За БК „Чавдар“, Финта и ревността

* Подобна ревност сме откривали и в други неща, неведнъж, но дано да бъркаме. Защото клубът, навършващ 70 години през 2024-та, е един, историята и успехите му – също

Тема с продължение

Статията ни за знаменитата баскетболна победа на мъжкия тим на Троян (БК „Чавдар“) над националния отбор на България през далечната 1965 г., излязла в миналия брой на Т21, а малко преди това и в сайта на вестника ни (виж „Когато „Чавдар“ би националния отбор“ – бел. ред.), доведе до една, според нас, странна реакция на клуба. Става дума за заядливата и определено недобронамерена бележка с уточнения в клубната страница във фейсбук. Предизвикана явно и най-вече от финалното изречение в статията, цитираме: „Мачът ражда една култова реплика, която е жива и до днес; впечатлен от безпощадните „тройки“ на троянската звезда Минко Лалев, по-известен като Финта, националният треньор Семов не сдържа реакцията си с думите: „Ех, този ваш Финт!“.

Във въпросната бележка освен недобронамереност (към нас, медията, която най-много пише за троянския баскетбол, но това е без значение) откриваме и една зле маскирана ревност на днешните троянски баскетболни фактори към някогашните, по-значими от сегашните, успехи на троянския баскетбол и към тогавашните, по-значими от сегашните, троянски баскетболни герои, в случая Финта. Подобна ревност сме откривали и в други неща, неведнъж – примерно към неподражаемите и майсторски, но нерядко болезнено критични материали на нашия баскетболен коментатор Стефан Генков-Лимона, най-доброто спортно перо на Троян и професионален треньор по баскетбол с безспорни заслуги към троянския баскетбол. Но дано да бъркаме. Защото клубът, навършващ 70 години през 2024-та, е един, историята и успехите му – също. По-долу четете въпросната клубна бележка и нашия отговор (в коментар към бележката във фейсбук).
 
***

НЯКОЙ НЕ ЗНАЕ КАК СЕ ЧЕТЕ ПРОТОКОЛ
ОТНОВО се връщаме към темата. По повод публикацията в „Троян 21“ – „Когато „Чавдар“ би националния отбор“. В протокола на мача с националния отбор никъде няма отбелязани и един опит за стрелба за три точки, тъй като през 1965 г. в правилника не съществува това правило. Явно някой не знае как се чете протокол от баскетболен мач и кога са извършени промените в баскетболния правилник. „През 1986 за първи път е въведена линията за стрелба за три точки, която се намира от центъра на коша на 6,70 във ФИБА Европа или 7,20 метра в НБА САЩ“. Разликата е само в някакви 21 години.

ПО ПОВОД култовата реплика. Репликата е „Ах, този ваш Финт“ и е заглавие на статия от великата спортна журналистка Надежда Богданова във в. „Народен спорт“ след успешното представяне на отбора на „Чавдар“ (Троян) и на квалификационния турнир за влизане във във Втора „А“ РБГ, проведен в София в зала „Сливница“ през 1969 г. И тук има разлика в годините, но по-малка.

Баскетболен клуб „Чавдар“
ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ НЯКОИ ДОУТОЧНЕНИЯ
АЗ СЪМ авторът на статията в „Троян 21“ и благодаря за уточненията на баскетболните историци от БК „Чавдар“. Но ще си позволя някои доуточнения (т. е. уточнения на уточненията им). Първо: използвах термина „тройка“ умишлено – за да подчертая отличната далечна стрелба на Финта, впечатлявала мнозина (той го може и днес, нищо че е на 70 плюс, който си го може, го може), затова „тройка“ е в кавички, това в случая е езиков образ, метафора, а не термин; и е всеизвестно, дори аз го знам, че правилото за 3-те точки се въвежда много по-късно (пояснили сте, че разликата е само някакви 21 години, благодарности сърдечни!).

ВТОРО: треньорът Иван Христов-Ицата, знаете го, основателят на баскетбола в Троян, водил троянския отбор в мача срещу националите през 1965 г., бе добър приятел и автор на Т21 и лично от него знам за изречената реплика (за Финта) от националния треньор, възможно е това да е (красива) измислица, спор няма, но няма и лошо, та това е моят източник. С уважение!

Генадий Маринов, „Троян 21“
Т21
 
Още по темата:

1 Коментара:

r3d33ms каза...

Абе мани,като се сетя какви гейове имаше едно време - същински вълшебници!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |