„Чавдар“ победи пловдивския „Мамбас“ в първи мач от плейофите

* Ради Кочев – с дабъл-дабъл и МВП на седмицата в „А“ ББЛ, регион Юг * “Чичковците“ пак паднаха от своя кошмар „Етър“ (Велико Търново) * 14-годишните на Острев бият, падат и продължават * Десет малки (баскетболни) негърчета
Баскетбол Сезон 2023/2024
Ради Кочев – МВП на седмицата в „А“ ББЛ, регион Юг
ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯТ ТИМ. В неделя, 21 април, започнаха плейофите за определяне първенеца на регион Юг, „А“ ББЛ. В Троян домакините от „Чавдар“ надделяха над пловдивския „Мамбас“ в първия плейофен мач.  Играе се до две победи от три мача, а при равенство след първите две срещи се играе трета на неутрален терен и победителят продължава напред. Троянци имаха затруднение донякъде само в първата четвърт, след това доминираха и спечелиха с 91:75. Основни действащи лица в редиците на „Чавдар“ бяха Ради Кочев с дабъл-дабъл от 16 точки и 15 борби, обявен на МВП (най-полезен играч) на седмицата в „А“ ББЛ, регион Юг, Леонид Бажанов (17 т.) и Максим  Генов (14 т.). Следващият мач е в Пловдив тази неделя (28 април).

ЧИЧКОВЦИТЕ. Ветераните от „Дийм тийм“ (втория отбор на „Чавдар“, познати и като „Чичковците“) също започнаха решителните плейофи – с първи мач като гости срещу кошмара им от редовния сезон „Етър“ (Велика Търново), от който бяха загубили всичките си три мача. Противно на очакванията „Дрийм тийм“ започна много силно, което се дължеше най-вече на отличната игра на близнаците Георги (вкарал 31 т.) и Христо (с 9 т.). В края на първата четвърт разликата в точките стигна 16 в полза на нашите, но във втората част домакините се окопитиха и полувремето завърши с неголяма преднина от 9 т. за „Дрийм тийм“. В началото на третата четвъртина и така и до края на мача етърци властваха на терена, затваряйки мача в своя полза – 99:84 за „Етър“. При плейофите в тази група също се играе до две победи от три мача без значение от точковата разлика, така че при победа на „Чавдар“ в Троян се отива на трети мач на неутрален терен.
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
МАЛКИТЕ. В събота, 20 април, в зала  „Чавдар“ момчетата на Цецо Острев до 14 години – единственият троянски отбор при подрастващите, имащ шанс да се класира за републикански финали – изигра два решителни мача: срещу „Шумен“ (Шумен), спечелен с резултат 80:53 и срещу „Светкавица“ (Търговище), загубен с минималното 72:76 .Така в крайното класиране за дивизия Изток първите два отбора са „Светкавица“ и „Чавдар“ и по всяка вероятност тези два отбора продължават напред.

ЗА ФИНАЛ. Преди да приключа ще направя някои уточнения във връзка с публикувания протокол на знаменателната победа на „Чавдар“ над националния отбор на България през 1965 г. и материала на Генадий Маринов (виж „Когато „Чавдар“ би националния отбор“ – бел. ред.). Жив свидетел съм на това събитие. Публиката беше многобройна, атмосферата неповторима, а след края на мача – еуфория до небесата. Мачът се игра на сгуриеното игрище, на електрическо осветление, в двора на сегашното училище НУ „Св. св. Кирил и Методий“. Съдии на мача бяха троянците Иван Милиджийски и Васил Цветков. Относно възникналата полемика в социалните мрежи за „тройките“ на Финта, факт е, че тогава нямаше такова понятие и затова авторът е сложил кавички А зад прословутата фраза „Ах, този този ваш Финт!“ стои голямата спортна журналистка Надежда Богданова, изречена е след мач на „Чавдар“ в зала „Сливница“ в София, това е потвърдено от троянци, присъствали на въпросния мач.

Десет малки (баскетболни) негърчета
Продължавам с информация за набиращата скорост инициатива за събиране в една книга на факти, събития, разкази и случки от баскетболната история на Троян. Ще се върна много назад във времето и ще цитирам един материал във вестник „Народен спорт“ (бр. 655) от 21 юли 1950 г., озаглавена „Троян - център на баскетбола“. Какви са фактите, потвърдени от живи свидетели. През 1948 г. троянски студенти, запленени от набиращата популярност в България баскетболна игра, я пренасят и в Троян. На мястото на сегашната Автогара тогава има колодрум, където се провеждат републикански пистови състезания. В средата му студентчетата ентусиасти поставят два дървени стълба с кошове и оформят игрище от черна сгур, каквато има в изобилие от влаковете на близката троянска гара.
Ела да видиш, читателю, какво представляваха играчите по време и след края на баскетболните си занимания - от потта и черната сгур се превръщаха на десет малки негърчета. А за да се избегнат бъдещи спорове, ще уточня, че 1954 г. се възприема за началото на организирания баскетбол, подчертавам – организирания; и то е така, защото през тази година за първи път в ЦС на БФС, Федерация баскетбол, е регистрирана секция по баскетбол в Троян. В следващи материали ще продължим да публикуваме моменти от баскетболната история на Троян.
 
Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата Сезон 2023/24:
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |