Отговора го дай ти, уважаеми троянецо

* Защо допускаме с каруци да започваме и с каруци да завършваме 150-годишната си градска история?
Призив
През м. януари 2016 г. общинският съветник Николай Тодоров, тогава председател на Общинския съвет, внесе предложение за пълна забрана за движението на пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга – иначе казано на циганските и други каруци, в рамките на град Троян. Формулирано бе като отделна точка в чл. 15 на общинската Наредба №2 за организация и безопасност на движението на територията на община Троян и гласеше: „Забранява се движението на пътни превозни средства с животинска тяга в град Троян, а в останалата част на общината – без регистрация по реда на тази Наредба”. Кратко и ясно. Тогава нарекохме предложението революционно и въпреки дълбинната троянска нереволюционност, консерватизъм и конформизъм имахме надеждата, че каруцарският „гордиев възел“ ще бъде разсечен и този наш „градски“ атавизъм най-после ще бъде преодолян. Не се случи не заради друго, а заради партийните сметки и игрички (виж Без цигански каруци в Троян? Да, ама не! – бел. ред.). Сега, в навечерието на честването на 150-годишния градски юбилей на Троян, г-н Тодоров се кани да възобнови предложението си, по-долу поместваме неговото обръщение към троянци, адресирано и до Т21.

Циганските каруци са бич за повечето български градове, това е факт. И на не едно място започнаха да решават проблема. Дори в областния ни Ловеч, към който от години и особено в последно време гледаме с нескрита троянска надменност, през 2012 г. приеха забрана за движението на цигански каруци в основната градска част (разрешението е само за двата крайни квартала „Гозница“ и „Продимчец“, доскорошни села). Дано и в Троян! 
Т21
Николай Тодоров

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, обръщам се към Вас чрез средствата за масова информация и социалните мрежи, за да изразя своята тревога и да поискам Вашата подкрепа. За една стара кауза, която смятам, че в 150-тата година, която празнува градът ни, е важно да се увенчае с успех.

ПРЕДИ две години направих опит, внасяйки в Общинския съвет промени в нормативната уредба на общината, да се наложи тотална забрана за движението на ППС-та с животинска тяга (т. е. на каруците) в рамките на град Троян. Успях в начинанието си донякъде – прие се частична промяна, която обаче, всички го виждаме с очите си, се оказва неефективна, както категорично го предрекох тогава. Тогава не получих подкрепата на голяма част от общинските съветници и от ГЕРБ, и от БСП. Жалката истина бе, че не я получих не защото на тях много им харесват каруците по улиците на 150-годишния ни град, а защото ги е страх да не загубят електорално циганския етнос, с който са свикнали да се заиграват и да го ползват. Жалко наистина.

НЕ МИ Е ПРИЯТНО да пиша така, нито ми е приятно да пиша за това. Но отворена, тази тема задава въпроси с многопластова проблематика. Защо се оставяме да сме апатични съучастници на поредната порция Алеков реализъм? Защо допускаме с каруци да започваме и с каруци да завършваме 150-годишната си градска история? Защо, дори когато по-голямата част от самите цигани отхвърлиха използването на каруците, ние все още ги искаме? Обръщам се към циганската общност с „цигани“, не защото искам да ги обидя, а защото така са наречени от етнолозите и защото самите те се наричат така.

ПРЕДИ две години риторично попитах колко струва една каруца в Троян и колко струва тя извън Троян. А колко би струвал Троян с каруците и колко би струвал без тях? Отговора го дай ти, уважаеми троянецо. Ти прецени, нали имаш мъдростта на своите градски 150 години. Пишейки това, все още вярвам, че не всичко е обречено, че сегашните троянски „каруцарски“ реалности отминават, и че те не са проекцията на бъдещето ни.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, нека направим мъдро избора си. Или ще започнем да късаме с белезите на средновековен бит и порядки и ще счупим апатията към окръжаващата ни политическа среда, или ще си останем там някъде около 150 години назад във времето...

Николай Тодоров,
общински съветник, коалиция „Избор за Троян“

Бел. ред. Снимките към материала са правени в Троян в периода 2010-2018 г.

Още по темата:

4 коментара:

ИСТИНАТА каза...

На 29,08,2018г. съпругата ми се обади на дежурния телефон на община Троян за да каже за свободно движещи се коне, създаващи опасност за МПС и пешеходци, по пътя за квартал Попишка. Дежурният и отговори, че така било в цяла България.
С две думи: да свикваме, да си траем и да не дразним тъмния електорат.
П.С. Подал съм над 5 сигнала на 112 по подобни поводи…без резултат. Ще опитам и с жалби до институции, дано се получи.
Дано някой проумее, че правилата са за всички.

Unknown каза...

Жалко е, че има създадени закони, но не се отнасят до всички еднакво.На циганите няма какво да им вземеш, защото нямат нищо, не работят и няма глоба за тях, докато ги подпомагаме социално няма как да се случат нещата в добра посока, а така ми се иска да им се спрат тези помощи, да работят и да бъдат глобявани като нас .Не знам до кога ще се търпи това положение, което е само в България, а работещите все повече намаляваме ,защото децата ни отдавна напуснаха Родината си.

Djigata каза...

Преди години имаше и тежко ПТП на входа на града откъм Ловеч и причината беше кон оставен без надзор. За светлоотразители и т.н по каруците да не говорим. Явно трябва някой да загине за да може Кат и общината да се сетят.Успех в начинанието, ще помагаме!

Djigata каза...

П.П. Не е лошо като идея Кат да се навъртят към Горно Трапе и т.нар."цигански завой" по пътя за Балабанското. Мисля си,че и еколозите има какво да видят. Нямам нищо против и искам да се видим спазват законите но.... От всички. Не знам постройките колко са законни но намиращите се там МПС и ППС очевадно са опасни като участници в движението. За хигиена да не говорим.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |