Поредната троянска музейна нощ – на 20 май

* Музеят на занаятите (Централната сграда, Конака), галерия „Серяковата къща” и бистро „Иван Хаджийски” събота, 20 май 2017 г., ще работят до полунощ - заповядайте!
Предстоящо
НА 20 МАЙ, събота, за 13-ти път ще се проведе Европейската „Нощ на музеите”. В която - с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието - ще се включат и десетки музеи и галерии от България, сред тях и нашият Музей на занаятите в Троян. Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа, българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

ПРОГРАМАТА 
за съботната музейна нощ в Троян е следната:

17:00 - 18:00, Музей на занаятитеАтелиета по керамика, декорация, боядисване на вълна с естествени материали

18:00 - 19:00,  Музей на занаятитеОткриване на изложбата „Орнаментирани плъсти и килими от Видинско”, гостува Регионален исторически музей - Видин

Плъстите са нетъкана материя, произведена от разчепкана вълна, характерни за бита на номадските народи и са най-стария начин за изработване на тъкани. Плъстените тъкани са част от даровете на сватбата и затова по тях се срещат дати, имена и магически символи, свързани с благопожеланията към новобрачната двойка. След откриването на изложбата, посетителите ще видят „на живо” технологията на тяхното изработване.

19:30, Галерия „Серякова къща”Откриване на изложбата „Близо до природата“, гостува Домът на хумора и сатирата - Габрово

Ще бъдат показани картини на известни български художници като Златьо Бояджиев, Стоян Венев, Цвятко Дочев, Любен Зидаров, Наум Хаджимладенов, Цветан Колев, Борис Димовски, Иван Христов-Грога и др. от фонда на Дома на хумора и сатирата. Изложбата е едно мило завръщане към естетиката на автори, чийто творчески път бележи разцвет през отминалия 20-ти век.

20:00 – 21:00, Галерия „Серякова къща”  – Джаз концерт на  Лили Илиева (вокал), Димитър Льолев (саксофон) и Александър Логозаров (китара)

Лилия Илиева е джаз певица, композитор и преподавател, финалист на Европейския конкурс за джаз вокалисти и носителка на специалната награда на Вики Алмазиду. Работила е в Холандия, Германия и Испания. Позната е на българската публика от проекта си „Лилия Илиева и Минимум Квартет” и от многобройните си изяви с най-добрите джаз музиканти у нас.

Александър Логозаров завършва джаз китара в Холандия. По време на престоя си там им възможността да свири с музиканти като Ранди Брекер (САЩ), Майкъл Муур (САЩ), Кенди Дълфър (Холандия) и други. През 2015 г. с групата си „Logo3o“ печели наградата за най-добра формация на джаз фестивала в Браила.

Димитър Льолев завършва джаз образованието си в консерваторията “Prins Claus” в Грьонинген, Холандия. През 2004 г. стига до финалите на престижния холандски джаз конкурс „Dutch Jazz Competition”, а година по-късно печели втора награда за джаз солист в „Leidse Jazz Stad Competition”

21:00, Музей на занаятитеСпектакъл „В търсене на истината за светлината“, образователна драма, представена от ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) – Троян

„В търсене на истината за светлината“ е научната драматизация, с която учениците от група по „Забавна физика“ при ПГМЕТ - Троян се класират на второ място на фестивала „Наука на сцената 6“, където представят цялата Ловешка област. На музейната сцена ще излязат Аристотел и Айнщайн, Нютон и Хук, Парди и Юнг, Галилей и Хюйгенс, в които с много артистичност се превъплъщават учениците. Зад създаването на спектакъла стои голям екип от учители, приятели и спомоществователи, както и ръководството на училището, а негов вдъхновител е преподавателката по физика и математика Теодора Дудева.

За посетителите, които ще завършат музейната (си) нощ в бистрото „Иван Хаджийски”, е предвидена кулинарна изненада.

Момент от първата троянска Нощ в музея, 14 май 2010 г.
ПО СВОЯ формат Европейската „Нощ на музеите” е широко отворена програма, към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до много по-голям кръг от хора, и най-вече до младата аудитория. Троянската музейна нощ ще се осъществи с финансовата подкрепа на Община Троян.

Музеят (Централната сграда, Конака), галерия „Серяковата къща” и бистро „Иван Хаджийски” на 20 май 2017 г., събота, ще работят до полунощ. Заповядайте!

Музей на занаятите - Троян

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Единственото хубаво, качествено, на високо ниво и с висока степен интелигентност и професионализъм в община Троян е останал Музеят. Един оазис сред пустинята от простащина, безумия и потресаващо нисък интелект.
Поздрави за целия колектив на троянския Музей!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |