Тодор Гладков с наградата „На учителя – с любов!“

* Отличието бе учредено през 2016 г. от анонимен дарител заедно с ученическа награда на името на Пенчо Балев, финансовото изражение – по 500 лв.; досегашните носители на „На учителя – с любов!“ са Лина Мажгурова и Стоян Борджуков
Отличници
Тодор Гладков
ТОДОР ГЛАДКОВ – дългогодишният учител по география, чиято запазена марка е троянското Пътуващо училище в планината и е свързан с редица екологични и родолюбиви каузи, е третият носител на годишната награда „На учителя – с любов!“ Наградата се дава на заслужил троянски учител и първият й носител бе литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), вторият – математикът Стоян Борджуков (2017 г.). Учредителят е бивш възпитаник на Троянската гимназия, който държи да остане анонимен. Наред с наградата „На учителя – с любов!“ анонимният дарител учреди и ученическа награда на името на големия троянски учител по математика Пенчо Балев – тя е за „най-изявения ученик по математика и информатика, завършващ 12. клас на СУ „Васил Левски“. Двете отличия имат финансово изражение от по 500 лв. плюс специална грамота.  

Грамотата, връчена на г-н Гладков
Г-Н ГЛАДКОВ получи наградата си на церемонията на 24 май в неговото ОУ „Иван Хаджийски“. А в дарителската грамота четем следното: „Има учители професионалисти – подготвени, знаещи, усъвършенстващи се непрекъснато; и което е другата половина от учителския професионализъм – умеещи да увличат учениците си, да ги изкушават от знанието, да ги въвеждат в своята наука. Г-н Гладков е учител професионалист, това е безспорно и всеки един час от над половинвековната му учителска кариера, по-голямата част от нея в ОУ „Иван Хаджийски“, е доказателство. Но има още нещо. Той е учител с кауза, водач – изобретеното от него Пътуващо училище в планината, вече с над 20-годишна биография, национално признание и над 1500 участници досега, не е само училище (по география, екология, планинарство, родолюбие), то е кауза, светоглед, философия, път. „Силата на Тодор Гладков е, че той търси съмишленици, а не послушници“, коментира преди време човек от „пътуващия“ му екип и това казва много“.

На 24 май в Троян, 2018 г.
ДАРИТЕЛЯТ е направил важно пояснение в грамотата: „Искам – с тази скромна награда – да се поклоня на този изключителен учител. И тъй като парите са твърде груб израз на благодарност, те трябва да се приемат като укор към всички български правителства от последните 29 години, които с последователни усилия успяха да поставят българския учител в унизително материално положение“.

УЧЕНИЧЕСКАТА награда „Пенчо Балев“ ще бъде връчена на 21 юни – на церемонията по връчването на дипломите в СУ „Васил Левски“. По волята на дарителя носителят на наградата се избира от колегиума на учителите по математика и информатика в училището. „Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град… Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Първите двама троянски зрелостници, удостоени с наградата, бяха Десислава Хаджийска (2016 г.) и Райя Маринова (2017 г.), името на третия ще стане известно малко по-късно (след приключването на матурите) и ще го обявим тогава.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |