Полицай №1 на Троян размаха пръст на дрифтаджиите

* Гл. инсп. Ивайло Славков: „Няма как дрифтиращият, дето го знаят всички, да се върти на кръговото в центъра на града и един човек да не ми се обади – не на мен (лично), а да подаде сигнал?!“ * „Има вече и такъв законов състав – чл. 325, ал. 3 за „хулиганство чрез използване на МПС“ * Защо гражданите си траят пред идиотиите на автомобилните „късопишковци“?

гл. инсп. Ивайло Славков
В Общинския съвет
 
С МНОГО силна реч на началника на Районното управление (РУ) на МВР гл. инсп. Ивайло Славков – конкретна, ясна, концептуална, приключи т. 2 от дневния ред на мартенската сесия на Общинския съвет (28 март), по която бе представена „информация относно борбата с престъпността, състоянието на обществения ред и безопасността на движението на територията на община Троян за 2023 г.“. А от залата се чуха само добри думи за работата на троянската полиция, на ръководството й и лично на началника.

„ОБЩО взето, анализирайки информацията, считам, че може да се направи обоснован извод – 2023 г. беше трудна и динамична, но успешна за Районното управление в Троян (в чийто район е и съседната община Априлци – бел. ред.). Искам да изкажа благодарност за добрите думи, които чух и за доверието, което изграждаме с вас (общинските съветници) и, надявам се, така да е и с другите граждани. Разбира се, винаги има недоволни и тук е моментът да апелирам към активността на гражданите, няма гражданска активност, хора!“, обобщи полицай №1 на Троян.


А НА ФИНАЛА на изказването си гл. инсп. Славков илюстрира липсата на гражданска активност, насочвайки вниманието към един тежък проблем – дрифтирането с леки автомобили***, застрашаващо живота и здравето на невинни хора и абсолютно недопустимо според нормативната уредба за движение по пътищата. Всеизвестно е за какво става дума – в повечето случаи млади бабаити с недостатъчно в главата и/или избиващи личностните си комплекси, въртят колите си с мръсна газ на най-недопустимите места. Да ги видят колко са „яки“, като магарето от приказката, което почнало да мята къчове и се разревало на събранието на животните – да се похвали пред всички с магарията си.
 
Полицай №1 на Троян на микрофона в Общинския съвет, 28 март 2024 г.
ВЪПРОСНИТЕ дрифтиращи комплексари (защо да не ги наречем и „късопишковци“, по Манол Пейков, защото е ясно, че пишат късо, ако изобщо могат да пишат – бел. ред.)  го правят и в Троян – на кръстовища (кръгови и други), по улици, на огромния паркинг на новия Търговски парк (ритейла) и т. н. И случаите не намаляват въпреки затягането на мерките, включително законовите, а точно обратното, зачестяват. За което вината, както подчерта и гл. инсп. Славков, не е само на извършителите, а и на всички нас, на гражданското общество в Троян, което си трае пред автомобилните идиотии на споменатите „късопишковци“.
 
„НЯМА как дрифтиращият, дето го знаят всички, да се върти на кръговото в центъра на града (Троян) и един човек да не ми се обади – не на мен (лично), а да подаде сигнал?! Аз лично непрекъснато съм на дела за дрифтаджийство, защото аз се обаждам в полицията (като гражданин) и си ходя после по делата (като свидетел). А санкцията знаете каква е – 12 месеца лишаване (от правоуправление) и 3000 лв. глоба. Друг вариант, който също се случва – в някои случаи има осъдителни присъди. Едното дрифтене беше на едно лице от Априлци на ритейл парка в Троян през деня. Има вече и такъв законов състав (в Наказателния кодекс) – чл. 325, ал. 3 за „хулиганство чрез използване на МПС“. Така че тези, които не са осъждани, минават с наказателно постановление и акт, но тези, които са съдени и още повече ако имат условна присъда – прокуратурата им образува дело и ги съди (и вкарва, където трябва – бел. ред.)“, завърши полицейският шеф под аплодисментите на залата.

ДВЕ ДУМИ от нас накрая за троянското, а и изобщо българското гражданско мълчание, провокирани от казаното от гл. инсп. Славков. Дали мълчанието е от страх, от оня всеизвестен нашенски страх, увековечен в народната мъдрост „Наведена главица сабя не я сече“ (за сравнение викингският еквивалент е „Високо вдигната глава сабя не я достига“ – „незначителна“ отлика, нали – бел. ред.)? Или от безхаберие, от липсата на граждански рефлекси? Или, най-вероятното, и от двете…

Генадий Маринов  


*** Бел. ред. Разбира се, не става дума за състезателното дрифтиране, което се провежда  на специални площадки и си е легитимен вид автомобилен спорт с много почитатели по света и у нас. Тук говорим за нерегламентираното  и опасно дрифтиране по улиците, грубо нарушаващо обществения ред.
 

Наказателен кодекс, чл. 325
    ал. 1. Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до 2 години или с пробация, както и с обществено порицание.
    ал. 2. Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до 5 години. 
    ал. 3. Когато деянието по ал. 1 или ал. 2 е извършено при управляване на МПС, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до 3 години и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност; по ал. 2 - лишаване от свобода до 5 години и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. 
    ал. 4. Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години; по ал. 2 и 3 – лишаване от свобода от 1 до 5 години. 
    ал. 5. Когато деянието по ал. 1-3 представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |