За детето и ученето на чужди езици (4)

* „Ранното чуждоезиково обучение е смислено, само ако се прави качествено, ако детето има желание и интерес – да не е в негова тежест, а по-скоро да е още един начин за опознаване на света“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. И още няколко нейни уводни думи: „С какво се занимава психологията? Името й буквално значи наука за душата. В този смисъл психологът е човек, който учи за емоциите и поведението на човека – от детска до късна възраст, научава се да разпознава психичното здраве и психичната болест. Много пъти съм си мислела и са ме питали за смисъла на тази наука. Бих го описала така: Лекарят има за задача да опази човека физически здрав, а психологът – психически здрав“.

ПОРЕДНАТА четвърта статия в „Колонката...“ е озаглавена „За детето и ученето на чужди езици“ и отговаря на два важни въпроса по темата за ранното чуждоезиково обучение – кога и как.

Т21

КЪМ НАЙ-ЛЮБИМАТА ТЕМА: ДЕЦАТА

ИСКА МИ СЕ да се върна към моята най-любима тема: децата. Преди време работех в една частна детска градина с изучаване на немски език. Трябваше да преподавам на първа група – деца на 3-4 години. Винаги съм била убедена, че чуждите езици са важни за образованието на даден човек, но тогава се замислих от каква възраст реално трябва да се започне с това. В София има школи, които предлагат чуждоезиково обучение още от бебешка възраст. В първия момент на човек му идва да се позасмее, но попадайки в изключително конкурентна среда, започва да се замисля как да се подготви за нея, за да има успех. Подобна мисъл е усетена като потребност и е създала множество места за обучение, в които възрастта се снижава, но изискванията по-скоро се завишават. За мен тази година породи много мисли по темата за ранното чуждоезиково обучение и най-вече два въпроса – кога и как. Дали чуждият език е полезен – да, със сигурност; в наше време той е необходимост, а какво остава за поколенията след нас.

РАННОТО ВЪВЕЖДАНЕ НА ЧУЖД ЕЗИК Е ДОБРА ИДЕЯ

ТЪРСЕЙКИ мнения на други колеги психолози и педагози, преобладаваше общото схващане, че все пак ранното въвеждане на чужд език е добра идея. Но то трябва да има по-скоро забавен и мотивиращ смисъл. „Целта е да се развие фонетичният усет на детето за езика, да се пробуди интересът и любопитството му през игра“, казва Милена Манова, психотерапевт и преподавател. Децата на 3-4-годишна възраст активно боравят с думите на родния език в прагматичен контекст. Това е възрастта на социалните връзки с първите приятели. Тоест налице е възможност и желание за ползване на езика като средство за общуване. И едно огромно любопитство към света. Тези особености на възрастовата група благоприятстват приемането на ново знание – представено обаче, задължително според мен, през играта и забавлението. Фактическите знания могат да се натрупат с възрастта, но желанието и мотивацията по-скоро намаляват с нея. Всеки един човек може да научи чужд език, но реално колко възрастни имат желанието и мотивацията да започнат. Именно тя при децата идва естествено, ако им е интересно – и затова си заслужава да се опита.

ДАЛИ ДЕТЕТО НЕ СЕ ОБЪРКВА ОТ ДВАТА ЕЗИКА

ЕСТЕСТВЕНО идва и въпросът дали детето не се обърква от двата езика. Успокоителен пример за това са билингвите – деца, които от раждането си растат в многоезична среда с два или дори повече езика. При тях се вижда, че те често се развиват дори по-бързо езиково заради необходимостта да се адаптират в средата си. В началото има пасивно натрупване на речников запас, което отстрани изглежда като упорито мълчане, но в последствие пасивният речник се превръща в активен и изненадващо богат. 

САМО АКО СЕ ПРАВИ КАЧЕСТВЕНО

ИЗВОДЪТ МИ е, че от основно значение в такива дейности е подходът, който да е адаптиран към когнитивното (познавателното) и психическо развитие на конкретната възрастова група.  Желанието е основният мотиватор на всяко човешко действие. В този смисъл възрастта е условна. Ако интересът липсва на 4, може да се появи на 6 или 12. Ранното чуждоезиково обучение е смислено, само ако се прави качествено, ако детето има желание и интерес – да не е в негова тежест, а по-скоро да е още един начин за опознаване на света, който го заобикаля и от който то е част.

Цветелина Цветкова,
клиничен и консултативен психолог

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |