Христо Сашев – новият носител на наградата „Пенчо Балев“

* Защото „математиката е неговата слабост“ и е „изключително отговорно, скромно, работливо, ученолюбиво, възпитано, интелигентно, добро и винаги усмихнато момче“
Отличници
Христо Сашев
ХРИСТО САШЕВ от 12. б клас – любимецът на всички, и учители, и ученици, от с. Дебнево, който всеки ден пътуваше до своето СУ „Васил Левски“ в Троян – е поредният четвърти носител на годишната ученическа награда „Пенчо Балев“ (грамота плюс парична премия от 500 лв.). Наградата, учредена през 2016 г. от анонимен дарител, бивш възпитаник на Троянската гимназия (сега СУ „Васил Левски“) и на именития преподавател по математика Пенчо Балев (1920-2011), се дава с посредничеството на Т21 на най-изявения в областта на математиката ученик от завършващия випуск. Пак по волята на дарителя номинацията и изборът се правят от колегиума на преподавателите по математика и IT технологии в СУ „Васил Левски“.

ЗАЩО Христо бе избраникът от Випуск 2019, попитахме в училището. Отговорът имаше два аспекта. Първият – защото „математиката е неговата слабост“ и успехите му през четирите средношколски години са безспорни: първо място на няколко математически състезания от градски мащаб, класиране за втория етап на Националната олимпиада по статистика, сертификат за отлично представяне на Националния кръг на Европейската олимпиада по статистика и признаване на оценка 6.00 за конкурсен изпит в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Статистика и иконометрия“, оценка от матурата по математика 6.00. И второ, но не по значение – защото е „изключително отговорно, скромно, работливо, ученолюбиво, възпитано, интелигентно, добро и винаги усмихнато момче, комуникативен, общителен, с чувство за хумор“. И от нас – честито на Христо и успех по пътя напред!

Мариян Балев току-що е връчил наградата "Пенчо Балев" на Христо Сашев, м. юни 2019 г.
ДВЕ ДУМИ за наградата „Пенчо Балев“. „Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град… Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните лауреати са Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.) и Христо Сашев (2019 г.). И за поредна година наградата бе връчена (на тържествената церемония по раздаването на дипломите на абитуриентите) от сина на Пенчо Балев – Мариян Балев, също преподавател по математика в училището.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |