Алекс Александров с наградата „Пенчо Балев“

* „Никога не съм имал прекалени амбиции, искам да съм си аз и да се занимавам с нещата, които обичам“, сподели лауреатът
Отличници
Александър Александров
АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ – момчето с неотразимата усмивка от 12.б, паралелката с профил природо-математически, е шестият носител на годишната ученическа награда „Пенчо Балев“. Учредена през 2016 г. от анонимен дарител, бивш възпитаник на Троянската гимназия (сега СУ „Васил Левски“) и на незабравимия учител по математика Пенчо Балев, и давана на най-изявения по математика и информатика ученик от завършващия випуск на голямото троянско училище. Отличието – специална грамота и парична премия, завишена от тази година на 550 лв. (досега бе 500 лв.) – се връчва с посредничеството на Т21, а по волята на дарителя номинацията и изборът се правят от колегиума на преподавателите по математика и ИТ технологии в СУ „Васил Левски“.

„6.00 НА МАТУРАТА по математика изкара Александър, а през годините има участия и добри класирания на състезания по математика и информационни технологии, както и сертификати от Software University и по английски език“, сподели ни директорът на училището Ангел Балев. А от Алекс, както го наричат приятелите, научихме, че вижда бъдещето си в тази посока – кандидатства софтуерно инженерство в Техническия университет в София; хобито му също е свързано с компютрите – от известно време композира електронна музика и това става все по-важно за него. „Никога не съм имал прекалени амбиции, искам да съм си аз и да се занимавам с нещата, които обичам. И благодаря много за оценката и наградата, тя е важна за мен“, добави новият носител на „Пенчо Балев“. Попитахме го мислил ли е за чужбина, отговорът му: „Да, имаше един период. Но сега съм наясно, че България е добро място, не по-малко добро от много други места и от нас зависи какво ще постигнем“.

Мариян Балев (в средата) връчва наградата на Алекс, вляво директорът на СУ „Васил Левски“ Ангел Балев, 21 юни 2021 г.
И ОЩЕ МАЛКО за наградата „Пенчо Балев“. „Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град (…) Нека носителят й да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните лауреати на „Пенчо Балев“ са Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.), Христо Сашев (2019 г.), Милен Тенев (2020 г.), Александър Александров (2021 г.). И този път наградата бе обявена и връчена на тържествената церемония по раздаването на дипломите на зрелостниците в СУ „Васил Левски“ (21 юни), а честта да я връчи, както и в предишните години, имаше синът на Пенчо Балев – Мариян Балев, също преподавател по математика в училището.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |