Патриарх Неофит навести Зелениковския манастир

* Негово светейшество се разговори с пазителката на обителта леля Дана; гостите се черкуваха и седнаха на братска трапеза сред великолепието на Троянския Балкан
Важни гости
Патриарх Неофит на раздумка с леля Дана, Зелениковския манастир, 17 август 2017 г.
ЛЕЛЯ ДАНА Мичковска, пазителката от повече от 30 години на чудния Зелениковски манастир, скътан високо в Троянския Балкан над с. Черни Осъм и носещ името на св. Йоан Предтеча, на 17 август посрещна най-важния гост – българския патриарх Неофит, научихме от сайта на патриаршията. Негово светейшество, който на Голяма Богородица (15 август) води празничната служба в Троянския манастир, бе придружаван от игумена Велички епископ Сионий, протосингела на Софийската митрополия архм. Василий, духовници от патриаршеската свита и няколко миряни.  

Църквата на Зелениковския манастир
"Хотелската" част на обителта
В манастирската църква
НАДЪЛГО и нашироко се разговорила с патриарх Неофит леля Дана; и със сигурност му е казала важни неща, включително за немалкото проблеми на планинската обител, която никой не познава по-добре от нея. А гостите се черкували и след това била подготвена братска трапеза в двора на Зелениковската обител, на която всички имали възможност да се насладят на омайващите гледки към Троянския Балкан. Тук е мястото да припомним, че още като русенски митрополит през 2010 г. дядо Неофит издигна призива да се помогне на Зелениковския манастир, който е прилежащ (скит) към Троянския манастир и в предишни години е бил използван за лятна резиденция на патриарха. 

МАНАСТИРЪТ „Св. Йоан Предтеча“ (Зелениковския манастир) е основан през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянската обител дядо Партений. През бунтовната 1876 г. е разрушен от турците, а през 1913 г. е възстановен в сегашния си вид, на следващата 1914 г. е осветената внушителната му трикорабна църква. Зелениковският манастир разполага с няколко жилищни помещения, едното от които предлага нощувка на посетители, в двора има кът за отмора и каменна чешма с леденостудена планинска вода. Преди десетина години при буря върху манастирската църква падна грамаден бор и част от покрива бе разрушен; тогава приятели на манастира и на леля Дана, сред тях бе големият български пътешественик и наш земляк Миро Нанков (по-късно свързал трагично съдбата си със Зелениковския манастир, за което напомня паметна плоча – бел. ред.), помогнаха със средства и труд и щетите бяха възстановени.

Снимка за спомен от гостуването на патриарха в планинската обител
ДНЕС скитът, който е значим духовен обект, а и туристическа атракция с немалка популярност, се нуждае от сериозни ремонтно-възстановителни работи и подкрепа. В тази посока игуменът на Троянската обител епископ Сионий неотдавна обяви, че ремонтът предстои и двата скита – Зелениковския и манастирчето „Св. Никола“ в с. Орешак, ще бъдат възродени.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Това е новина и е значимо, а не
идването на една куха тиква с вертолета.
Да е жива и здрава баба Дана (от балкана) и да посреща още много гости.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |