Хипохондрия или за здравната тревожност (3)

* „То не е нарочно усещане, а психична последователност, при която мисълта, емоциите и поведението са се свързали в неполезна за човека схема, която го мъчи. И тази схема следва
 да бъде преизградена“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. И още няколко нейни уводни думи: „С какво се занимава психологията? Името й буквално значи наука за душата. В този смисъл психологът е човек, който учи за емоциите и поведението на човека – от детска до късна възраст, научава се да разпознава психичното здраве и психичната болест. Много пъти съм си мислела и са ме питали за смисъла на тази наука. Бих го описала така: Лекарят има за задача да опази човека физически здрав, а психологът – психически здрав“.

ТЕМАТА на третата статия в „Колонката на психолога“ е хипоходричното разстройство или иначе казано – натрапчивото притеснение, че се болен без да си болен.

Т21

УСПОКОЕНИЕТО НЕ ИДВА

НА ВСЕКИ ОТ НАС със сигурност му се е случвало да усети някакъв физически дискомфорт и да се притесни за здравето си. В такива моменти човек отива на лекар и ако не се открие проблем, се успокоява. Има обаче случаи, при които успокоението не идва, личните опасения за собственото здраве се задълбочават и нарасналото притеснение не намалява след прегледа при специалист. Това е състояние, което нарушава качеството на живот и е познато като хипохондрия или по-правилно казано – хипохондрично разстройство.

УБЕДЕНОСТ В НАЛИЧИЕТО НА ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ

ТО ПРИНАДЛЕЖИ към соматоформните разстройства – такива с необясними телесни оплаквания. Основна негова характеристика е убедеността в наличието на тежко телесно заболяване, което не е открито поради липса на изрядни изследвания. Болният не може да бъде трайно убеден дори чрез провеждане на всички желани от него изследвания, че няма основания да се изживява като болен. Успокоява се за малко след поредния преглед, но после решава, че нещо е пропуснато и търси нов специалист. Оглежда тялото си системно, търсейки симптоми на „заболяването“ и приема всяка нередност или пък нормалност за симптом на това заболяване. Обичайно вниманието е фокусирано само върху един или два органа или системи на тялото. Често са налице изразени депресия и тревожност.

ТАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ БИ МОГЪЛ ДА Е ОТ ПОЛЗА

РАЗСТРОЙСТВОТО най-често се появява в млада възраст – на 20-30 години, и рядко за пръв път след 50 години. За да се мисли за такова разстройство, обичайно подобни оплаквания трябва да са налице повече от 6 месеца. Много хора, особено тези с по-леко протичане на разстройството, се обслужват от личния лекар. Насочването към специалист в областта на психичното здраве често се възприема като обидно, но в подобни случаи такъв специалист би могъл да е от полза.

ТО НЕ Е НАРОЧНО УСЕЩАНЕ

КОГНИТИВНО-поведенческата психотерапия е с доказана ефикасност при този вид разстройство. При нея се цели да се стигне до въпросния модел на мисли и вярвания, които създават проблемно за самия човек изживяване. Поведението „Болен съм“ е частен случай за такъв тип модел. То не е нарочно усещане, а психична последователност, при която мисълта, емоциите и поведението са се свързали в неполезна за човека схема, която го мъчи. И тази схема следва да бъде преизградена.

Цветелина Цветкова,
клиничен и консултативен психолог

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |