Защо бе, Мире!

* Великият български пътешественик, човекът, изръшкал целия свят, прочутият ни земляк си отиде след нелеп инцидент тази нощ на Зелениковския манастир в Троянския Балкан
In memoriam
НЕ Е ВЪЗМОЖНО! Миро Нанков! Великият български пътешественик, човекът, изръшкал целия свят – двете Америки от игла до конец (Латинската бе неговият континент и постоянно го теглеше натам), Тибет, Африка, Близкия Изток, непознатите Балкани и още, и още, и още – си отиде. Без предупреждение, след нелеп инцидент тази нощ, в Троянския Балкан, на най-любимия му Зелениковски манастир при леля Дана, където бе завел поредната си група, само на 54. Нелепо до невъзможност. Но е истина.

МНОГО ГО ОБИЧАХ! Не само защото сме заедно от деца, съученици и си останахме приятели завинаги, а с неговата прекрасна Мария ми бяха кумове. И това. Но друго е важното – Миро наистина бе необикновен. Не познавам друг с такава енергия, с такава стръв към живота, толкова шарен и неукротим. Чудил съм му се – вчера се е върнал от джунглите на Амазония или ледниците на Огнена земя, или космическия Тибет, Килиманджаро, карнавала в Рио, а сякаш се е разтъпкал до Къпинчо над Троян; и пак тръгва, търси, не спира. Щур човек, уникален, неподражаем.

И ДРУГО, стотиците, които са били някъде с Миро, в неговите пътешественически групи или другаде, ще ме разберат – той бе душата, живецът, моторът на случващото се, неспирен, холерик, атрактивен, едно вечно „one man show”. Имаше ли го Миро, нямаше скука. А това не става насила, не се учи, това бе рядка дарба, Миро-Нанкова. И още – той бе директен до болка, прям, рязък, което можеше да разсърди някого. Но му се прощаваше – защото бе с голямо и много добро сърце, защото бе готов да подаде ръка всекиму. Един само пример – чудесният му апартамент на пъпа на София бе като страноприемница, кой ли не закъсал и нуждаещ се не е приютяван там, на моменти Миро бе като Странджата…  

И ОЩЕ – той бе борец, човек на каузата. Последната му голяма битка бе за спасяването на гората в Троянския Балкан. Трудна битка, и не бе спечелена, но той направи много.

НЕ НА ПОСЛЕДНО – той бе световен пътешественик, но наред с това умееше да разказва за пътешествията си. Невероятно красиво и забавно, много от пътеписите му излизаха „по новинарски” още от мястото на събитието, разбира се – във фейсбук, а читателите и почитателите му бяха хиляди. Навивах го да издаде книга, със сигурност щеше да стане бестселър, канеше се, не му стигна времето… Не можа да дочака и голяма титла на своя любимец в спорта Григор Димитров, на когото бе неистов фен.

НАИСТИНА не е възможно! Миро не може да го няма. И го има. В Павко – неговия син, одрал кожата на баща си, със същия пътешественически дух  и тръгнал по същите стъпки. В прелестната Криси, щерката, която живее в САЩ, любимката на тате, и необикновена като него. В неговото дело.

ЗАЩО БЕ, МИРЕ! Обичам те! Поклон, ще се видим.

Генадий Маринов



 Още за и от Миро Нанков:

7 коментара:

Анонимен каза...

Почивай в мир Миро.. Много жалко, голям човек с голямо Г и голямо Ч. Съболезнования на семейството му.Какво се е случило?

Иванко каза...

Мире, не е истина! Да те прости Господ!

Анонимен каза...

Не мога да повярвам! Не го познавах лично, само от фейсбук комуникацията ни, но толкова заразяваше с неговата енергия, толкова пъти се пренасях на различни места чрез неговите разкази ... толкова ще ми липсва! Наистина не мога да повярвам! Толкова нелепо е ... Да почива в мир!

Анонимен каза...

Миро, не ти ли стигнаха хубавите места в нашия свят, че отиде да ги търсиш в другия? Дано намериш покой в Рая!

Unknown каза...

Познавах го само от мрежата , но да- човек с голямо сърце и огромна енергия... Защо Господ прибира най- добрите...!? Ще липсва на всички, които го познаваха и обичаха. Почивай в мир, Миро !

Анонимен каза...

Не за първи път си е пийнал. Това звучи нелепо. Дано няма общо с войната, която поде срещу местната дървена мафия. Ще липсва на света. Дълбок поклон, оставаш завинаги в сърцето ми

Unknown каза...

Почивай в мир, Миро!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |