Три в едно

* Джулая изгуби сражението с метеорологията, но спечели войната; запомнящ се „поздрав“ на Светльо към Роналдо * „Акага“ бе черешката на тортата на „академичната“ троянска сцена 
* На Айдушкото сборище – Веско Маринов и куп ВИП-ове
Празници
Светлю Витков и "Легендите" на сцената на троянския Джулай
Публиката – неголяма, но ентусиазирана и ангажирана
ТРЕТИЯТ ДЖУЛАЙ

ТОЗИ, трети поред планински/троянски Джулай, започнал вечерта на 30 юни и завършил с посрещането на първия юлски изгрев, води много тежка битка – с дъжда, студа, съвпадащото по време Световно по футбол. И изгуби първото сражение – заради метеорологията бе свален от обичайното си място при Карцовия бук на Беклемето на троянския „академичен“ площад (мястото на застъпващото го поредно издание на Рок Академия Троян 2018), респективно посрещането на изгрева бе не край Арката (Чорапогащника) на планинското било, а на Къпинчо над Троян.

НО МОЖЕ да се каже, че спечели войната – подгряващите банди, Славин с неговите „Julian’s Laughter“ и особено и най-вече големият гамен (и музикант) Светльо Витков Хиподилски с новата си банда „Легендите“, забиваха много яко. А публиката, макар и не тъй многобройна, вече казахме защо, бе изключително ентусиазирана и ангажирана със случващото се. Тук една вметка – споменатият Светльо по-неговия си начин си отмъсти на футболното Световно, и може и случайно да стана, но стана добре; точно в 23:00 ч., минути след като приключи мачът Уругвай - Португалия и урусите пратиха Роналдо и компания у дома, Витков изпя хита си „Боли ме гъза“, помислихме си, че с парчето „поздравява“ Гелосания, кой знае…

НАКРАТКО – троянският/планинският Джулай си заслужава, щом се доказа и в тази „военна“ обстановка“.

РОК АКАДЕМИЯ ТРОЯН 2018

Байктраял в началото
СЕГА за Рок академия Троян 2018. Тя бе в два дни, 29-30 юни, и също бе в битка с лошото време. Но, като изключим някои дреболии, не мръдна от предварителния си афиш. Като започнем със съпътстващата екстра – велосипедната демонстрация от типа байктраял (преодоляване на препятствия и височини със скокове и други прийоми от майсторската езда), дело на момчетата от столичния клуб „Biketrial Sofia“; сред препятствията бе и „героическият“ паметник на 7-мината музиканти и 6-мата манифестанти, а пък част от изкуствените бяха изградени буквално при входа на Общината. Продължаваме с т. нар. „Творчески работилници“, в които млади начинаещи музиканти черпят опит от доказани майстори – сега „работилниците“ бяха в Информационно-културния център, по вокални техники с Александър Атанасов от група „Кикимора“ и по китара с троянеца Боян Ненков („Ново 5“).

На сцената на Рок академия Троян 2018 – Ерол и "Уикеда"
Водещият Симеон Чешмеджиев
И СТИГАМЕ до същината, изявите на голямата троянска рокаджийска сцена, вдигната на пъпа на Троян (в центъра на централния градски площад). Тук ситуацията бе като на Джулая – много дъжд, лошо време и по-малко публика, но купонът си бе купон, рокаджийски и як. А една от най-музикантските и атрактивни родни банди „Акага“ бе черешката на тортата, и дори само те да бяха, пак си заслужаваше. Но да не подценяваме другите – „Монолит“, „Уикеда“, блусарите „Delta Roosters“ (един добре познат в Троян бивш професионален музикант, китарист, Нико Заричинов, в коментар във фейсбук написа: „Delta Roosters - eдна от най-великите беге групи с Пешето, Радо и Тони. Страхотно. Организаторите имат вкус“ – бел. ред.), младоците „Project Two & Rock Masters“. И да не пропуснем нещо много важно – водещия, троянския зет Симеон Чешмеджиев от радио „Z-Rock“, изящен, компетентен, можещ, рокаджия отвътре. С други думи – рок форевър!

16-ЯТ ПРАЗНИК НА БИЛКИТЕ

Даниел Сираков с ВИП гостите си, вдясно – вицепремиерът Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки
Кметът Донка Михайлова и министър Нено Димов с билкови венци
ДВЕТЕ рокаджийски събития този път съвпаднаха и с едно друго традиционно и с по-дълга биография троянско събитие от малко по-различен жанр – 16-ят Празник на билките, планината и туризма на Айдушкото сборище (30 юни). Ще започнем с усещащата се голяма липса – на починалата наскоро Стела Карамфилска, съоснователка, вдъхновителка, една от емблемите. Но пък главното действащо лице – Даниел Сираков, основателят и шеф на билковото шоу от създаването му до днес, си бе на мястото и се справи на ниво.

Веселин Маринов весели народа на Айдушкото сборище
С билков венец на Празника на билките
ГВОЗДЕЯТ на билковата сцена този път бе „любимецът на народа“ Веселин Маринов, както го титулуваха организаторите, който доказа, че си я има народната любов. Имаше ги и задължителните екстри – билковият чай от 22 билки, разливан безплатно и на корем, надпреварата за изработка на най-красив/дълъг билков венец, екокауза, посочена в мотото „Да променим отношението си към природата“, дългите хора, скара-бирите. Да не пропуснем – тук бяха и ВИП гостите, преимуществено с войводско-патриотичен оттенък (да не забравяме, че шефът на празника е и областен началник на ВМРО), начело с баш войводата Красимир Каракачанов, сега и в нова министерска и вицепремиерска роля, който идваше за 8-ми път, а плътно до него бе евродепутатът Ангел Джамбазки, също редовен гост на Айдушкото сборище. Имаше и други, не по-малко важни гости – например министърът на околната среда и водите Нено Димов и няколко депутати; за местните първенци начело с кмета и председателя на Общинския съвет се подразбира, още повече че Общината подкрепя финансово и този празник. До догодина!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |