Джо Лин Търнър в Троян: Veni, vidi, vici!

* Три хиляди бяха на троянския площад и пяха с мистър Търнър и съпътстващата го родна група „Еридан”; рокаджийският дух – до небето * Рок звездата: „Гледай в облаците, но стъпвай здраво на земята и винаги бъди човек“
Рок академия 2016
Джо Лин Търнър на сцената на Рок академия 2016, Троян, 18 юни
СВЕТОВНАТА звезда Джо Лин Търнър – украшението на тазгодишното четвърто издание на троянската Рок академия 2016, пял в култовите рок групи „Рейнбоу” и „Дийп Пърпъл” – пристигна в Троян като римски император, 18 юни, събота. И защото бе очакван като такъв от тукашната, и не само, рокаджийска публика. И защото, както се оказа, роденият в Ню Джърси (САЩ) певец има италиански корени. Но най-вече защото, като същи един Юлий Цезар, би могъл да каже след гостуването си в Троян: „Veni, vidi, vici! (дойдох, видях, победих)”. Напук на тези, които не спират да тръбят, че чалгата е заляла всичко и това е днешната БГ музика, още повече в малки провинциални градчета като нашето, и че всичко друго е обречено; нищо подобно – на 18-ти вечерта около три хиляди бяха на троянския площад, пяха с мистър Търнър и съпътстващата го родна група „Еридан”, а рокаджийският дух, ентусиазмът и удоволствието бяха до небето.

На пресконференцията преди концерта в кабинета на кмета Донка Михайлова
Кметски дарове за звездния гост
Джо Лин Търнър е съгласен - яки жици срещу наркотици
Заинтригуван от 25-годишната троянска сливова
Снимка за спомен след пресконференцията
ПРЕДИ БЛИЗО двучасовия си концерт Джо Лин Търнър даде пресконференция. Неин домакин бе кметът на Троян Донка Михайлова (Община Троян е организатор на Рок академията и осигурява гостуващите изпълнители), а заедно със звездата бе мениджърът му за България Йоан Петев; водещ на пресконференцията бе журналистът от рок радиото на България – Z-Rock, Симеон Чешмеджиев, водещ и на Рок академията от създаването й през 2013 г. Гостът закъсня и се прокрадна съмнението, че ще ни се „натресе” някакъв надменен тежкар. Нищо подобно!

С ВЛИЗАНЕТО г-н Търнър се извини на всички, които го чакахме (повече от десетина души от различни медии, местни и национални), а зад широката усмивка се усети добронамереност и… обикновеност.  „Баща ми, Бог да го прости, винаги ми казваше: „Помни кой си. Гледай в облаците, но стъпвай здраво на земята и винаги бъди човек“. Това е най-великият урок, който съм получавал, и му благодаря за него”, с тези си думи, казани малко по-късно, звездата дозасили усещането. „Истински големите са такива, обикновени”, коментира някой и няма как да не се съгласим. „Пътувахме доста – още с пристигането от Щатите, вчера имаше концерт в Монтана, сега до хотела”, обясни закъснението г-н Петев.

„НЯМА КАКВО да се каже – това е най-високата класа в музикално отношение, каквато Троян е виждал досега. Всички чакаме неговият концерт и за мен е чест да го приветствам с „Добре дошъл в Троян!”, бяха уводните думи на Симеон Чешмеджиев. „За Троян е чест, че г-н Търнър е наш гост. Радвам се, че големият музикант е тук по повод Рок академия Троян 2016, ние приемаме неговото участие не само като концерт на една световноизвестна звезда, а и като подкрепа за младите български рок банди. Казах на г-н Търнър, че той има много фенове в нашия град и Троян го очаква”, обърна се към именития гост г-жа Михайлова. А той си „върна” с репликата: „Аз също очаквам тази среща. Много съм щастлив, че съм тук, в България съм идвал неведнъж, но в Троян съм за пръв път. Имам много български приятели, а сега се надявам на нови”. И малко след това прибави: „Музиката ни прави вдъхновени, силни и млади, тя движи света. Тя е най-важното изкуство – защото не зависи от език, държава, цвят на кожата, религия, чрез нея всеки чувства и чува, достига до душите и сърцата”.

ПЪРВИТЕ ВЪПРОСИ, на които отговори Джо Лин Търнър, бяха на Т21. Най-напред го попитахме – след като се е качвал на най-големите световни сцени, кои са най-странните места, където е пял и дали Троян няма да се нареди сред тях. Отговорът: „Странно е силно казано, но мисля, че една от най-важните сцени, на които съм пял, беше в Ирак преди три седмици. Не защото подкрепям Буш и неговото решение да нападне тази държава, подкрепям войниците - момчета, които живеят при 40 градуса жега в пустинята и са под куршумите. Свирил съм на стадиони със стотици хиляди, но в Ирак бе нещо различно”. Групата за този иракски концерт била сборна – седем известни музиканти, сред тях басистът на Ози Озбърн, барабанистът от AC/DC и други. И когато започнали парчето „Магистрала към ада” (Highway to Hell), изведнъж на сцената изскочил един войник, грабнал микрофона и запял с Джо Лин Търнър; после се разбрало, че това е… военният свещеник (пасторът).

ВТОРИЯТ ни въпрос бе „некоректен”; попитахме големия рокаджия, след като е пял няколко пъти в България и е работил с българи, чувал ли е за нашенското злокачествено музикално образувание, наречено чалга. Отговорът бе кратък и бърз, но достатъчно ясен: „Да, чувал съм, нищо повече няма да кажа”. 

ИМАШЕ И ДОСТА ПИТАНИЯ от други медии. Защо толкова пъти идва в България – италианец съм, италианците и българите си приличаме, ние сме добросърдечни, отворени, даващи, лесно ми е да се впиша във вашата култура, а освен това България е един от големите пазари за рок музика, хората тук имат страст и обичат рока, освен това храната е страхотна. Трудно ли е било вписването в мегагрупа като „Deep Purple” - да, трудно, защото някои групи са като лош брак, има спорове, несъгласия, хората са егоисти и понякога нещата стават откачени; което е при връзките, се отнася с пълна сила и за групите, бракът ми е по-успешен от връзката ми с тази група. Има университетска степен по английска литература, кой е любимият му автор - Шекспир, целият Шекспир. Как поддържа тази перфектна форма - жена ми ме принуждава да ходя на фитнес, кара ме да се храня здравословно, да не пия много; аз споря, а тя ми отговаря „Край! Без повече секс!“, отвръщам й „Добре, ти си права!“, това е силата на жените. Какво е първото му впечатление от Троян - току-що пристигнах и веднага дойдох за пресконференцията, затова ми е доста трудно да споделя каквото и да е, но жена ми каза „Иска ми се да останем няколко дни тук, толкова е спокойно“. Мисли ли, че рокът и изобщо музиката може да спаси света - мисля, че тя вече е успяла и е спасила повечето от нас, при мен постоянно идват хора, които казват „Бях депресиран и исках да се самоубия, не знаех какво да правя. Но чух песента ти и бях вдъхновен…“, това е най-невероятният подарък, който можеш да получиш от хората; най-хубавото нещо в България и в някои други държави е това, че родителите пускат тази музика на децата си, дечица като тези от снощи (в Монтана), които дойдоха при мен и ми казаха „Знам тази песен“, а бяха толкова малки; ние вдъхновяваме цяло едно ново поколение и го караме да мечтае, а точно мечтите са това, което ще спаси света.

ДЖО ЛИН ТЪРНЪР си тръгна от пресконференцията със знаков дар от кмета – бутилка специална 25-годишна троянска сливова, и бе видимо заинтригуван. А за концерта думите са излишни, става с виждане, както казваше баба ми. Накратко – струваше си! Звездният гост пък малко по-късно пусна в страницата си във фейсбук снимка от концерта в Троян със следния коментар: „The audience in Troyan, Bulgaria is rocking!” (Публиката в Троян, България е невероятна!). Троянският концерт на Джо Лин Търнър бе предаван на живо в интернет - заслугата бе на сайта www.actualno.com.

Генадий Маринов



Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

"Ние като публика в Монтана бяхме по яки !Благодарности на Ерида"

Коментар пор видеото в ютуб!
Преди специалния концерт в Троян, е имало специален в Монтана, и специално в Панагюрище.

Анонимен каза...

Хайде сега без излишни хвалби. Само да спомена, че силата на музиката беше тип домашен концерт. Човекът се постара, но базата беше от селска вечеринка. 3000 по проект ли го брпихте? Повече от 500 едва ли имаше.

Колю Болшевикът-Пенсионерски клуб "Другаря Милко Балев" каза...

Другари, осъзнайте се ! Няма ли за вас частушки и казачоци или дори наши, родни кючеци? Какъв е този рок в една от малкото останали крепости на Партията! Нима не помните думите на другарката Екатерина Фурцева, член на Политбюро на КПСС и министър на културата, казани по повод забраната ѝ за гостуването на "Бийтълс" в СССР: ""Сегодня ты играешь рок, а завтра Родину продашь! . Осъзнайте се другари ! С този рок враговете на Комунизма и Фашизма ще превземат последните им крепости!

Анонимен каза...

Абе беше си супер дядо ти Търнър не е виновен,че сме смотан бългЪрски народ

Анонимен каза...

Много добра и коректна статия г-н Маринов, поздравления! Страхотно си изкарахме на концерта.

Unknown каза...

Long live rock and roll и да се пукат душманите!

Анонимен каза...

Джо пя добре.Раздаде се.Едва ли е пял пред по малобройна публика.
Групата се представи добре.Свириха здраво.
Но такива концерти могат да се организират и без да има рок академия.Защото тя остана доста назад.И като идея и като изпълнение.
Предните години имаше оживени коментари.А сега никой нищо не споменава.Защото и нищо не се случва.
Вместо групите,които са на конкурса да са в основата на ''академията'' , имаме един скучен първи ден,втори ден,през който освен концерта на госта,другото е без значение и трети ден.Доказал се като абсолютно безсмислен и изпразнен от съдържание.Единствено полезен за хората които са на хонорар и тези дето се бият в гърдите за грандиозността на събитието.
Озвучаване на ниско ниво и с лошо качество.Малобройна публика.
Миналата година наистина бе най-добра от към публика,но явно е било инцидентно.
А за харчовете вече никой и дума не обелва.Колко ни струва ходенето на такъв концерт.
Сега е време да се подготвяме за балкан рок 2016 на връх балкана.
Да ни е честито!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |