Румяна Андреева с наградата „На учителя – с любов!“

* Отличието бе учредено през 2016 г. от анонимен дарител заедно с ученическа награда на името на Пенчо Балев, финансовото изражение – вече 550 лв. * Има учители, като г-жа Андреева, за които „училището е храм, кауза, мисия, любов, вяра, надежда“
Отличници
Румяна Андреева
РУМЯНА АНДРЕЕВА – учител с над 30-годишен стаж в троянското ОУ „Иван Хаджийски“, е поредният шести носител на годишната награда „На учителя – с любов!“. Награда, поклон към троянските учители, спечелили признанието и любовта на своите ученици и на троянци с учителските си умения, награда за посветилите се на каузата на образоваността и духовността. „На учителя – с любов!“ бе учредена през 2016 г. от анонимен дарител, бивш троянски ученик, като всеки от отличените получава парична премия – от тази година повишена на 550 лв. (досега бе 500 лв.), и специална благодарствена грамота; с пояснението: „Искам – с тази скромна награда – да се поклоня и благодаря на този изключителен учител, раздал себе си на поколения троянски деца“. Досегашните лауреати на „На учителя – с любов!“ са литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), математикът Стоян Борджуков (2017 г.), географът Тодор Гладков (2018 г.), основателят на Школата по радиоелектроника Радослав Стойчев (2019 г.) и дългогодишната преподавателка по математика Тодора Данчева (2020 г.).

Г-ЖА АНДРЕЕВА ще получи наградата си на мила церемония в ОУ „Иван Хаджийски“ около 24 май (датата ще бъде уточнена допълнително) и ще й я връчи директорката на училището Ралица Бенчева. А ето какво четем в дарителската грамота: „Румяна Андреева. Наистина има учители и учители. Едните, добри или лоши, просто ходят на работа. И другите, призваните, като г-жа Андреева – за които училището е храм, кауза, мисия, любов, вяра, надежда. Думите не са пресилени – над 30 години тя преподава български език и литература в своя храм, троянското ОУ „Иван Хаджийски“, и води своите ученици напред, по пътя на знанието и духовността. И нещо не по-маловажно, дори по-важно – по пътя на човечността, толерантността, разбирането и обичта към другия. Наред с това учителката, която е запален планинар и природолюбител, ги води по планинските пътеки на България, заедно откриват и опознават красотите на страната ни; дори след пенсионирането си няколко години е преподавател в Националното училище за планински водачи в с. Черни Осъм. „След почти 40 години трудов стаж съм щастлива, че животът ми не е минал напразно. Създадохме едно грамотно, добре възпитано и работещо поколение, чието уважение и признателност ни топлят днес“, споделя Румяна Андреева“.

ДРУГАТА награда, учредена по същото време (2016 г.) от същия анонимен дарител и имаща същите измерения (парична премия от 550 лв. заедно със специална грамота) – ученическата „Пенчо Балев“, на името и в памет на прочутия троянски учител по математика – ще бъде връчена през м. юни при връчването на дипломите в СУ „Васил Левски“. По волята на дарителя носителят на наградата е „най-изявеният ученик по математика и информатика“ от завършващия випуск на училището, наследник на прочутата Троянска гимназия, и се избира от колегиума на учителите по математика и информатика. „Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град… Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните петима троянски зрелостници, удостоени с наградата, са Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.), Христо Сашев (2019 г.) и Милен Тенев (2020 г.); името на шестия лауреат, за 2021 г., ще стане известно след приключването на матурите.
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |