15 септември 2018 г. – голям троянски и български ден

* Започна със заупокойна литургия за падналите за Майка България, продължи с литийно шествие до войнишкия паметник, поднасяне на венци и откриване на монумента на героя от Дойран ген. Владимир Вазов, завърши с „Осмото чудо на света“ * Венецът бе грандиозната историческа възстановка на Дойранската епопея
100 години от Дойранската епопея
Хиляди троянци и гости участваха в празника, Троян, 15 септември 2018 г.
15 СЕПТЕМВРИ (2018 г.) бе голям ден за Троян. Голям троянски и български ден. Защото тук, в нашия град, основно с троянски сили и средства бе почетена една велика българска битка и победа - Дойранската по време на Първата световна война, и един велик, някои казват най-великият, български военачалник, победителят от Дойран ген. Владимир Вазов.

ВЪЗСТАНОВКАТА „Дойранъ 1918“ –  историческа реконструкция на изключително тежките и изключително кървави сблъсъци от м. септември 1918 г. на височините край Дойран в Македония, добили известност като Дойранската епопея, където нашата 9-та Плевенска дивизия, в чийто състав е и железният 34-ти пехотен Троянски полк, разбива в пъти превъзхождащия ги като численост и бойна техника противник (англичани, французи и гърци) и на практика спасява България и българската държавност в една загубена война – се подготвя от повече от година. И бе посветена на два големи юбилея – 100-годишнината от края на Първата световна война и 150-годишнината от обявяването на Троян за град, които отбелязваме през 2018-та. Мястото – църковните поляни в местността Турлата, до градския стадион.

Момент от възстановката на Дойранската епопея
На преден план – Христо Йовчевски и Христо Калистерски
Дочо Николов дава наставления преди началото
До ножа – лъжица, също важна част от снаряжението
ИНИЦИАТОР и основен организатор на събитието бе местната структура на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево), председателстван от Христо Калистерски; тук задължително трябва да споменем още Христо Йовчевски, най-дейният и основен спомоществовател, Дочо Николов, Петко Радионов, все потомци на участници в Дойранската епопея. А за това, което те, приятелите им от „Традиция“ от другите клонове в страната и съмишлениците им (в това число Община Троян, Община Севлиево, Министерство на отбраната) свършиха – като оперативна подготовка (униформи, бойна техника, подготовка на терена, сценарий, режисура, репетиции), логистика, рекламна кампания, координация между институциите и т. н., можем да съдим по резултата. Възстановката бе венецът на празничния ден и ще се помни дълго – с невероятния си мащаб (най-голямото подобно събитие досега в България), автентичност и убедителност, духовна/патриотична енергия, послания. За това изключително троянско и българско събитие – който е бил, знае, че не преувеличаваме – ще говорим отделно. Сега за останалите дойрански събития в Троян на 15 септември 2018 г.

На заупокойната литургия за падналите за Майка България, църквата "Св. Петка"
ДЕНЯТ започна със заупокойна литургия за падналите за Майка България, отслужена в троянската църква „Св. Петка“ и водена от наставника на Троянска духовна околия ставрофорен свещеноиконом отец Марин. Сред десетките, дошли в храма да сведат глави и запалят свещица за загиналите, бяха кметът Донка Михайлова и заместниците й, председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, троянските депутати д-р Валя Александрова и инж. Иван Миховски, троянският полицейски началник гл. инсп. Радостина Петкова, прочутият столичен хирург и голям дарител проф. д-р Иван Гаврилов, също потомък на герой от Дойран, кметът на Сопот Деян Дойнов.

Тръгва литийното шествие
Караулът пред войнишкия паметник
Венци и почести за падналите за България троянци
За почест!
 Сред присъстващите бе и световноизвестният медиавист
 и заклет троянец проф. д-р Цочо Бояджиев
СЛЕД СЛУЖБАТА бе раздаден курбан, а след това започна литийното шествие от църковния двор до паметника на падналите за Майка България троянци (войнишкия паметник в градинката под Вила „Ванна“). В шествието участва военна рота (курсанти от Военното училище в Търново), участници във възстановката, свещеници, граждани, а най-отпред, след хоругвите и знамената, бе представителният Общински младежки духов оркестър с „Велик е нашият войник“ и марша на 34-ти пехотен Троянски полк. Пред паметника, охраняван от почетен военен караул, бяха поднесени десетки венци – от организации и институции, партии, личности. А думата бе дадена на неслучаен човек и скъп гост на троянския празник – големия български историк акад. Георги Марков. „На Дойран се случи едно бляскаво събитие, когато 4 британски и 5 гръцки дивизии бяха спрени от 9-та Плевенска дивизия. В нейния състав е и славният 34-ти пехотен Троянски полк. Юнаците на една национална държава победиха една световна империя, разпростряла се на пет континента – Британската империя. Въпреки онези 300 хил. снаряда, от които 100 хил. с отровен газ, въпреки самолетите с картечниците и бомбардирането на болниците, юнаците на ген. Владимир Вазов успяха да спрат врага“, подчерта академикът (виж пълния текст на словото му отделно – бел. ред.).

Акад. Георги Марков: Няма да забравим, че ние благодарение на тях живеем тук и сега

акад. Георги Марков
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, българският народ за шест години, от 1912 г. до 1918 г., води три войни. За национално нещастие се стигна до крушенията. И ако говорим за политици и войници, трябва да признаем, че българските войници спечелиха победите, но политиците не успяха на масата на преговорите да осъществят националния ни идеал – всички българи под обща държавна стряха. След пробива на Добро поле на Южния фронт Съглашението реши, че България вече е рухнала и трябва да вдигне ръце и да бъде окупирана от съседни войски. Но на Дойран се случи едно бляскаво събитие, когато 4 британски и 5 гръцки дивизии бяха спрени от 9-та Плевенска дивизия. В нейния състав е и славният 34-ти пехотен Троянски полк.

ЮНАЦИТЕ на една национална държава победиха една световна империя, разпростряла се на пет континента – Британската империя. Въпреки онези 300 хил. снаряда, от които 100 хил. с отровен газ, въпреки самолетите с картечниците и бомбардирането на болниците, юнаците на ген. Владимир Вазов успяха да спрат врага за разлика от случилото се на Добро поле. Успяха, защото това беше най-добре укрепеният участък на Южния фронт – ген. Вазов накара своите войници да копаят окопи и заслони, направи бункери, така че врагът, за разлика от Добро поле, въпреки тридневните атаки и въпреки 10-те хиляди жертви не успява да преодолее славната отбрана на 9-та Плевенска дивизия.

ТОВА Е една поука за нашата армия и за нашия народ, че българският дух е несломим. Ние може да сме загубили войни, но ние помним своята история и тачим своите герои. За жалост само три военни гробища има на днешната българска територия – Сливница, Добрич и Тутракан. А гробовете на тези юнаци, на тези 200 хиляди наши юнаци, са извън днешните български предели, но не по тяхна вина. За сметка на това ние издигаме паметници тук, на техните родни места и ги почитаме и се гордеем. И няма да забравим, че ние благодарение на тях живеем тук и сега. Слава на 9-та Плевенска дивизия и на нейния началник ген. Владимир Вазов. Слава!  

Троян, 15 септември 2018 г.

Преди откриването на троянския паметник на героя от Дойран ген. Владимир Вазов
Откриването
Думи от сродника доц. Григорий Вазов (вляво)
СЛЕД ТОВА, на метри от войнишкия паметник, бе открит новият троянски паметник – на героя от Дойран ген. Владимир Вазов, военачалника, за когото на парада на Британския легион през 1936 г. в Лондон командват: „Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!“. Паметникът е дар за Троян от проф. д-р Иван Гаврилов, пореден троянски дарителски жест от именития медик, чийто прадядо е сред загиналите български войници на Дойран (виж „Паметникът на ген. Вазов е готов“ – бел. ред.). Думи за военачалника каза сродникът му, финансистът доц. Григорий Вазов, а честта да открият монумента бе на дарителя проф. Гаврилов и кмета г-жа Михайлова. И една неслучайна подробност, в която има дълбок смисъл – бюстът на ген. Вазов е обърнат срещу войнишкия паметник, генералът гледа своите войници. Шапки долу!

"Осмото чудо" на ансамбъл "Българе" на троянския площад "Възраждане"
Проф. Гаврилов връчва поредните си дарове на кмета Михайлова
ВЕЧЕРТА, след възстановката, бе представление на „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“, също подарък за троянци от проф. Гаврилов. Внушителен спектакъл на препълнения централен троянски площад „Възраждане“. А на сцената, преди началото, проф. Гаврилов продължи с дарителските си жестове – икона на Спасителя на Европа хан Тервел, подарък за Община Троян в чест на 1300-годишнината от победата на българския владетел над арабите, икона на св. Илия със заръката при поредното си посещение на Дойран троянци да я занесат във възстановения тамошен храм „Св. Илия“ и копие на меча на хан Омуртаг за приятелите от РК „34-ти пехотен Троянски полк“. Силен завършек на големия троянски и български ден.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |