Диана Исикийска с наградата „На учителя – с любов!“

* Отличието бе учредено през 2016 г. от анонимен дарител заедно с ученическа награда на името на Пенчо Балев * „Някаква вълшебна сплав от чар, сърце, любов, емпатия, отдаденост. Това нещо го има Диана Исикийска“, четем в дарителската грамота
Отличници
Диана Исикийска
ДИАНА ИСИКИЙСКА, троянска учителка с 40 години стаж в едно-единствено училище – ОУ „Иван Хаджийски“, наследника на възрожденското Жълто училище, е поредният седми носител на годишната награда „На учителя – с любов!“. Награда, поклон към троянското учителство и по-специално към онези от него, за които учителската професия е призвание, любов, болка и смисъл, които с учителските си умения и сърцатост са спечелили любовта на своите ученици, родителите им и цялата местна общност. Награда за троянските учители, посветили се на каузата на образованието и духовността.

„НА УЧИТЕЛЯ – с любов!“ бе учредена през 2016 г. от анонимен дарител, някогашен троянски ученик, като всеки от отличените получава парична премия от 550 лв. (в началото бе 500 лв.). Плюс специална благодарствена грамота с пояснението: „Искам – с тази скромна награда – да се поклоня и благодаря на този изключителен учител, раздал себе си на поколения троянски деца“. Досегашните лауреати на наградата са литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), математикът Стоян Борджуков (2017 г.), географът Тодор Гладков (2018 г.), основателят на Школата по радиоелектроника Радослав Стойчев (2019 г.), дългогодишната преподавателка по математика Тодора Данчева (2020 г.), дългогодишната преподавателка по български език и литература Румяна Андреева (2021 г.).

НАГРАДАТА ще бъде връчена за 24 май, празника на просвещението и духовността, от представител на Т21 (по волята на дарителя вестникът ни е посредник при награждаването – бел. ред.). И ето какво четем в дарителската грамота: „Диана Исикийска. Има професионалисти, които респектират с професионализма си, с майсторлъка в професията, във всяка професия. И сред тях, не са много, които притежават и нещо отгоре, което прави разликата, омагьосва, очарова, влюбва те. Това нещо едва ли може да се определи, то е някаква вълшебна сплав от чар, сърце, любов, емпатия, отдаденост. Това нещо го има Диана Исикийска, начален учител с 40 години стаж в ОУ „Иван Хаджийски“, Троян“.

„40 ГОДИНИ в едно и също училище! Прецедент! Контактът ми с децата през дългия ми педагогически път и общуването с млади хора запазиха духа ми млад, съхраниха чувството ми за хумор, желанието за непрекъснато самоусъвършенстване. Макар че вече съм извън училище, се старая да бъда съвременен будител, информиран за новостите в образованието, деен, раздаващ се. Пожелавам на всички колеги, ученици и родители здраве, дързост, вяра, упоритост и реализиране на мечтите! Днес съм богата и щастлива, осъзнавайки, че богатство е състоянието на духа, а не изобилието от придобивки. Велико е усещането да докосваш трудно податливите на обработка малки диамантчета, да им даваш начало, вяра, сигурност, вдъхновение и пример (силно се надявам). И още по-велико е, когато след години ги срещнеш пораснали, зрели, успели и просто немееш от възторг, че си малка част от техния път и възход“, споделя г-жа Исикийска.

***

ДРУГАТА награда, учредена по същото време (2016 г.) от същия анонимен дарител и имаща същите измерения (парична премия от 550 лв. заедно със специална грамота) – ученическата „Пенчо Балев“, на името и в памет на прочутия троянски учител по математика – ще бъде връчена през м. юни при връчването на дипломите в СУ „Васил Левски“. По волята на дарителя наградата е за „най-изявения ученик по математика и информатика“ от завършващия випуск на училището, наследник на прочутата Троянска гимназия, и се избира от колегиума на учителите по математика и информатика. „Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град… Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните шестима троянски зрелостници, удостоени с наградата „Пенчо Балев“, са: Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.), Христо Сашев (2019 г.), Милен Тенев (2020 г.), Александър Александров (2021 г.).

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |