Пак сме с нов областен управител

* Дора Ангелова поема поста от Виктор Стойчев – тя е с диплома по право и икономика, дългогодишен служител и до момента юрисконсулт в областната администрация * Общо шестима областни бяха първите „отстреляни“, сред тях и столичанката Вяра Тодева

Дора Ангелова
Рокади Актуализиран

СЛЕД смяната на областния полицейски шеф в Ловеч преди по-малко от месец, когато старши комисар Дончо Манов зае мястото на набедения в корупция и отстранен наш съгражданин старши комисар Станислав Великов, последва рокада и на наместника на държавната власт в областта. Сред първите шестима освободени на 26 април от кабинета Главчев областни управители в страната е и този на нашата Ловешка област – Виктор Стойчев, който сдава поста на Дора Ангелова (сред „отстреляните“ е и областният управител на София Вяра Тодева, заела много твърда позиция при демонтирането на МОЧА – монумента на окупационната червена армия, в Княжеската градина в София – бел. ред.)
 
НАЗНАЧЕНИЕТО на г-жа Ангелова стана няколко дни по-късно, с решение №301 на МС от 29 април 2024 г., а тя бе посрещната и символично въведена в длъжност от зам.-областния управител Нели Читинова (обичайната практика областните управители да си предават поста не се състоя, което вероятно не е случайно – бел. ред.). Новият ловешки областен управител има дипломи по право и икономика от УНСС и е дългогодишен служител в областната администрация, като до настоящото си назначение бе главен юрисконсулт, работила е като юрисконсулт и в Дирекция „Социално подпомагане“ в Ловеч. Има сериозен опит в провеждането на избори – била е два мандата  председател на Общинска избирателна комисия в Тетевен (2015 г., 2019 г.), била е и член на РИК Ловеч (2016 г., 2017 г., 2019 г.).

КАКВО прави впечатление в рокадите на двете възлови държавни позиции в Ловеч? Очевидно е, че се отстраняват фигури, свързани с доскорошните управляващи от ПП-ДБ: старши комисар Великов бе назначение (2021 г.) на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, сега депутат от ПП-ДБ, а пък г-н Стойчев е свързан с ПП-ДБ и бе техен кандидат на предишните парламентарни избори (2023 г.). Очевидно е и друго – че се отстраняват недолюбвани от ГЕРБ фигури, което особено ясно си личи при вече бившия областния управител, започнал политическата си кариера от ГЕРБ, но стигнал до остра колизия с герберския кмет Корнелия Маринова и местното партийно ръководство. 
 
ОБЛАСТНИЯТ управител и областният полицейски началник имат важни функции за предстоящите парламентарни и европейски избори на 9 юни и дано новите назначения са в тази посока – гарантиране на спокойни и най-вече честни избори. Дора Ангелова е шестата жена областен управител на Ловеч; предишните пет бяха Сурай Велиева (2005/2009 г.), Ваня Събчева (2011/2013 г. и 2019/2021 г.), д-р Мадлена Бояджиева (2014/2015 г.), Ирина Митева (2015/2017 г.) и инж. Пенка Николова (2017 г.).
 
Т21
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |