17-тият Празник на билките

* И сегашният се промъкна между капките, гостите – по-малко, но немалко * Букет от ВИП-ове, най-голяма – групата на патриотите, водена от вицепремиера Каракачанов
На Айдушкото сборище
На сцената е Маргарита Хранова, Празник на билките, Айдушкото сборище, 29 юни 2019 г.
Билковият чай се лееше на корем и безплатно за всички
Казаните с вълшебната напитка от 22 билки
Празникът  започва
Красота
ТРАДИЦИЯТА бе спазена – и сегашният 17-ти Празник на билките, планината и туризма, провел се на своето си място, Айдушкото сборище на с. Балканец в подножието на Беклемето (29 юни), се промъкна между капките. С други думи, навъсеното и дъжделиво време от предишните дни, че и от сутринта преди празника, се избистри и грейна, развесели се.

А СЪБИТИЕТО си бе на познатото ниво. С обичани изпълнители на сцената – едно от най-големите имена на българската естрада Маргарита Хранова и „бялата роза“ Славка Калчева, а до тях и прелестната малка Алис Моллова (внучката на създателя и главен организатор на празника от началото до днес Даниел Сираков). С леещия се на корем и безплатно за всички билков чай от 22 билки – осигурен ведно с „ноу хау“-то (специалната рецепта) от троянската фирма „Билек“; и с главни действащи лица по „чаената церемония“ около трите огромни казана – Пеньо Влаховски (съпругът на напусналата ни без време Стела Карамфилска, съоснователката, с голяма заслуга този хубав троянски празник да добие размах и популярност, Бог да я прости! – бел. ред.) и Пламен Караджов. С водещия, без когото не може – за пръв път дамската доминация на тази позиция бе нарушена, ролята бе поверена на актьора от троянската самодейна трупа Владимир Иванов-Валко, и той не се посрами. С викторината с награди на екологично-билково-планинарски теми и състезанието за най-атрактивен (пъстър и дълъг) жив билков венец. С веселбата, хората, скара-бирите, сергиите (за жалост все по-биташки и нетематични, но това е положението). С много настроение. И с много гости – заради метеорологичните капризи по-малко от предишни години, но съвсем немалко, отблизо и далеч, ентусиазирани и отдадени на празничната кауза.

Даниел Сираков, Ангел Джамбазки, Красимир Каракачанов и Андрей Слабаков
Депутат и министър на чаша чай – Миховски и Каракачанов
Депутат Димитър Лазаров бе въоръжен с фотоапарат
Среща на високо равнище – кметът Михайлова и вицепремиерът
ТУК Е МЯСТОТО да подчертаем пъстрият букет от ВИП-ове, началници от местно и национално ниво, уважили шоуто (и това не е прецедент и едва ли има връзка с предизборната година, така си е открай време на Айдушкото сборище). Най-голяма, обяснимо с позицията на областен лидер на ВМРО на г-н Сираков, бе групата на политиците патриоти – водени от вицепремиера, военен министър и партиен лидер Красимир Каракачанов, който редовен гост на билковия празник (сегашната му визита бе 12-та поред) и евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Редом стояха депутатите от ГЕРБ – троянецът инж. Иван Миховски и колегата му и председател на парламентарната комисия по сигурността Димитър Лазаров. Шефовете на РИОСВ – Плевен и НП „Централен Балкан“, съответно Габриел Савов и Генчо Илиев, началникът на Военно-географската служба на Българската армия и наш земляк полк. Иван Инковски и т. н. Разбира се, троянските първи – кметът Донка Михайлова, заместникът й Ангел Ангелов, общински съветници от различни бои. 

„ВЕЧЕ 17-ТА година Съветът по туризъм и Община Троян събират нашите приятели на Айдушкото сборище, за да посрещнат символично Еньовден и да усетят аромата на билките. Но ние сме тук и заради нещо друго, заради своята любов към планината, която е хранила троянци, крепила е духа им и им е давала сила в най-тежките периоди. Заради планината, която обичаме днес, която ни дава поминък, енергия, самочувствие и перспектива. Нека, въпреки многото облаци на небето над нас, имаме един истински хубав празник!“, се чу в приветственото слово на кмета Михайлова. „Уважаеми приятели на планината, на билките, ще добавя – и на хубавата троянска сливова ракия! Защото вече десетина години съм тук и традицията я знам прекрасно – първо се пие един чай с много билки, след това хубавите ракии от региона също с много билки; а може и обратното, кой както го предпочита, сигурно някои са почнали отрано с билковата ракия, а не с билковия чай. Радвам се, че отново сме тук, времето както и миналата година е леко дъждовно, но това не плаши никого. А и няма как да уплашиш балканджията в желанието му да се събира и весели“, бяха пък думите на вицепремиера Каракачанов. А депутатът Миховски прибави: „Чест е да бъда тук с вас и искам да благодаря на г-н Сираков за страхотната организация, за създаването на тази прекрасна традиция. Вярвам, че ще имаме един хубав и по-сух празник от миналата година!“.

НАКРАЯ, но не по значение, да споменем организаторите и помагачите: Съвет по туризъм (Даниел Сираков) и Община Троян, Марин Радевски („Калинел“), Николай Ялъмов („Троян Енерджи“), ЕТ „Билек“, ОП „Комунални услуги - Троян“, Министерство на околната среда и водите, НП „Централен Балкан“. И да обобщим: 17-тият не бе тъй пищен и креативен като в предишни години, липсваха конете и делтапланерите, демонстрациите, провокациите/иновациите; но не разочарова, възторжените похвали в социалната мрежа го доказва. Все пак усещаше се едно „поизтъркване“ и нужда от обновяване/развитие, както и повече внимание към младежката аудитория (защото перспективата шоуто да се превърне в планинска седянка на хора от златната и околните възрасти, не е добра). До догодина!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |