Всичко е в софтуера, ама оня в главите ни

* „И се питам: След като всичко вече е онлайн (дори винетките), какъв е проблемът и тия шибани шофьорски книжки да не са виртуални, барабар с талоните и фишовете“

Авторката Мариела Шошкова
е троянка, с 15 години шофьорски
стаж, бивш общински съветник
Предизвикано
 
НА 1 ЮЛИ изчезна шофьорската ми книжка с талончето. Нямам представа дали съм я изгубила или са ми я откраднали, все едно. За да извадя нова, трябва първо да се „предам доброволно“ в МВР с една декларация. После да бъда наказана (глобена). После си да извадя ново медицинско, за което да чакам при личен лекар. После, ако реша да я извадя в Троян, да чакам 1 месец, щото тук няма бърза поръчка. Ако пък реша да я извадя спешно, да отида до Ловеч, където най-бързото е 3 дни и с по-солена такса (тоест, два пъти да отида и да се върна до Ловеч).

ОБАЧЕ важният момент - нямам право да карам, въпреки че в паспортно бюро точно за 1 минута на компютъра видяха, че имам книжка и че тя е валидна. И се питам: След като всичко вече е онлайн (дори винетките), какъв е проблемът и тия шибани шофьорски книжки да не са виртуални, барабар с талоните и фишовете, спира ме полицаят, цъква в таблета и ме вижда?!? Защо е нужно сега да вземам няколко дни отпуск, за да извадя някакви ламинирани хартии, да чакам за това дни или месец, или пък втори човек да ме вози, понеже без хартиите не съм шофьор. И през цялата тая непоносима загуба на време да съм без право да шофирам, при положение че нямам нито едно нарушение на пътя за 15 години???

И СЕ ПИТАМ, толкова ли е сложно някой в тая държава просто да улесни живота на хората за тия толкова дребни и наглед маловажни неща или целта е да ни бъде трудно, да сме наказани, глобени, измъчени, та да припознаем дори лошите за добри?!? Всичко е в софтуера, ама в оня в главите ни.

2 юли 2022 г., Троян - Ловеч - Троян
 
Мариела Шошкова

Бележка на редакцията
 
Авторката, наша добра приятелка, бръкна вътре в раната. Питаме се и ние – защо тук всичко е направено да те бави, препъва, ядосва, изтезава, навсякъде, да бяха само шофьорските книжки, пей сърце; това с изгубената книжка и ваденето на нова е само щрих към общата картина на измъчването или по-точно на самоизмъчването ни, нали ние сме си го направили, не някой друг. И защо по белия свят не е така, а точно обратното – всичко се стреми да те улесни и да ти угоди. Имаме си отговорите – там индивидът е в центъра, най-главното нещо и си личи, а при нас десетилетия бяхме част от широките народни маси, манифестациите, партиите и човешката единица бе най-маловажното нещо на света, и май още е така.
Т21
 
Още от и за същия автор:


2 коментара:

Bo каза...

Мариела, бих Ви препоръчала да опишете накратко и да изпратите до Министерството на електронното управление. Ще намерите в интернет контактите им. Божидар Божанов и екипът му работят активно за намаляване на бюрокрацията, изчистване на такива затлачени процедури и за това най-после да има електронни услуги в България! Аз подозирам, че знаят за този проблем, но все пак напишете и Вие.

P. Bordjukov каза...

> След като всичко вече е онлайн (дори винетките), какъв е проблемът и тия шибани шофьорски книжки да не са виртуални, барабар с талоните и фишовете, спира ме полицаят, цъква в таблета и ме вижда?!?

Г-н Божанов работи активно по тези проблеми и, доколкото знам, него лично също изключително много го дразнят подобни недомислици, особено когато се касае до шофиране. Например:

https://mobile.twitter.com/bozhobg/status/1543567676374753280
https://mobile.twitter.com/bozhobg/status/1514670578778714114
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/07/05/4365458_do_kraia_na_godinata_nezavisimo_dali_shte_ima/

Иначе затова кой е виновен – гласувайте за хора, които ще ви представляват и гонят и реализират интереситеви, а не като по-долу:

Победители в парламентарни избори за обл. Ловеч:

2005 г.: Коалиция за България (БСП) 60,36%
2009 г.: ГЕРБ 41.62%
2013 г.: Коалиция за България (БСП) 31.142%
2014 г.: ГЕРБ 30.960%
2017 г.: ГЕРБ 32.74%
2021 г., юли: ГЕРБ-СДС 28.20%
2021 г. април: ГЕРБ-СДС 35.11%
2021 г. ноември: ГЕРБ-СДС 27.81%

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |