Областният си тръгва

* Инж. Светослав Славчев хвърли оставка с още десет свои колеги и призова премиера акад. Денков да му назначи заместник „с необходимия опит, образователен ценз и познаващ работата“ * До края на деня 27 „губернаторски“ оставки (всичките без една) – защо? * МС уточни: Ще вземем решение и тогава
 
инж. Светослав Славчев
Рокади Актуализиран
 
И ЛОВЕШКИЯТ областен управител инж. Светослав Славчев подаде оставка – едновременно с още колеги колеги, областите управители на Монтана, Ямбол, Варна, София област, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян, Търговище. Всички те назначени от служебния премиер Гълъб Донев, сдал поста преди броени дни на новото редовно правителство на акад. Николай Денков. „Надявам се на свободната позиция да бъде назначено лице с необходимия опит, образователен ценз и познаващ естеството на работата в областната администрация“, казва инж. Славчев в писменото си заявление до премиера. Като желанието му е да бъде освободен от длъжност в деня на подаване на оставката, 12 юни. 
 
ПО-КЪСНО същия ден се разбра, че оставка са подали всички областни управители в страната без един – управителят на Перник, общо 27. Някак прекалено единно и координирано, за да е случайно. В тази акция на оставките някои анализатори видяха опит да се бойкотира новото правителство, но други потърсиха причината в нещо много по-прозаично и засягащо финансовия интерес на оставкаджиите – едни 6 „губернаторски“ заплати накуп, които, ако по-късно бъдат освободени от новото правителство, може и да не влязат в джоба им (интересно би било да научим какъв е размерът на тези заплати; и тук няма как да не си припомним думите на един бивш ловешки зам.-областен управител, троянец, който каза, че „толкова много пари за толкова малко работа няма никъде“ – бел. ред.).

ПРИПОМНЯМЕ. Инж. Светослав Славчев, бивш полицай с висше военно образование, изкара 10 месеца на поста областен управител на Ловеч. Назначението му стана на третия ден след встъпването в длъжност на служебното правителство на Гълъб Донев, 4 август 2022 г., когато със заповед на новия служебен премиер бяха сменени 25 от общо 28-те областни управители в страната. Тогава инж. Славчев замени Виктор Таслаков, който пък бе назначен от предходния редовен премиер Кирил Петков на 12 януари 2022 г. По-точно – възвърна си поста, който за пръв път получи от предишния служебен премиер Стефан Янев на 19 май 2021 г. и първият му мандат също трая само няколко месеца.

ПРЕДИ предишната ловешка „губернаторска врътка“ казахме нещо, което ще си позволим да преповторим заради актуалността му и като предупреждение, цитираме: „Краткостта на „губернаторските“ мандати и при нас (област Ловеч), и в национален план не изненадва. Практика е всяко ново правителство да слага свои хора по областните върхове – дали в името на същностните си управленски цели или да уреди верни партийни кадри, е друг въпрос, със сигурност го е имало/има и от двете“.

РАЗБИРА СЕ, при тогавашната въртележка президентът Радев „караше влака“ и засиленият превес на назначенията на „зелени чорапи“ (военни) и „сини фуражки“ (полицаи) бе обясним. Обясним и със заявката за затягане на контрола при подготовката и провеждането на парламентарните избори през м. февруари 2023 г.; което в някаква степен се случи, въпреки множеството сигнали за опорочаване на вота и фалшификации поради връщането на хартиената бюлетина и бъркотията със смесената система на гласуване (подобно бе и становището на Обществения съвет към ЦИК, чийто член Стефан Манов дори ги нарече „най-безобразните избори в най-новата ни история“ – бел. ред.). Обективността обаче изисква да кажем, че инж. Славчев се справи с основната си задача и в Ловешка област сигнали за изборни нарушения нямаше.
***

В ПРЕССЪОБЩЕНИЕ от Министерския съвет след подаването на оставките на областните управители (12 юни) бе направено следното уточнение: „Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. МС ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и зам.-областни управители са длъжни да изпълняват функциите си“.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |