РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево) на Национално дружество „Традиция“. Жестът на известния медик не е случаен – проф. Гаврилов е потомък на участник в дойранските сражения; а дарителската му инициатива, както е редът, по-рано получи одобрителната санкция на местния троянски парламент. „Дарителската инициатива на проф. Гаврилов е изключителна, това е негово дело. Ние ще помогнем за цялостното оформяне на пространството – идеята е визията му максимално да се доближи до тази на паметника на падналите за България троянци в съседство. Това е логично, тъй като посланията на двата паметника са еднакви“, коментира за Т21 Христо Йовчевски от РК „34-ти пехотен Троянски полк“, помагач и спомоществовател.

ЗАЩО ген. Владимир Вазов в Троян е повече от ясно. Големият военачалник е командир на 9-та Плевенска дивизия, която печели Дойранската битка срещу многократно превъзхождащите я съглашенски сили (англичани, французи и гърци); и в чийто състав и на предната линия е нашият 34-ти пехотен Троянски полк. Генералът създава дълбокоешелониран район за отбрана, което дава предимство на българската войска и е в основата на успеха. Преди решителните сражения на 16-18 юли 1918 г. той изрича знаменитата реплика „Трябва да победим или да умрем – друг избор няма!“, изписана на новия троянски паметник. Шапки долу!

ген. Владимир Вазов
НАРИЧАТ го военен гений, а на парада на Британския легион в Лондон през 1936 г., където ген. Вазов присъства по специална покана, командващият фелдмаршал лорд Милн нарежда: „Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!“. А когато председателят на Британския легион му дава думата за приветствие, го представя така: „Ще дам думата на българския генерал Вазов. Той е от малцината чужди генерали, чието име фигурира в официалната ни история“. След преврата на 9 септември 1944 г. ген. Владимир Вазов е интерниран в тетевенското с. Рибарица, умира на 20 май 1945 г. на 77-годишна възраст, брат е на народния поет Иван Вазов. През 2018 г. РК „34-ти пехотен Троянски полк“ издаде фронтовите „Животописни бележки“ (1917-1918 г.) на ген. Владимир Вазов, част от които се печатаха за пръв път, премиерата на книгата бе на 23 март в Троян.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |