Продължава дарителската кампания за паметен знак на акад. Балевски

* Досега от дарения са събрани 10 875 лв., безвъзмездно са направени геодезично заснемане и архитектурен проект; мястото –
 в родната махала на академика

акад. Ангел Балевски
Кампания

ТРОЯН има много личности, оставили следа в развитието и историята на града, с които можем да се гордеем. Но като че ли акад. Ангел Балевски в някаква степен е забравен. През м. март Инициативен комитет (ИК) за поставяне на паметен знак на акад. Ангел Балевски в Троян обяви дарителска сметка за набиране на средства за реализиране на своята идея. Голямата цел е в Троян да има паметен знак на академика, който да остане за поколенията и да напомня за неговия принос към науката и към България.

ДО ТОЗИ момент по дарителската сметка са постъпили 10 875 лв. Инициативният комитет изказва своята дълбока благодарност на дарителите, сред които са: Кооперация „Троянска популярна банка“, Троян (Иван Христов), „Илинден“ ЕООД, Плевен (Ваньо Петров), „ГТМ - А. Балевски Холдинг“ АД, София (Красимир Дачев), Христофор Стаевски, Найден Стаевски, Хари Велев, „Калинел“ ЕООД (Марин Радевски), Марин Миховски, „Викис хидравликс“ ООД (Васил Сираков), Николай Марковски, Васил Радойчевски, Божидар Радойчевски, Сашка Яшева, Пенчо Адърски, Ивайло Адърски, Калин Адърски, Тодорина Йончева, Стефан Сотиров. Инициативният комитет е благодарен и на хората, допринесли с труда си за реализиране на идеята: Детелин Андреев – за безвъзмездно геодезично заснемане на мястото на паметния знак; арх. Пенко Терзиев – за безвъзмездно изработване на архитектурен проект на паметния знак.

ИНИЦИАТИВНИЯТ комитет смята 150-тата годишнина от обявяването на Троян за град за най-подходящия момент за припомняне ролята на академика в българския културен и научен живот. Паметният знак ще бъде поставен в родната махала на акад. Ангел Балевски – в градинката на ул. „Христо Ботев“ вляво след „Старата къща“ в посока центъра. Ще включва барелеф на академика, изработен от скулптора земляк Спас Дочев от Ловеч (родом от с. Терзийско). Барелефът ще е монтиран върху морена от гранит, намираща се върху постамент от бетон и гранитна плоча.

Инициативен комитет

Набирането на средства продължава и всеки,
 който има възможност и желание, може да се включи.
Дарителската банкова сметка е:
„Инвестбанк“ АД
IBAN: BG91IORT80485089447300
BIC: IORTBGSF
Клиент: ИК за поставяне на паметен знак
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |