„Калинел“ купи тетевенския „Четпром“

* На 22 август собственикът инж. Марин Радевски и кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева подписаха приватизационния договор
 * Ангажимент на купувача за следващите три години – инвестиции от мининум 1,180 млн. лв. и 265 нови работни места
Икономика
Инж. Марин Радевски и д-р Мадлена Бояджиева подписват договора, Тетевен, 22 август 2018 г.
ТРОЯНСКАТА фирма „Калинел“ ЕООД е новият собственик на „Четпром“ ЕООД в Тетевен. Договорът за покупката на тетевенското общинско предприятие е бил подписан от собственика и управител на „Калинел“ инж. Марин Радевски и кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева в сряда (22 август). Чрез приватизационната сделка на „Калинел“ се прехвърля собственост върху 9137 броя дялове, представляващи 90% от съдебно регистрирания капитал на „Четпром”. До този момент троянският производител – европейски лидер в своя бранш (производство на олекотени завивки), имаше цех в наети помещения на „Четпром“.

ФИНАНСОВИТЕ параметри на сделката не са обявени, но според приетите от Общинския съвет в Тетевен условия минималната конкурсна цена е 1,2 млн. лв., платими еднократно в 10-дневен срок от подписването на приватизационния договор. А купувачът има следните ангажименти за следващия 3-годишен период: да направи инвестиции за не по-малко от 1,180 млн. лв. без ДДС; да запази досегашните 50 работни места и да разкрие нови 265 (15 в традиционното производство на четки и 250 в новото текстилно производство); да запази традиционното производство наред с развиването на нови дейности със забрана за препродажба.

„КАЛИНЕЛ“ ЕООД е една от големите фирми в ЕС, непрекъснато разширяваме бизнеса си и от тази гледна точка страдаме от липса на работна ръка. Радвам се, че това се случи тук в Тетевен. Ние твърдо сме решили да запазим и доразвием четкарското производство, да създадем конкурентни четкарски продукти, които бихме могли да продаваме не само на българския, но и на международния пазар. Готови сме да направим големи инвестиции. Поели сме ангажименти, които са доста над изискванията на Община Тетевен. Два пъти в рамките на десет години сме работодатели на годината и сме познати в страната като един сериозен производител“, заяви при подписването на договора инж. Радевски. И допълни, че неговата фирма поддържа добро ниво на заплащане, което със сигурност ще се случи и при четкарското производство и хората ще останат доволни.

Ръкостискане след подписването
„ПРЕЗ 2016 Г. Общинският съвет в Тетевен взе решение за приватизация на общинското предприятие „Четпром“, като постави условия, които да бъдат изцяло в полза на местната общност: да се запазят съществуващите работни места и предметът на дейност на предприятието, да се направят инвестиции в размер не по-малко от 800 хил. лв., да се разкрият най-малко 250 нови работни места. След двегодишни съдебни процедури, поради обжалване на тези условия от страна на една от фирмите кандидати в конкурса, Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, че условията, които ОбС - Тетевен е поставил, са изцяло в полза на местната общност и са законосъобразни. Вече сме на финала. Избрахме фирма „Калинел“ ЕООД, която отговаря на конкурсните условия и даде оферта с по-изгодни условия от заложените“, каза пък кметът д-р Бояджиева (цитатите са от прессъобщение на Община Тетевен).

***

ПРЕЗ 2017 Г. „Калинел“ ЕООД за пети пореден път получи приза „True Leaders“ (Истински лидери), която се дава на водещи фирми в своя бранш у нас, отговарящи на четири железни критерия, изпълнени през изминалата година (в случая 2016 г.): да са сред 300-та най-печеливши компании (по EBITDA); да са увеличили своя персонал през годината; да имат висока кредитна оценка (в диапазона В2 - А1 на ICAP Credit Score); да са лидер в своя сектор. Във фирмата работят 1700 души (около 500 от тях са в производствената база в гр. Червен бряг), има и дъщерна фирма във Враня (Сърбия) с 200 работници. Годишният оборот на „Калинел“ ЕООД за 2016 г. е 120 млн. лв., като ръстът от около 10 млн. лв. на година е трайна тенденция от доста време. Троянският производител е основен доставчик на мегаконцерна „Икеа“ и обемът на доставките за шведския партньор постоянно расте; едновременно е в ход и все по-сериозна диверсификация на продажбите и нарастващ дял на поръчките за други клиенти – сред тях са „Метро“, „Кауфланд“, „Лутц“, „Юск“, „Теско“, „Хема“ и др. В момента от складовете на „Калинел“ всяка седмица тръгват по 70-80 тира (около 4000 тира годишно) с готова продукция за износ.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

futurestream каза...

Госпожо Кмет, дано сега успеете да си оправите разкопаните улици, че се излагате вече.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |