Стоян Борджуков е новият носител на учителската награда

* Отличието бе учредено миналата година от анонимен дарител заедно с ученическа награда на името на Пенчо Балев, финансовото изражение – по 500 лв.; първите носители бяха
 Лина Мажгурова и Деси Хаджийска

Стоян Борджуков
 Отличници

АНОНИМНИЯТ дарител за троянската просвета – бивш възпитаник на Троянската гимназия, оставащ анонимен по изрично негово желание, който миналата година учреди две награди по 500 лв. плюс специални грамоти, продължава дарителската си инициатива. Да припомним – едната награда се дава на заслужил троянски учител. Първият й лауреат бе литераторката Лина Мажгурова, професионалист от висока класа, оставил своя следа в 100-годишната история на гимназиално образование в Троян. Вече е известен и тазгодишният носител на отличието – преподавателят по математика в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ Стоян Борджуков.

В ДАРИТЕЛСКАТА грамота е записано следното: „Стоян Борджуков. Това име говори само по себе си и представлява една учителска математическа фамилия, станала троянски бранд за този велик „занаят“ учителството. Но не само талантлив професионалист, а нещо много повече – вграждащ сянката си в своята работа, влюбен в математиката, в преподаването, в училището, човек с мисия. Стълб. И още – новатор, търсещ, провокиращ. Защото за да си добър (не само в преподаването на математика, във всичко), трябва да вървиш напред, да си в крак с динамиката на новия ден“. Посочени са и две конкретни училищни заслуги на г-н Борджуков – създател на математическото състезание „Климентови дни“, прераснало в мащабната празнична инициатива Климентови дни, и на училищния сайт www.svetikliment.com, оценен преди време като един от най-добрите училищни сайтове в страната.

ДАРИТЕЛЯТ е направил и едно важно пояснение в грамотата: „Искам – с тази скромна награда – да се поклоня на този изключителен учител. И тъй като парите са твърде груб израз на благодарност, те трябва да се приемат като укор към всички български правителства от последните 28 години, които с последователни усилия успяха да поставят българския учител в унизително материално положение“. Наградата - грамотата и паричната сума - бяха връчени на г-н Борджуков днес, 16 май, на учителски съвет от директорката на СУ „Св. Климент Охридски“ Иванка Цекова.

ДРУГАТА награда е за най-изявения по математика и информатика ученик от завършващия випуск на троянското СУ „Васил Левски“ и е на името на легендарния троянски учител по математика Пeнчо Балев (1919-2011). По волята на дарителя носителят на наградата се избира от колегиума на учителите по математика и информатика в училището. „Пенчо Балев ще остане в историята на българското образование като един изключителен професионалист и първокласен математик. Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Първият троянски зрелостник, удостоен с наградата „Пенчо Балев“, бе Десислава Хаджийска (2016 г.), вторият ще стане известен след приключването на матурите и както бе и миналата година, отличието ще му бъде връчено на церемонията по раздаването на дипломите на абитуриентите. Очаква се този приятен ангажимент отново да изпълни представител на фамилията Балеви.

Т21

Бел. ред. Признаваме си, пристрастни сме, тъй като Стоян Борджуков е и наш колега – той направи (през 2009 г.) сайта на вестника ни и е негов администратор до днес. Използваме случая да го поздравим за отличието от името на Т21. Да поздравим един страхотен професионалист и приятел!


Още по темата:

8 коментара:

violet каза...

Моля,поправете правописната грешка в името на Пенчо Балев. Благодаря!

violet каза...

Моля,поправете правописната грешка в името на Пенчо Балев. Благодаря!

Т21 каза...

Поправихме. Благодарим!

Анонимен каза...

Г-н Борджуков беше мой класен ръководител преди много години. Той завинаги ще бъде моя любим учител. Изумително е умението му да бъде строг и взискателен, а същевременно да го чувстваме, като приятел. Желая му здраве и сили, да гради поколения умни и достойни хора. Благодаря, че е оценен по достойнство. Вярвам, че има и други, много стойностни учители, но за мен той е НАЙ-.

Анонимен каза...

Един учител, който много уважавам и ме научи на математика и най-вече на подход към решаване на задачи. Запомнящо се чувство за хумор и много добър човек!

Марин Платников каза...

Достоен!

Ivan S каза...

Строг но справедлив! Той трябва да вземе наградата всяка година. Опитвам се да го виждам всеки път, когато съм в Троян. Всеки разговор с него е удоволствие.

Анонимен каза...

Стояне, поздравления за труда ти и признанието което получаваш!Съученик от 11 а клас-Марин Симеонов.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |