Петнайсетият Празник на билките

* „Тангра“ на сцената, военният министър сред гостите, мотоделтапланери в небето, два тона билков чай в казаните * „Открай време троянецът се опира на три важни стълба – планината, традицията и хората до себе си“
На Айдушкото сборище
Чаровно девойче разливаше магическия чай от 22 билки
С мама на Празника на билките
"Наздраве!" с чаша горещ билков чай
Военният министър Красимир Каракачанов: "Идвам за 10-ти път"
Дани от БТА, както винаги - усмихната и с фотоапарат
КАЗВАЛИ СМЕ го и друг път – троянският Празник на билките, планината и туризма, който тази година се проведе за 15-ти път и бе навръх билкарския Еньовден (24 юни, събота), нищо не го плаши. Ни жега (както бе миналата година), ни дъжд (както бе преди две години), ни нищо. А сега и нямаше какво да го плаши: времето бе вълшебно, безкрайно слънчево, но с деликатен разхлаждащ ветрец; откъде ли не се бяха стекли стотици посетители, защото, знае се, празник без празнуващи не е празник; на сцената излезе голяма звезда („Тангра“); не липсваха помагачи и спонсори, подкрепящи ентусиазма на мотора на проявата, създателя й Даниел Сираков и неговите хора от местното сдружение „Съвет по туризъм“ (сред тях не може да не откроим Стела Карамфилска, позната и като Мама Дуни, която е съучастник от самото начало преди 15 години); на корем се лееше магическият чай от 22 билки, станал емблема на празника (билките за чая, както винаги, осигури троянската фирма „Билек“, а от майсторите на билковата напитка Пенчо и Пламен научихме, че са се изпили над два тона!); мястото, Айдушкото сборище (в подножието на Беклемето), не се нуждае от коментар – друго такова няма; имаше ги и ВИП гостите, които, това не може да се оспори, вдигат рейтинга (в този „сегмент“ на празнуващите се открояваше Красимир Каракачанов, който сподели пред Т21, че идва за десети път, но му е първица като военен министър); за цветните венци по главите, дългото хоро, настроението до небето, пушещите като за световно скари-бири, медийния интерес и т. н. – това се подразбира.

Празник без празнуващи не е никакъв празник
Кметът Михайлова бе с двете си щерки
Пламен и Пенчо - баш майсторите на билковата напитка
КАКТО СИ му е редът, честта на „пререже лентата“ се падна на кмета на Троян Донка Михайлова. „Скъпи троянци, скъпи гости на този чудесен празник! Отново сме тук, отново на Еньовден сме в подножието на върха, за да се порадваме на билките, за да изживеем радостта, че сме заедно в планината. За да си припомним колко много ни дава нашата планина, какъв фактор е тя да се развива устойчиво туризмът на територията на община Троян. Открай време троянецът се опира на три важни стълба – планината, традицията и хората до себе си. Искам да благодаря на Съвета по туризъм за това, че вече 15-та година на този ден ни събира на Айдушкото сборище, за да се обърнем към трите стълба, на които са се опирали нашите деди, опираме се ние и ще се опират нашите деца. Желая ви един чудесен празник!“, се чу в приветствието на градоначалника.

"Тангра" на сцената, на преден план Косьо Марков и Стенли, вляво - Дани Ганчев
В гръб на "Тангра"
Фенове
На сцената излезе и Поли Паскова
ВЕДНАГА след това на сцената се качи „Тангра“, възстановената през 2016 г. култова БГ поп група, и купонът започна. Тук трябва да поздравим организаторите (и спонсорите, научихме, че Община Троян е платила за това впечатляващо музикално присъствие). А Стенли, Косьо Марков, Дани Ганчев и двамата им приятели Иво Чалъков и Стефан Попов ни върнаха в българските нюуейв времена с „Оловният войник“, „Бъди какъвто си“, „До последен дъх“, „Делник“ и т. н. Бе почетен и нашият земляк Чочо Владовски (вокалист на първата „Тангра“), с когото мнозина до днес свързват групата, Бог да го прости! Петимата изпяха две от великите песни на Чочо – „Богатство“ и „Нашият град“; а Стенли напомни, че корените на Чочо са от съвсем близкото с. Балканец (на има-няма километър от Айдушкото сборище – бел. ред.). След „Тангра“ на сцената излезе Поли Паскова и зарадва многобройните почитатели на фолка (да не се бърка с попфолка), зави се и дълго и неспирно хоро.

Поздрав от въздуха
Даниел Сираков (вляво) с тазгодишните водещи
Глад за...чай, в средата е Мама Дуни (Стела Карамфилска)
НАКРАЯ, но в никакъв случай не по значение, да кажем и за емблематичния конкурс за най-дълъг гирлянд от билки и най-китен билков венец за глава. По регламент участниците трябваше да приготвят дъхавата си украса на място, от билки, брани на Айдушкото сборище. Да не пропуснем и въздушната екстра – Айдушкото сборище и празнуващите бяха поздравени от кръжащите отгоре им мотоделтапланери (от троянския летателен клуб „Троянско Орешашки Обединени Въздушни Сили“), това не бе нещо ново, ставало е и в предишни години, което не го правеше по-малко атрактивно. Имаше и други неща, но ги нямаше конете, неизменна атракция в предишните издания, да се надяваме, че догодина. До догодина!

Т21

Още по темата:

 Снимки от събитието на Иво Грийн: 

5 коментара:

Анонимен каза...

Хляб и зрелища“ (на латински: panem et circenses) е метонимен израз за повърхностни средства за успокояване. В политически контекст, фразата се отнася към методи за печелене на обществена подкрепа основани не на добро управление, а на отвличане на вниманието или задоволяване на краткосрочни, несъществени искания на населението.[1] Фразата произхожда от политическия живот в древния Рим.
Крилатата фраза "Хляб и зрелища" е употребен за първи път от римския поет Ювенал.

Анонимен каза...

Е,и ? Искаше да кажеш нещо или просто ей така...

Анонимен каза...

Защо "Петнайсетият Празник на билките"?
Не трябва ли да е "Петнадесетият"?
Или това е като ловешкото "четирийсет"

Unknown каза...

Това са дублетни форми - "петнадесети" и "петнайсети". Въпреки, че официалният български език е при използването на първия вариант, така както го е използвал Генадий в заглавието, също е придобило гражданственост и може да се използва.

Анонимен каза...

Често възникват спорове в коментарите,касаещи точки,запетайки.Правилно или неправилно употребени думи или изрази.
Хубаво би било да сме изрядни и в това отношение.
Но и тук не всички сме еднакви.
Според мен доста по важен е смисъла на повдигнатите въпроси.
Свързани и с този празник,и с рокаджийските истории около 1-ви юни,и с моста който се строи доста дълго време,непригодените обходни маршрути и каквото още се сетите.
Празника мина.
Ще видим следващият.
От написаното поне на мен става ясно,че общината е развързала кесията за 15-тия.
А нерешени проблеми има още от създаването му.
Хубав празник.
Дано продължи и да се доразвие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |