„Калинел“ купи тетевенския „Четпром“

* На 22 август собственикът инж. Марин Радевски и кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева подписаха приватизационния договор
 * Ангажимент на купувача за следващите три години – инвестиции от мининум 1,180 млн. лв. и 265 нови работни места
Икономика
Инж. Марин Радевски и д-р Мадлена Бояджиева подписват договора, Тетевен, 22 август 2018 г.
ТРОЯНСКАТА фирма „Калинел“ ЕООД е новият собственик на „Четпром“ ЕООД в Тетевен. Договорът за покупката на тетевенското общинско предприятие е бил подписан от собственика и управител на „Калинел“ инж. Марин Радевски и кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева в сряда (22 август). Чрез приватизационната сделка на „Калинел“ се прехвърля собственост върху 9137 броя дялове, представляващи 90% от съдебно регистрирания капитал на „Четпром”. До този момент троянският производител – европейски лидер в своя бранш (производство на олекотени завивки), имаше цех в наети помещения на „Четпром“.

ФИНАНСОВИТЕ параметри на сделката не са обявени, но според приетите от Общинския съвет в Тетевен условия минималната конкурсна цена е 1,2 млн. лв., платими еднократно в 10-дневен срок от подписването на приватизационния договор. А купувачът има следните ангажименти за следващия 3-годишен период: да направи инвестиции за не по-малко от 1,180 млн. лв. без ДДС; да запази досегашните 50 работни места и да разкрие нови 265 (15 в традиционното производство на четки и 250 в новото текстилно производство); да запази традиционното производство наред с развиването на нови дейности със забрана за препродажба.

„КАЛИНЕЛ“ ЕООД е една от големите фирми в ЕС, непрекъснато разширяваме бизнеса си и от тази гледна точка страдаме от липса на работна ръка. Радвам се, че това се случи тук в Тетевен. Ние твърдо сме решили да запазим и доразвием четкарското производство, да създадем конкурентни четкарски продукти, които бихме могли да продаваме не само на българския, но и на международния пазар. Готови сме да направим големи инвестиции. Поели сме ангажименти, които са доста над изискванията на Община Тетевен. Два пъти в рамките на десет години сме работодатели на годината и сме познати в страната като един сериозен производител“, заяви при подписването на договора инж. Радевски. И допълни, че неговата фирма поддържа добро ниво на заплащане, което със сигурност ще се случи и при четкарското производство и хората ще останат доволни.

Ръкостискане след подписването
„ПРЕЗ 2016 Г. Общинският съвет в Тетевен взе решение за приватизация на общинското предприятие „Четпром“, като постави условия, които да бъдат изцяло в полза на местната общност: да се запазят съществуващите работни места и предметът на дейност на предприятието, да се направят инвестиции в размер не по-малко от 800 хил. лв., да се разкрият най-малко 250 нови работни места. След двегодишни съдебни процедури, поради обжалване на тези условия от страна на една от фирмите кандидати в конкурса, Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, че условията, които ОбС - Тетевен е поставил, са изцяло в полза на местната общност и са законосъобразни. Вече сме на финала. Избрахме фирма „Калинел“ ЕООД, която отговаря на конкурсните условия и даде оферта с по-изгодни условия от заложените“, каза пък кметът д-р Бояджиева (цитатите са от прессъобщение на Община Тетевен).

***

ПРЕЗ 2017 Г. „Калинел“ ЕООД за пети пореден път получи приза „True Leaders“ (Истински лидери), която се дава на водещи фирми в своя бранш у нас, отговарящи на четири железни критерия, изпълнени през изминалата година (в случая 2016 г.): да са сред 300-та най-печеливши компании (по EBITDA); да са увеличили своя персонал през годината; да имат висока кредитна оценка (в диапазона В2 - А1 на ICAP Credit Score); да са лидер в своя сектор. Във фирмата работят 1700 души (около 500 от тях са в производствената база в гр. Червен бряг), има и дъщерна фирма във Враня (Сърбия) с 200 работници. Годишният оборот на „Калинел“ ЕООД за 2016 г. е 120 млн. лв., като ръстът от около 10 млн. лв. на година е трайна тенденция от доста време. Троянският производител е основен доставчик на мегаконцерна „Икеа“ и обемът на доставките за шведския партньор постоянно расте; едновременно е в ход и все по-сериозна диверсификация на продажбите и нарастващ дял на поръчките за други клиенти – сред тях са „Метро“, „Кауфланд“, „Лутц“, „Юск“, „Теско“, „Хема“ и др. В момента от складовете на „Калинел“ всяка седмица тръгват по 70-80 тира (около 4000 тира годишно) с готова продукция за износ.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

futurestream каза...

Госпожо Кмет, дано сега успеете да си оправите разкопаните улици, че се излагате вече.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |