Джон Лоутън и БТР забиха на троянска сцена

* В горещата юлска вечер британецът изпя не „Джулай морнинг“, а „Джулай ивнинг“ * „Тази песен е станала българска“, заяви някогашният вокалист на „Юрая Хийп“
Рок академия 2017
На сцената - Джон Лоутън и БТР, Троян, 1 юли 2017 г.
НЯМА какво да се  каже – големият си е голям, макар и дребен на ръст, макар и понатрупал годинки. Говорим и за двамата. За американеца Джо Лин Търнър, звездата на миналогодишната Рок академия 2016, вокалист на митичните банди „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“. И за звездата на тазгодишната Рок академия 2017 – британеца Джон Лоутън, вокалист в периода 1976/79 г. на друга митична група, „Юрая Хийп“, изпълнител на летния химн „Джулай морнинг“ (юлско утро), пят години наред на черноморския Джулай на Камен бряг и толкова обичан в България. „Джулай морнинг“ е станала българска песен“, заяви от троянската сцена мистър Лоутън.

Сред публиката - и млади, и стари
Преди концерта
Едно от важните послания – жици срещу наркотици
БРИТАНЕЦЪТ излезе пред троянската публика с родните рокаджии от БТР и синхронът бе много добър – не само защото Наско Пенев и другите бетеери са музиканти от класа, но и, очевидно беше, са съмишленици с госта от Острова. И стана хубав концерт в тази гореща първа юлска вечер за сезона (1 юли, неделя), макар че закъсня с час и половина от обявеното начало в 21:00 ч.; но както научихме от организаторите, вината не е в Лоутън и БТР. А сцената бе много лятна – наред с парчета на „Юрая Хийп“ звуча „Затворническият рок“ на Елвис, „Съкровището“ на Крис Норман и Сузи Куатро и други големи чужди хитове.

РАЗБИРА СЕ, най-чакан бе Джон-Лоутъновият „Джулай морнинг“ и тук се случи нещо много готино – симпатичният британец „прекрои“ песента и я изпя като „Джулай ивнинг“ (юлска вечер), находка, която бе възнаградена с бурни аплодисменти. Концертът на Лоутън с БТР завърши с малко бисове, като явно и умората си казваше думата – музикантите идваха директно от Джулая на Дунава край Тутракан.

Джон Лоутън здраво стиска подаръка си от кмета Донка Михайлова
Депутатът рокаджия Милко Недялков се сдоби с автограф
ПРЕДИ концерта Лоутън и БТР бяха посрещнати в кабинета на кмета на Троян Донка Михайлова и получиха най-троянския подарък – по бутилка отлежала троянска сливова. Г-жа Михайлова споделила с гостите за прохождащия троянски Джулай на Беклемето и си направила устата и те да се включат в някое от следващите издания. Научихме още, че ловешкият депутат Милко Недялков, който е голям фен на „Юрая Хийп“ и Джон Лоутън и бе пристигнал специално за троянския концерт, е успял да получи автограф от звездата.

КАКВО още за Рок академия 2017? По данни на организаторите конкурсът за авторска песен, до който бяха допуснати седем млади групи от различни градове на страната, се печели от „The Dust” от Карлово, наградата е – право на самостоятелен концерт на следващата Рок академия 2018. Вероятно ще се говори много или малко е била публиката на това пето издание, дали централният троянски площад е най-доброто място за подобна изява, трябва ли да се подкрепя от Общината и т. н., и т. н.; и със сигурност ще има разнородни оценки. Нашето мнение е, че академията си заслужава. До догодина!

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

И понеже през годините когато "Юрая"дългите коси и широките крачоли бяха забранени,а ние изучавахме усилено рускава язика,не ни остана време да научим английския,та и до днес не знаем за какво се пее..ама карай и ний нали ий ждулая барабар Петко с мъжете !!!

Анонимен каза...

Помня на едно класно събиране по повод разменяне подаръци по между нас,учениците..имаше такава практика,ми попадна плоча на "БИ ДЖИЙЗ"и много харесвах песента "Масачузетс"..и я пуснах като поздрав за класната!!!... Намалиха ми поведението,за обида на учителката..ужас!!!Така беше някога!

Анонимен каза...

Пък сега всяко комуне рокаджия, праща си челядта в Америка да учи.Аре де ?!?

Анонимен каза...

Втори, пиши си името. Та ти си направо борец срещу комунизма. Как е името на класната ти - любопитно, де?

Анонимен каза...

Номер едно, гледал ли си филма "Оркестър без име"? Създаден е по времето на социализма. В този филм поне 3-4 пъти звучи Лет ит би.И никой не е забранил филма, никой не го е спирал.На всеки селски панаир можеше да се купи снимка на Елвис Пресли и Джони Холидей. Не плямпай за забрани

Анонимен каза...

5-ти, ти да не си някой от кохортата на "демократизираните комуняги"? Не само забраняваха филми. Имаше цели полета с високи заглушители да не се слушат "вражеските" радиостанции. Музиката на Юрая Хийп и подобни беше обявена за "упадъчна музика". Не даваха на хората да си пускат бради. Преследваха за дълги коси. Биеха печати по краката на момичетата с минижуп. Цепеха тесните панталони "кюнци" или режеха панталоните "чарлстон". Забраняваха в централните части на градовете да се носят цветни бермуди. На оркестрите слагаха по проценти колко и каква музика да свирят. Същото бе и в радиото. Същото и в кината. А в "по-хард" времената за подобни "престъпления" те пращаха в концлагерите в Ловеч, Белене или Скравена. За да влезеш в университета можеше само, ако си член на ДКМС и освен изпитите по математика или български всички полагаха политически изпит. А като влезеш - всяка година имаш по една политическа дисциплина - История на БКП, Диамат, научен комунизъм и т.н.
Всичко това се дирижираше , контролираше и изпълняваше от БКП, ДКМС, ДС и Народната милиция. Питайте кадъра на БКП и ДКМС др.Михайлова,ако не вярвате. Нищо, че днес се прави на света вода ненапита и "организира" Джулая и прави рок-концерти с общински пари, разбира се. Да не си мислите, че някой е дошъл тук безплатно?

Анонимен каза...

Всички сервизни от Машстрой, които навремето ходеха по чужбина за да ремонтират боклуците дето се правеха в този завод, бяха до един членове на БКП, роднини на такива или брутални партийни лизачи.Сега част от тях са бизнесмени-капиталисти !

Анонимен каза...

И на мен ми прави впечатление преображението на комунистите.Ми те били най-големите рокаджий бе!Ма то защото те са социалисти,а не комунисти.И пак не разбирам.Хем нямат нищо общо с БКП,хем Бузлуджа била тяхна.Съвсем се забърках.

Анонимен каза...

Браво 6ти..поздравления,тъкмо мислех да му отвърна на тоя 5ти дето се прави на умряла лисица и че не е имало такива работи с косите чарлстонките и че едва ли не сме си правили каквото си искаме..и че родната милиция ни е пазила от капиталистите сакън дан съ развалим морално,а това че Беца ни чакаше на входа на гимназията сутрин със сантиметър и ножици,и мереше на момчетата косите и крачолите а на момичетата късите поли..май 5ти го е забравил,а класната за която става въпрос за историята с песента на Би джийс се казва Стоянова..и преподаваше пеене!!!

Анонимен каза...

В кое училище е преподавала пеене тази учителка Стоянова.

Анонимен каза...

Шести!
Не помня неща, за които пишеш /не съм бил роден/, но ти гледал ли си архивни кадри от онова време. Дано ти се случи да видиш: естрадни изпълнители с къси полички, мъже с панталони чарлстон, оркестранти с кюнци панталони, артисти със същия дрескод. Къде е спял Бецът тогава. Защо не е резнал техните крачоли.И не само техните разбира се. Младежта на България вижда се се е обличала както иска тогавашната мода.

Анонимен каза...

Аз пък съм от онова време. Много полички съм запретнал/да не чуе жена ми/ Всъщност не се налагаше да ги запрятам - толкова къси бяха, че момичето щом легнеше и поличката сама се запряташе над корема и. Печати по ничии крака никога не съм видял. Ех че хубаво беше. Къде сте години млади??

Анонимен каза...

Не помня точно в коя година, но организатор на голям рок-фестивал през 1987-89година беше точно Комсомола в Троян със секретар тогава Йонко Михов. От участниците съм запомнил само група Ахат, но общо участваха 6-8 банди.

Анонимен каза...

Номер шести ти явно си бил член на ДКМС и то активен член. Защото явно си бил приет за студент. А пишеш, че са приемали само дирижирани от ДКМС и БКП. Значи и ти си бил от дирижираните. Добре си усвоил и учебните програми на университетите и най-вече политическите дисциплини. Май точно ти си от кохортата на демократизираните комуняги.

Анонимен каза...

Хубава полемика се оформи около модата на соца.
Но темата не е такава.
Да се върнем на родното рок събитие.
Пет години лутане на отговорните другари и нещо май не се получава.
Даже и в условията на демокрация.
Като се загатна за рок-феста от 89-та,като че ли по-често трябва да се връщаме към него.
И заради организацията,и заради звука,и заради качеството.
Новото сега са соловите изпълнители от миналата и тази година,но през 89-та,те просто нямаше как да дойдат и да пеят в Троян.
И колкото до миналогодишната група,съпровождаща песните на Джо Лин Търнър,ни показаха едно професионално свирене,тазгодишните БТР,си свиреха като ученическа група на лятна забава.
Но и това е нещо незначимо,пред напъните на общинската администрация да се впишат в основите на едно събитие ,безкрайно далеко от тяхната същност.
Първите две години имаше по близо 200 коментара по темата.Сега всичко влезе в равният тон на ежедневието.
Лицето П.Д. отдавна вече не се отчита пред данъкоплатеца колко ни струва целият този рок стрес.Ефекта от него .
Как за едни дейности в града никога няма пари,а за такива рекламни за тях изяви ,винаги се намират и то не малко пари.
Ако бъда упрекнат в черногледство ще отрека.
Лично аз съм за такива изяви.И то жанрово разнообразни.
Но факта че общината 5-та година не може да го направи/както трябва,разбира се/,показва че толкова може.А заплатките въпреки всичко си вървят.

Анонимен каза...

14-ти, ти по рождение ли си толкова тъпичък, че не си в състояние и един коментар да разбереш. Къде видя написано, че ДКМС е дирижирало влизането в университет? Да, ДКМС заедно с БКП дирижираха всичко в "социалистическия лагер" /обърни внимание на официалната думичка "лагер"/ в т.ч. и университетите. Най-лесната "плячка" ставаха младите хора. Като те изключат от комсомола или ти намалят поведението в училище за подобни "престъпления" - гледаш университета през крив макарон. Ако набедят родителите ти за нездрави елементи - отново същото.
В Троян наистина имаше рок-концерти в края на 80-те и началото на 90-те, организирани от ДКМС/БДМ като приемник на комсомола. Нещо като БСП на БКП. Това бе част от "играта" за предстоящата метаморфоза на комунягите в "демократи" и "европейци". В края на 80-те "соц.лагера" видимо се разпадаше и червените мишки започнаха да подменят цигулките и нотите. Само милиционерът Акимов като началник на народната милиция и ДС още не беше разбрал и в края на сепрември 89-та пише статия в "Троянски глас" как нямало да пожали сили и средства в борбата срещу западния империализъм в Европа и САЩ и как щял да се бори в защита на социалистическите завоевания. По-късно обаче навакса с метаморфозата и такива като вас, 5-ти, 11-ти и 14-ти го припознахте като голям демократ и с потресаващата си простотия и невежество си го избрахте за кмет през 2007-ма. Той пък от едната благодарност ви загроби с над 15 млн лв, за което "колежката" му от БКП и ДКМС Михайлова не допусна косъм да падне от главата му.
Днес бившите комуняги станаха първи европейци и демократи и ви "организират" "Джулая" и ви правят някакви посредствени рок-експерименти. Естествено - за ваша сметка. Този цинизъм един ден окончателно ще ви довърши! Същите тези невежи тъпунгери провалиха собствения си "социализъм", а сега ще провалят и собствената си пишман демокрация. Вие да не очаквате нещо друго? Понякога дали се замисляте защо след 30 години САМО и ЕДИНСТВЕНО България от всичките бивши соц.държави продължава постоянно да пропада и да окупира дъното на всички европейски и световни класации? Защо само България? Коя е причината?
Нито ще се замислите, нито ви интересува!
Хайде на "общинско организирания" "Джулай". Снимка с Джон Лоутън, моля... и в профил и в анфас, моля. Останалото ще свършат ПиАр-а и "нашите" медии. А за модерните роби - малко шум-мюзик и снимки от "прекрасното" минало.

Анонимен каза...

Още два щриха от "светлото минало".
БКП и ДКМС бяха обявили православната ни религия за "опиум". На Великден колегите на Михайлова от ДКМС обикаляха олколо черквите и правеха списък на "съгрешилите" и кривналите от правата комунистическа вяра, които най-нагло отиваха на черква. Днес г-жа Михайлова е първа и в черквата и в манастира, попът ръси комунягата-милиционер със светена вода за "успехи" в "демократичното" управление на Троян, а други бивши комуняги на първа линия се кръстят като вентилатори пред Иконостаса.
Вместо "Джулай морнинг", тогава се "празнуваше" "Найнтосептембър морнинг". Не се посрещаше слънцето, а се ходеше на манифестация, където се преминаваше пред едни други "слънца" от БКП и ДКМС. Те маа'т с ръчички и манифестантите и те им маа'т с ръчички. Я намерете някоя снимчица от официалната трибуна с БКП-слънцата и дали няма да припознаете някои от днешните управленски "демократи"? Мястото е пред бившия "комунистически" паметник, който троянските комунисти сами бутнаха, за да покрият следите си.
Имаше и едни партийни секретари във всяка фабрика и учреждение, които пък правеха списъци с тези, които не отиваха да манифестират пред тогавашната комунистическа управа. Днешната комунистическа управа "организира" "Джулая", но не прави списъци. Щото са демократи... така казват.

Анонимен каза...

Заради това сме на този хал.
Да спориш, че никога нищо не е било забранявано, а напротив всичко е било позволявано и от всеки магазин си можел да си купиш, каквото пожелаеш, е това ако не е промиване на мозъци и подмяна, какво е? Време е да догоним ..............Румъния, а не е ли срамно?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |