Християн Топалски в националния

* След Кою Коев преди 46 години троянският баскетбол отново има национал * Християн игра във финалния мач срещу Турция в турнира в Румъния и записа 5 точки, 2 борби и 1 асистенция * „Дано тази година някой се вслуша в думите на стария треньор“ * Очаквайте през есента – „Алманах на троянския баскетбол“
 
Християн с националния екип, 2024 г.
Баскетбол Сезон 2023/2024

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
 
 ОТНОВО след 46 години – когато за първи път моят състезател Кою Коев, тогава юноши старша възраст, веднага след финалния турнир беше включен в националния отбор на България, участва на  Европейското първенство в Сърбия, където нашите се класираха на трето място и се окичиха с бронзови медали – Троян има свой баскетболен национал. Християн Топалски, във възрастовата група до 14 години.
 
ТАЗИ пролет, след много силен сезон с отбора на „Чавдар“ в дивизия Изток, Християн попадна в полезрението на националните треньори и след кастинг между 33-ма състезатели от цялата страна намери място след 12-те избраници за националния отбор. В началото на м. април националният отбор беше на международно турне в Турно Северин, Румъния и от четири отбора българският зае второ място след представителите на Турция. Треньорът Веселин  Веселинов гласува доверие на Християн само във финалния мач срещу Турция и за малкото игрово време нашето момче се отчете с 5 точки, 2 борби и 1 асистенция (подобно някога на Глушков в НБА, нали?).
 
Националният отбор на България до 14 години, Християн Топалски е с №13 (третият отдясно)
Троянският национал атакува коша
С ТОЗИ успех Християн потвърждава становището ми, че в Троян и Балкана растат талантливи деца и въпрос на умение и желание на треньорите е да ги привлекат за каузата баскетбол. Но не само това – а да ги изградят като големи баскетболисти, които по-нататък да бъдат попълнение на мъжкия отбор на „Чавдар“, а както в случая с  Християн и на националните гарнитури в различните възрастови групи. И за да не бъде това участие на Християн мимолетно и след време всичко забравено, сега топкат,а както се казва, е в ръцете на самия него и треньора му Цветослав Острев. И като стана въпрос за треньори – специални поздравления за Цецо, който за има няма 3-4 години работа в клуба постигна това, което неговия колега от Ботевград не можа да постигне за 14 години при перфектните услови, които му предоставя БК „Чавдар“.

ПРИКЛЮЧВАМ коментара си по повод това радостно събитие с една последна бележка. Предстои лятна ваканция за учащите – най-доброто време за тренировки, лагери на море, на планина и който не го използва пълноценно, през есента започва от нулата. Не знам, но в последните години в БК „Чавдар“ се наложи една много вредна практика – работещите в клуба си вземат 3-4-месечна ваканция и хич не ги е еня за тренировки. Ако каже някой, че това го изсмуквам от пръстите си, не е вярно, защото ми го съобщават заинтересовани родители. Дано тази година някой се вслуша в думите на стария треньор.

НАКРАЯ на днешния си коментар, който пиша на три пръста след прекаран микроинсулт, напомням на всички приятели на баскетбола, че през настоящата 2024 г. се навършват 70 години организиран баскетбол в град Троян. Инициативна група от четири човека – Бойко Кръстев, Цветослав Петров, Радослав Столаров и моя милост Стефан Генков, се ангажираме да съберем в едно издание събития, разкази на преки участници, забавни случки по години и периоди. Обръщаме се към всички, които разполагат с някакви баскетболни материали, снимки и прочее, да се обърнат към посочените лица. А в края на есента ще бъде издадена книга, нарекли сме я „Алманах на троянския баскетбол“, която по време на, надявам се, подобаващото честване на 70-годишнината ще бъде представена на троянската общественост.

ДО НОВИ радостни новини за троянския баскетбол

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата Сезон 2023/24:

1 Коментара:

Questions каза...

Г-н Генков , бързо възстановяване Ви желая , но някой ви е подвел за липса на треньори през миналото лято. Тренировки имаше през цялата ваканция и който е искал е ходил. Сигурен съм за това , защото и аз съм ходил да наблюдавам тренировъчните игри. Поздрави .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |