ЮНЕСКО одобри „Централен Балкан“ за биосферен резерват

* Номинирането бе подкрепено от общините в крайпарковата територия – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон * Съвременните биосферни резервати – инструмент за устойчиво развитие на регионите
По света и у нас
СВЕТОВНАТА организация за образование, наука и култура ЮНЕСКО одобри обявяването на Национален парк „Централен Балкан“ за биосферен резерват (заедно с „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“). Решението бе взето на 29-тата сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата“, състояла се в Париж от 12-ти до 15 юни. Така бе потвърдено, че четирите биосферни резервата отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия.

НОМИНИРАНЕТО
на НП „Централен Балкан“ за биосферен резерват от нов тип бе подкрепено от общините в крайпарковата територия – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон. Подкрепата им показа, че местните общности и отговорните институции в тези общини разбират предимствата на съвременните биосферни резервати като инструмент за устойчиво развитие на регионите – основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки.

В ПРОДЪЛЖЕНИЕ на почти 40 години - от 1977 г. насам, резерватите „Боатин“, „Царичина“, „Стенето“ и „Джендема“ в НП „Централен Балкан“ изпълняват „консервационна“ и „логистична“ функция за опазването на биологичното разнообразие - генетични ресурси, видове и екосистеми, осигуряват условия за научни изследвания, мониторинг и образование. Но през годините концепцията за биосферните резервати се развива и постепенно на преден план излиза човекът и взаимодействието му с природата. Първоначалната функция на биосферните резервати се е надградила – и от чисто „консервационна“ и „научна“ е преминала и към „функция на развитието“, ориентирана към устойчивото ползване на природните ресурси.

ПАРКОВАТА дирекция на НП „Централен Балкан“ в Габрово* посреща решението на ЮНЕСКО като още един знак на международно признание, че защитената територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин.

Диана Терзиева, НП „Централен Балкан“

* Бел. ред. Тук е редно да припомним, че преди години дирекцията на НП „Централен Балкан“ бе открадната от Троян (общината с най-голям дял паркова територия) и насилствено преместена в Габрово (община без досег с парковата територия). Напук на световната практика, а и на логиката парковите управи да са на териториите на парковете. Всичко това се случи след силен натиск на габровското лоби в централната власт и троянско бездействие. А защо бе извършена управленската врътка, е лесно да се досетим – сериозната (външна) донорска подкрепа за парковете и в частност за НП „Централен Балкан“.

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

"Тук е редно да припомня", че имаше бездействие, но то бе управленско бездействие.
Беше направена подписка срещу това "преместване на ПЦБ от Троян в Габрово и дори тази подписка бе внесена в ОбС Троян. Освен това направих "пътека" до Парламента, където да търся съдействие от депутати и министри срещу това безумно преместване. Информирах и потърсих съдействие и от американците за това безумие. До И.Костов не ме допуснаха, но опитах среща с министър Манева. която бе в основата на тази "кражба". Отидохме с депутата М.Христов в нейното министерство, но, госпожата изчезна в посока Банско. Разбира се, управленска подкрепа от Троян така и не получих. Комунягите бяха спечелили изборите в Троян, а това обяснява всичко. А сега с цялото си нахалство Т21 слага всички под един знаменател – „троянско бездействие“.
В крайна сметка както се казва - всичко опира до пари. Американците, които посрещнах в Троян и които бяха в основата за основаването на тези паркове бяха предвидили за изграждането на тези паркове 4 млн долара - по един милион за всеки от трите парка плюс един за мин.на екологията. Само че тогава парковете бяха прехвърлени към мин. на земеделието и горите, заради което парите бяха блокирани. В Троян бе създадена официално към мин. на горите централата на ПЦБ, бяха маркирани границите му плюс картния материал, за което голяма заслуга имаше г-н Милко Станчев. По същото време, в Габрово бе изградена паралелна и абсолютно нелегитимна централа на ПЦБ от същата тази Манева и "онази" Нели Рачевиц. Всичко това се случва преди да дойде правителството на И.Костов. След "победата с малко но завинаги" на сините комуняги начело с Костов - седерастката Манева става министър на екологията, тегли шута на Троян и мести ПЦБ в Габрово. Мести ПЦБ в мин. на екологията и 4-те млн долара "пристигат". В Габрово започват "усвояването" на един милион долара плюс много други и съпътстващи екстри, които трябваше да бъдат в Троян. Нещо повече - от територията на община Габрово по това време нямаше дори един кв.метър територии, попадащи в ПЦБ. Един от първите "големи" проекти на Нели Рачевиц бе срещу хонорар от 10 000 долара да "изследва може ли да се садят домати на 1500 м надморска височина. Имаше и друга тежка задача - каква марка модерен джип да си купи. И т.н.
За съжаление, през 1995-та година в Троян бе избран за кмет кадър на БКП Троян г-н Енкин, в следствие на което Троян премина в "трета глуха". Докато унищожаваше троянско-американския екопроект, Енкин не пропусна да си направи няколко екскурзии именно заради този екопроект. Всички огромни възможности пред Троян бяха ликвидирани - вкл. ПЦБ. Американците "отрязаха" Троян и продължиха да работят със Стара Загора и други държави от бившия източен блок. Въпреки това, на Световния екологичен форум в София в края на 90-те бе поканен персонално и кмета на Троян. Аз също бях там, но кмета на Троян не дойде. А ако бе дошъл и бе представил какъвто и да е екопроект - Троян можеше да получи поне $10 милиона. Тариката Софиянски обаче не пропусна и взе $40 млн за някакъв екопроект за София.
И т.н. Хак да са ви и Енкин и Акимов и Михайлова и следващите посредствени комуняги, които от 22 години си избирате и ще продължите да си избирате в рекомунизирания Троян. При прости и ограничени управленци-комуняги и медийните им трубадури ни ПЦБ, ни американски проекти, ни национален и световен имидж и възможности се предвиждат. Припявайте си колко сте "успешни" и подскачайте от радост когато ви "побратимят" с поредния град от екскурзиите на кметовете ви комуняги.

Анонимен каза...

Пропуснах нещо много важно, понеже става дума за ЮНЕСКО в тази статия.
Бай Дянко от Видима беше един от петте "Национални съкровища" на България според ЮНЕСКО. На всичко отгоре бе единствения който е такъв в личен план, а не примерно какво са "Мистерията на българските гласове".
Е, на същия този Бай Дянко, милиционерът Акимов му видя сметката, троянския съд осъди този човек според мен за да се покрие бандитизма на МВР Троян и Акимов, в следствие на кето и жената и самия Бай Дянко починаха от това зверско унижение и милиционерски произвол. Пак да повторя за дебилите - става дума за Човека Бай Дянко, който според ЮЕСКО е едно от петте съкровища на България.
А на погребението на Бай Дянко не дойде нито един от "управниците" на Троян и Априлци.
Съкровищата на България намаляха с едно, но пък управленските боклуци в Троян се увеличават постоянно.

Тъпия каза...

Охххххх......

Анонимен каза...

Днес, 23.06.2017 г., главният прокурор внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщава прокуратурата.
Този Пламен Христов многократно и с голямо въодушевление ни бе представян от Т21 като "наш" депутат от друг район.
Дали ще видим статия по въпроса или ще е някакво тъпо "оххх...", както правят тъпите малоумници?

Анонимен каза...

Бай Дянко беше наистина ГОЛЯМ човек.Едва ли много хора знаят кой е обаче

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |