Ирен Събчева с наградата „Пенчо Балев“

* „Обичам го този малък планински град. Обичам и математиката. Искам да уча във факултета по математика и информатика на Софийския университет. И като завърша, да се върна в моя Троян“

Ирен Събчева
Отличници
 
ИРЕН СЪБЧЕВА – математик №1 на випуск 2023 г. на СУ „Васил Левски“ (някогашната Троянска гимназия), пълен отличник и златен медалист, е новият осми носител на годишната ученическа награда „Пенчо Балев“. Наградата бе учредена през 2016 г. от анонимен дарител, бивш възпитаник на Троянската гимназия и на незабравимия учител по математика Пенчо Балев, и се дава на най-изявения по математика и информатика ученик от завършващия випуск на голямото троянско училище. Представлява специална грамота плюс парична премия, вече от 600 лв. (в началото бяха 500 лв., миналата година – 550 лв.) и се връчва с посредничеството на Т21, като по волята на дарителя номинацията и изборът се правят от колегиума на преподавателите по математика и информатика в СУ „Васил Левски“. Ирен ще получи отличието на церемонията по раздаването на дипломите в голямото троянско училище в края на м. юни и ще й го връчат директорът Ангел Балев и преподавателят по математика Мариян Балев, син на Пенчо Балев.  
ЗА НАГРАДАТА

„УЧРЕДЯВАМ тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град (…) Нека носителят й да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните лауреати на наградата „Пенчо Балев“ са Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.), Христо Сашев (2019 г.), Милен Тенев (2020 г.), Александър Александров (2021 г.), Габриела Върбанова (2022 г.) и Ирен Събчева (2023 г.).

АНОНИМНИЯТ дарител паралелно учреди и наградата „На учителя – с любов“, връчвана всяка година за 24 май на именит троянски учител. Досегашните й носители са: литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), математикът Стоян Борджуков (2017 г.), географът Тодор Гладков (2018 г.), основателят на Школата по радиоелектроника Радослав Стойчев (2019 г.), дългогодишната преподавателка по математика Тодора Данчева (2020 г.), дългогодишната преподавателка по български език и литература Румяна Андреева (2021 г.), началната учителка Диана Исикийска (2022 г.), преподавателката по руски и английски език Цветанка Босева (2023 г.).

И ЕДИН щрих за дарителя – троянец, признат, реализиран, авторитетен, известен; ние знаем кой е и многократно сме се опитвали да го убедим да се разкрие (защото за доброто трябва се знае), но той е непреклонен, думите му са: „Не аз съм важният!“.
ТРАДИЦИЯ става вече, постави я миналогодишният носител на „Пенчо Балев“ Габи Върбанова, лауреатът да се представя със свой кратък текст в Т21. И ето какво ни написа за себе си, постигнатото и плановете напред г-ца Събчева:

     „Троян е моят роден град. Тук дишам, живея… Обичам го този малък планински град, скътан в полите на Стара планина. Израснах тук и ще ми бъде трудно да се разделя с него. Обичам и математиката. Помня как бях още в детската градина и госпожата ми подари за 5-ия рожден ден сборник със забавна математика. Беше ми много интересен. После дойде училището. Бях любознателно и ентусиазирано дете. Където имаше състезание, по каквото и да е – аз бях желаеща. Във 2. клас имаше състезание по математика. Класирах се за втория областен кръг и там спечелих първо място. Така дните се нижеха и малките ученици пораснаха…

     После дойдоха поредица от участия в много състезания: Коледно математическо състезание (първо място 2017 г., второ място 2018 г.), участия в олимпиади по математика, в състезание по математика по повод празника на училището ни (първо място 2023 г.), състезание по финансова грамотност (национален кръг 2023 г.), „Европейско Кенгуру“ (общински кръг, първо място 2023 г.). Тази година ми е много специална – бях сред получилите наградата „Бризби“ за талантливост и оригинално мислене. Завършвам 12. клас и с това приключвам един етап от обучението си, но започвам нов. 
 
     Желая да продължа образованието си в Софийски университет, където на предварителния кандидатстудентски изпит по математика изкарах оценка 6,00. Искам да уча във факултета по математика и информатика. Знанията и уменията си в областта на математиката трупах при моите учители през годините, та и до днес. Благодаря им много на всички тях от сърце! Бих желала след като завърша университета да се върна в моя Троян и да продължа развитието си тук. Надявам се да бъда полезна!“

ОТ НАС – успех! И усмивки и много победи по пътя напред!

Т21Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |