Отиде си един от най-великите в бизнеса – Ингвар Кампрад

* През 2015 г. собственикът на мегаконцерна ИКЕА гостува в Троян и Черни Осъм, резултатът бе разширяване на партньорството с „Калинел“ и договор с „Обнова“ * И как една наша работничка впечатли милиардера швед
In memoriam
Ингвар Кампрад (вдясно) в "Калинел", Троян, м. май 2015 г.
НА 28 ЯНУАРИ си отиде световна легенда в бизнеса – 91-годишният швед Ингвар Кампрад, основателят и собственик на мегаконцерна за производство и търговия с мебели ИКЕА (IKEA), определян като един от най-великите предприемачи на 20. век. Името ИКЕА е акроним – обединява буквите „И“ (от Ингвар), „К“ (от Кампрад), „Е“ (от името на семейната ферма „Елмтарюд“) и „А“ (от селцето Агунарюд, където е израснал основателят на фирмата). Днес компанията е на път да отчете годишни приходи от 50 млрд. евро (62 млрд. долара).

КАЗВАМЕ ГО и защото г-н Кампрад и неговата прочута компания имат тесни връзки с Троян. Най-голямата троянска фирма „Калинел“, която е сред световните лидери в своя бранш, е основен доставчик за ИКЕА на олекотени завивки, партньорството е от години и постоянно се разширява; а по-отскоро за ИКЕА работи и дървопреработвателната кооперация „Обнова“ в троянското село Черни Осъм. Нещо повече – през м. май 2015 г. босът на ИКЕА лично посети двете троянски предприятия.

ЗА „КАЛИНЕЛ“, където г-н Кампрад бе идвал и преди, визитата бе съвсем в рамките на нещата, при отдавнашен партньор и приятел; резултат от посещението беше договаряне на поредно разширяване на доставките, а собственикът инж. Марин Радевски разведе високия си гост из завода (виж на снимката горе).

ПО-ИНАЧЕ бе посещението в малкото черноосъмско предприятие. Но и тук, знаем го от директора на „Обнова“ инж. Николай Малчев, собственикът на ИКЕА се държал много естествено и дружелюбно и направил (на базата на предварителни проучвания) мащабна оферта за производство на дървени столове; която обаче била отказана от домакините поради невъзможност да изпълнят толкова обемна поръчка. „Той (Ингвар Кампрад) ми каза – искам по 1 милион бройки годишно от това изделие. Аз му отвърнах: „Съжалявам, г-н Кампрад, но не мога да броя до 1 милион?! При тях мащабите са други, от друг порядък”, обясни инж. Малчев. В крайна сметка двете страни се разбрали за 200 хил. бройки годишно, като се започнало с пилотна серия от 20 хил.

ТУК, да ме прощава инж. Малчев, но ще издам една конфиденциална информация, споделена ми на ухо от него преди време. При разходката из цеховете на кооперацията г-н Кампрад не скрил възхищението си от една работничка, която била в челната редица на посрещачите и събирала очите с пищния си бюст. „Бяхме научили, че гостът се впечатлява от такива неща, затова я сложихме най-отпред“, издаде тайната шефът на „Обнова“. И в момента кооперацията изпълнява поръчки за ИКЕА

Т21

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Е,това с бюста "изби рибата".Всичко беше добре,докато не написахте тази глупост на скръбна вест!

Анонимен каза...

Бизнес поука: И най-големите
боклуци могат да бъдат продадени
при наличие на едрогърда работничка, която да изпъкне най-отпред.

Анонимен каза...

Изводът е съвсем друг - мъжете, които харесват големи бюстове, живеят дълго. Това - на шега!

Ще запомним г-н Кампрад, като един от най-скромните богаташи. До смъртта си човекът караше 25-годишно Волво.

Анонимен каза...

ЦИЦАТА-тя е една вселена,един космос,тя е началото и края.Почивай в мир!

Анонимен каза...

a

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |