Нашият Стилян – дебют и бронз на Републиканското

* 17-годишният троянец тренира бокс от половин година, но напук на прогнозите пердаши здраво противниците си; от „Локо“ (София) му предлагат договор, вече е картотекиран
Бокс
Стилян Игнатов
КАКТО се казва – който си го може, го може. Десетокласник е в троянското СУ „Васил Левски“, тренира бокс от има-няма половин година, висок над 1,90 – преди това е играл баскетбол, преди две седмици, 19 юни, е първият му официален мач в първия му официален турнир – Републиканското първенство, играе в тежка категория, тъй като е 93 кг и с малко надхвърля лимита на по-долната (до 91 кг), противниците му са по-големи на години, поне с десетина килограма по-тежки и са от различни боксови клубове, той идва от Троян, където ни зала, ни клуб, ни традиции в бокса. На пръв поглед обречена кауза и логичната прогноза е як пердах. Но се случва друго, обратното, 17-годишният Стилян Игнатов пердаши противниците си и стига до третото място и бронзовия медал.

ОТТУК нататък боксовата приказка на троянския тийнейджър става още по-невероятна. На турнира е забелязан от специалисти на най-силния в момента роден боксов клуб – „Локо“ (София). Канят го за два спаринга и след тях веднага и без колебание му предлагат договор и го картотекират в клуба. И от есента Стилян ще тренира в столичния „Локо“, като му осигуряват общежитие и подходящо училище. Оттук нататък всичко е в ръцете на младия ни съгражданин и на съдбата.

РАЗГОВАРЯХМЕ със Стилян след успеха на Републиканското и последвалите интересни събития. В редакцията го доведе Владимир Вътков, софиянец, занимаващ се от 4-5 години с животновъдство в Троянския Балкан (с. Бели Осъм), бивш боксьор, а сега радетел за развитието на бокса в Троян. Той подкрепя групата любители – малки и по-големи, които се боксират в пригоденото за бокс малко помещение във фитнес клуб „Аполон“ (бивш склад на троянското тържище). Поел е щафетата от друг ентусиаст – Ники Бенковски, който доскоро учи на бокс група малчугани в нещото като спортен салон на ОУ „Иван Хаджийски“. Г-н Вътков е реалист и няма прекомерни очаквания, но е категоричен, че Троян има потенциала да развие един боксов клуб, разбира се, нужна е подкрепа, включително на Община Троян.

Медалистите в тежката категория, вляво – "бронзовият" Стилян Игнатов
НО ДА СЕ ВЪРНЕМ при Стилян. Попитахме го как е стигнал до спорта и защо заменя баскетбола с бокс. „Имах един голям проблем в 7. клас – бях 120 килограма. И трябваше да отслабна, поне 40 кг, направих го за 7 месеца. Бях отчаян, като се гледах в огледалото – висок, но много дебел. Казах си: Ей, човече, трябва да отслабнеш! И някак на шега, лека-полека намалих храненето, почнах да тренирам и както казах – за 7 месеца свалих 40 кг. Тичах редовно на стадиона, по 10, 15, 20 обиколки всеки ден. Изградих си един рутинен режим, който спазвам и сега. А от баскетбол се отказах, защото изгубих тръпката, стана ми безинтересно“, коментира младият боксьор.

НАУЧИХМЕ още, че родителите му го подкрепят изцяло. А на въпроса дали вижда бъдещето си в бокса, отговорът на Стилян бе: „Защо не, ако си го поставя за цел!“. Отговор, издаващ решителност и воля, но и рационален подход. И още нещо – не е отличен ученик, но има силни страни, отдават му се езиците, отличният му английски е доказателство. Пошегувахме се, че след време, когато играе в Лас Вегас мач за световната титла в тежка категория, след победата ще поздрави публиката на английски. „Може, но и на английски, и на български“, бе отговорът. От нас – успех, Стиляне!

Т21

1 Коментара:

Unknown каза...

Браво, мой! Успех занапред !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |