Когато „Чавдар“ би националния отбор



* Излезе наяве протоколът от знаменитата победа на нашия „Чавдар“ (Троян) над Националния отбор на България от 26 май 1965 г. – 69:68 * „Когато фактите говорят и боговете мълчат!“, е коментарът в клубната страница във фейсбук
 
Уроците на историята Баскетбол
 
ЕДИН прелюбопитен баскетболен документ, определен не без основание като „уникален артефакт“, бе публикуван преди дни в страницата във фейсбук на БК „Чавдар“ (Троян). Става дума за протокола от знаменития домакински мач на мъжкия тим на „Чавдар“, тогава играещ в републиканската „Б“ група, срещу Националния отбор на България, готвещ се за участие в предстоящото Европейско първенство. Годината е 1965-а, а датата 26 май. Протокол за една знаменита троянска победа.

Факсимиле на протокола от мача „Чавдар“ (Троян) – „А“ отбор на България, 69:68, 26 май 1965 г.
МАЧЪТ е контролен/приятелски, но е непосредствено преди голямото първенство и това го прави важен за националите, а за троянци е шанс да се докажат на възможно най-високото ниво – срещу представителния тим на България. Протоколът е с щемпела на Българския съюз за физическа култура и спорт и Българската федерация по баскетбол и в него има подробни данни за състезателите на двата тима (игрови минути, нарушения), треньорите, движението на резултата през двете полувремена, крайния резултат, подписи на техническите лица (секретар и времеизмервач), на съдиите (старши съдията и помощникът му) и на капитаните на отборите, мястото, датата и часът на срещата. Накратко – наистина безценен документ и артефакт, доказващ баскетболната класа на малкия Троян. „Този факт (протоколът – бел. ред.) е неоспоримо доказателство, имащо за цел да се спрат някои спекулации и неверни твърдения! Когато фактите говорят и боговете мълчат!“, е клубният коментар.

СЕГА конкретно по протокола. За „Чавдар“ са записани 11 състезатели, като всички без един влизат в игра. Имената на троянските баскетболисти са: Веселин Йорданов, Илчо Панайотов, Светослав Кътев, Илия Пиронков, Димитър Цонев, Георги Илиев, Минко Лалев, Минко Влайков, Иван Кънчев, Стефан Димитров и Нено Василковски. Треньор на отбора ни е Иван Христов-Ицата, основателят на организирания баскетбол в Троян, а на националите – Кирил Семов. Резултатът от първото полувреме е 34:31 за „Чавдар“, а от второто – 35:37 за „А“ отборът на България; крайно – 69:68 за „Чавдар“. Посочено е и къде се е играл мачът – Троян, игрище „Гимназията“; става дума за откритото училищно баскетболно игрище, намирало се е в двора на днешното НУ „Св. св. Кирил и Методий“, където са се играли и срещите на „Чавдар“ преди построяването на училищния салон (сега зала „Чавдар“).

И КАКВО ни казват „сухите“ протоколни цифри и факти? Най-напред – че троянският баскетбол и изобщо троянският спорт записват една невероятна страница в своята биография, победа на местния отбор над националния отбор на България; разбира се, ще е неправилно да преувеличаваме значението на тази победа в контролен (приятелски) мач, но тя не е случайна и значи много. Второ – мачът ражда една култова реплика, която е жива и до днес; впечатлен от безпощадните „тройки“ на троянската звезда Минко Лалев, по-известен като Финта, националният треньор Семов не сдържа реакцията си с думите: „Ех, този ваш Финт!“.

Генадий Маринов  

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |