Габи Върбанова с наградата „Пенчо Балев“

* „Бъдещето е една променлива, но аз винаги ще се стремя да намеря подходящата стойност на ,,Х” в уравнението, наречено живот“
 * „Избягвам праволинейността (освен когато чертая 2D фигури, разбира се). Избрала съм да следвам компютърно и софтуерно инженерство“
Отличници
Габриела Върбанова
ПРЕКРАСНАТА Габриела Върбанова, зрелостничката от паралелката с профил природо-математически, 12 б клас, е поредният седми носител на годишната ученическа награда „Пенчо Балев“. Наградата бе учредена през 2016 г. от анонимен дарител, бивш възпитаник на Троянската гимназия (сега СУ „Васил Левски“) и на незабравимия учител по математика Пенчо Балев, и се дава на най-изявения по математика и информатика ученик от завършващия випуск на голямото троянско училище. Представлява специална грамота плюс парична премия от 550 лв. и се връчва с посредничеството на Т21, а по волята на дарителя номинацията и изборът се правят от колегиума на преподавателите по математика и ИТ технологии в СУ „Васил Левски“. Габи получи отличието си (заедно със златен медал за отличен успех) на училищната церемония за раздаване на дипломите на завършващия випуск, 23 юни, връчи й го преподавателят по математика в училището Мариян Балев, син на Пенчо Балев.

ПОМОЛИХМЕ г-ца Върбанова да ни разкаже за себе си и тя го направи – детайлно и ясно, както приляга на един математик и бъдещ софтуерен инженер, умно, сладкодумно. Ето думите й:

„Троян не е моят роден град, но тук израснах, тук учих и на раздяла тук ще ми липсва. Ще поглеждам назад към скъпото училище, в което срещах много и различни предизвикателства, но въпреки това се гордея с постиженията си и хората, с които се запознах и ще запазя в сърцето си.  Някои от успехите ми по математиката и информатиката се изразяват в набор от състезания: Коледно математическо състезание (трето място, 2019 г.), ежегодни участия в общинския и областния кръг на Олимпиадата по математика, двукратно участие в Националното състезание по финансова грамотност, втори места на ,,Климентовите дни” – по математика (2019 г.) и информационни технологии (2018 г.), общински и национален кръг на Европейска олимпиада по статистика (2019 г.) и състезание по информационни технологии по повод училищния ни празник (трето място, 2020). В допълнение – успях да завърша всяка година от 1. до 12. клас с пълно отличие, за което получих златен медал, и да си спечеля два международни сертификата по английски език от Кеймбридж, ниво C1 и C2.

Връчването на наградата – Габи с Мариян Балев (вдясно) и директора Ангел Балев, 23 юни 2022 г.
Имам немалко участия и победи в сферата на езиците – български, английски и немски език. Често ми казват, че привържениците на точните науки – като математиците – не са добри лингвисти и обратното, но аз не съм почитателка на ограниченията и нямам намерение да продължа напред, фокусирана върху едно единствено нещо. Избягвам праволинейността (освен когато чертая 2D фигури, разбира се). Избрала съм да следвам компютърно и софтуерно инженерство в Технически университет (София), където на предварителния приемен изпит по математика изкарах оценка 5,60, или в Софийски университет ,,Св. Климент Охридски”, където също изкарах оценка 5,60. Все още няма информация за резултатите от класирането в двете учебни заведения, но вярвам, че ще успея да запиша желаната специалност и да преодолявам все повече стръмнини занапред. IT сферата ми допада, защото се променя постоянно и скоростно. Определено няма да скучая, а и IT специалистите имат възможността да разширяват кръгозора си, общувайки с чужденци, по този начин ще включа и другата си страст – езиците.

В последно време съм запленена от азиатските езици и приятелите и учителите ми в училище често извъртаха очи шеговито, когато кажех някоя думичка от малкото, които знам на тайландски, корейски, японски или китайски. Ето тук вече репликата ,,Говориш ми на китайски” би била точна. Бъдещето е една променлива, но аз винаги ще се стремя да намеря подходящата стойност на ,,Х” в уравнението, наречено живот“.

И ОТ НАС – поздравления! И пълен напред!
За наградата

„Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град (…) Нека носителят й да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните лауреати на наградата „Пенчо Балев“ са Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.), Христо Сашев (2019 г.), Милен Тенев (2020 г.), Александър Александров (2021 г.) и Габриела Върбанова (2022 г.).

Същият анонимен дарител паралелно учреди и наградата „На учителя – с любов“, връчвана всяка година за 24 май на именит троянски учител. Досегашните й носители са: литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), математикът Стоян Борджуков (2017 г.), географът Тодор Гладков (2018 г.), основателят на Школата по радиоелектроника Радослав Стойчев (2019 г.), дългогодишната преподавателка по математика Тодора Данчева (2020 г.), дългогодишната преподавателка по български език и литература Румяна Андреева (2021 г.), обичаната начална учителка Диана Исикийска (2022 г.).

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |