На Состра – откриха ценна римска колона от 244 г.

* Колоната е с изсечен надпис от 19 реда в прослава на император Филип I Араб и сина му; паметникът ще бъде поставен в лапидариума на Троянския музей * Разкрит е и нов голям участък от римската магистрала, минаваща край крепостните стени
Археология
Доц. д-р Иван Христов в крайпътната станция (преториум) недалеч от Состра, открита през 2014 г.
ТАЗГОДИШНАТА археологическа експедиция на Состра, водена от нашия земляк и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Иван Христов – който повече от десетилетие организира проучванията на тази крайпътна римска военна крепост в землището на днешното с. Ломец, прераснала в цял град и смятана за античния предшественик на днешен Троян – работи на обширен терен източно от главната крепостна порта.

ЕКСПЕДИЦИЯТА се финансира изцяло от Община Троян и има за цел да проучи терена, предназначен за реализация на вече одобрения от Министерството на културата подробен устройствен план. Който план предвижда сериозно развитие на туристическата инфраструктура на обекта – построяване на посетителски център, паркинг и още екстри. Тази година в общинския бюджет са предвидени и средства за друга важна дейност на Состра – изготвяне на проект за цялостна консервация на римските старини, който също трябва да се съгласува с културното министерство.

КАКВИ са археологическите резултати от експедиция 2016 досега? Протеклите на два етапа разкопки довели до разкриването и проучването на нов голям участък от римския път, или по-точно римска магистрала, минаващ пред крепостните стени на Состра; става дума за участък от важната римска транспортна артерия, започваща от Ескус (днешното с. Гиген, Плевенско), преминаваща Балкана и стигаща до Филипополис (днешния Пловдив). Разкрита е голяма дължина от пътя, който е добре запазен – широк 7 метра, с две платна, разделени с осова линия, банкет. В горния пласт на пътя са открити десетки монети, сечени в градовете на някогашните римски провинции Мизия и Тракия.

Скулптура на Филип I Араб в Ермитажа, Русия
НО НАЙ-ГОЛЕМИЯТ успех на тазгодишната експедиция на Состра е откриването на римска колона с височина 2,2 метра, върху която на 19 реда е изсечен надпис в прослава на император Филип I Араб и неговия син Филип Младши. Надписът, според епиграфа Николай Шаранков от Софийския университет, датира от 244 г. и в него се споменава името на тогавашния провинциален управител Прастина Месалинус. Поводът за издигане на колоната може да е бил преминаването на императора през Балканите на път за Рим през лятото на 244 г., като не е изключено Филип I Араб да е посетил Состра. Друг възможен повод за издигане на колоната може да е обявяването на Филип Младши за цезар.

В НАЙ-ДОЛНИЯ край на надписа се отбелязва разстоянието от 1 римска миля от крепостта Состра до римската станция (преториум), открита от доц. д-р Иван Христов при експедицията преди две години. Новооткритият епиграфски паметник е третият в „колекцията“ на археолога за последните шест години – в този период (2000-2006 г.) бяха открити добре запазени постаменти за статуи на римските императори Антонин Пий (146 г.) и Галиен (254 г.). Те се намират в лапидариума на Троянския музей на занаятите, където ще бъде поставена и колоната, издигната в чест на император Филип I Араб. Непосредствено след като било направено ценното откритие, кметът на Троян Донка Михайлова е посетила археологическия обект и е поела ангажимент до броени дни колоната да бъде транспортирана до града и поставена на определеното й място, съобщиха от общинската администрация.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Редно е държавата да се намеси и да финансира мащабно реставриране на Состра, както и превръщането ѝ в туристическа забележителност!

Анонимен каза...

Поредният "иманяр " финансиран от държавата!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |