Кметът на Троян зарадва школарите – 2 май неучебен

* Г-жа Михайлова се възползва от правото си и осигури 6-дневна празнична ваканция за всички ученици и учители на територията на общината * Обявлението бе с намигване: „Въпреки че съм наясно колко разочарования ще причиня на ученици и учители от това, че ще загубят един учебен ден“
 
Снимка: dariknews.bg
Празнично
 
ПО ЗАКОН всеки общински кмет може да обяви до 3 допълнителни неучебни дни, освен официалните такива, за училищата на територията на своята община поради „извънредни или непредвидени обстоятелства или за празника на общината“ (Закон за предучилищното и училищното образование, чл. 105, ал. 3). Очакванията на местните школари и троянското учителство бяха, че кметът Донка Михайлова ще се възползва от това си право за наближаващия 2 май – единственият работен/учебен ден, вклинил се сред 5 празнични неучебни/неработни дни (Празника на труда – 1 май, Великден – 3-5 май, и Гергьовден – 6 май). Като по този начин не само ще прояви кметска щедрост и разбиране, но де факто ще узакони празничността на един ден, който със сигурност няма да е особено работен и още по-малко учебен.

И ОЧАКВАНИЯТА не бяха излъгани – в профила си във фейсбук днес, 17 април, кметът Михайлова обяви решението 2 май да е неучебен ден за всички училища на територията на община Троян. С други думи – осигури жажданата от ученици и учители 6-дневна празнична ваканция. Обявлението, макар и напълно сериозно, бе в шеговито закачлив тон, кметско предпразнично намигане, цитираме: „Въпреки че съм наясно колко разочарования ще причиня на ученици и учители от това, че ще загубят един учебен ден, реших да обявя 2 май (четвъртък) за неучебен… Весело посрещане на празниците“.„Донка е голяма!“, в същия шеговито-сериозен тон коментира пред Т21 известна и много доволна от случилото се троянска учителка.
 
ПОДОБНО празнично решение за 2 май взеха, някъде след горещи молби на учители и ученици, и кметовете в немалко други български градове, включително големи като Пловдив, Стара Загора, Плевен и др. В Ловешка област Троян е пръв и засега единствен.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |