Мариела Шошкова: „Има дърво – има проблем, отсечи го!”

* „Бяхме в Бургас с приятели, направихме снимки, които прилагам. Нека се види как би могло…”
Тема с продължение

НАПИСАХ ОТВОРЕНОТО ПИСМО ДО КМЕТА във връзка с отсичането на брезата пред входа на жилището ми на ул. „Мизия” („Отворено писмо до кмета на община Троян”) с единствената цел да накарам него и подчинените му „ръководители” на проекти да помислят за съхраняването на дърветата в града ни. Не отговорих на последвалото писмо на инж. Банко Банков („Естествено е при строителството да бъде премахнато някое дърво”), в което съм описана като тесногръда общинска съветничка, неспособна да види по-далеч от вратата си, защото трябваше да кажа ясно, че той е лъжец. Г-н Банков си призна поне 3 пъти пред мен, в присъствието на свидетели, че дървото е можело да бъде съхранено! Всъщност той не е виновен - да ми отговори му е било поръчано.

ВЪПРЕКИ ПИСМОТО МИ, сечта в града усилено продължи. Отсякоха се дърветата в района между офиса на „ВиК – Стенето” и ресторант „Старата къща”, в момента се секат и тези срещу пазара, на същото място е бутнат и живият плет, расъл там поне 2 десетилетия... Вероятно следващата сеч ще бъде на ул. „Балкан” - пряката след „Мизия”. Там също предстоят ремонти, при които прекрасните брези ще престанат да съществуват. Една възрастна жена от тази улица сантиментално ме попита: „Мариела, и нашите ли брези ще отсекат? Помня 1976 г., когато ги посадиха, толкова години ги гледам как растат и ни пазят сянка”.

А ИСТИНАТА Е МНОГО ПРОСТА – никой от хората, които реализират тези проекти, не полага никакви усилия да помисли как да бъдат съхранени дърветата. Дървото пречи – отсечи го и на неговото място слагай тротоари! За съжаление обаче никой не се замисля, че вместо да отсичаме дървото, което пречи на тротоара, можем да потърсим начин да направим тротоара така, че то да остане! Просто бързаме за изборите, не ни достига време да си поразмърдаме мозъците. Администрацията е мобилизирана да прави отчети за знайните и незнайни дела, извършени в мандата на сегашния кмет, които да бъдат публикувани после от неговите пиари като платени предизборни публикации. Няма време за дърветата! Има дърво - има проблем, отсечи го!

НАСКОРО ПРОЧЕТОХ ВЪВ В-К „ТРУД” материал за това, как Столичното кметство ще събира идеи от граждани в интернет. В същия текст пишеше, цитирам: „Общината например се чуди как да спаси растителността в Борисовата градина при строителството на естакадата на Телевизионната кула. Оказа се, че изграждането на кръстовището на две нива там ще засегне 100 дървета. Проектът бе обсъден за пореден път от разширен експертен съвет в Общината и бе върнат за доработване с цел да се намали сечта, но без да се променят параметрите на съоръжението.”

В ТРОЯНСКОТО КМЕТСТВО обаче не се замислят по такива „маловажни въпроси”, не търсят експерти (техните собствени експерти тънат в страх), но и нещо повече - управляващите не желаят да правят публични обсъждания, които по закон се изискват при реализирането на проектите. Нямам съсед от ул. „Мизия”, нито такъв от другата улица - „Балкан”, който да е участавал в подобно обсъждане, касаещо ремонтите по тези улици. Не се състоя и публично обсъждане за реконструкцията на възловото троянско кръстовище при входа на Общинския пазар (след Марковския мост). Самата аз съм общински съветник, но не съм канена на такива обсъждания. Ако изобщо са правени, те са формални и на тях под строй присъства единствено администрацията. В последния месец, във връзка с изсичането на дърветата, разговарях и с лесовъди. Някои от тях смятат, че липите не са подходящи за паркови дървета - подходящи са брезите, ясенът и пр. Отсечени бяха обаче и едните, и другите.

НЕ ОЧАКВАМ ЖИВИ ВЕРИГИ и граждански неподчинения в Троян. Напоследък по обясними причини тук цари такъв страх от това да изразиш позиция, какъвто имаше в тоталитарни времена. И все пак някъде, далеч от тук, но пак в България, в един град, който след вестникарско проучване обявиха за „Най-добрият за живеене”, са намерили начин да съхранят дърветата си. Бяхме в Бургас с приятели, направихме снимки, които прилагам. Нека се види как би могло… И как би трябвало - при хора с идеи и при други обстоятелства.

2 септември 2011 г., Троян
Мариела Шошкова,
общински съветник

88 коментара:

Нели Генкова каза...

Eдно дърво и от мен - мисля, че е в Анталия, "намерила" го е една приятелка:
https://picasaweb.google.com/neli.genkova/Sep22011#slideshow/5647806034710612034

Анонимен каза...

Браво, г-жо Шошкова! Имаме нужда от лидери способни да се учат от опита на останалите та дори да се отнася и до дърветата в града. Къде е обаче мнението на еколожките в Общината?И имат ли те изобщо място там?Къде е изобщо тяхната роля за красивия и зелен облик на града ни? Същите ли еколожки допуснаха обезлистяването на ул."Хр.Ботев"? Толкова ли няма еколози в този град които освен хартиена диплома имат и някаква гражданска позиция...има разбира се ,но работните места в общината са окупирани до пенсия и се пазят с цената на всичко!Казват ,че един човек с идеали струвал повече от хиляда с интереси!

Анонимен каза...

Ще кажа само едно- Едно дърво, голям пиар! Добре обмислен ход! Но пошъл, за малко по интелигентните хора! Успех все пак сред простолюдието!

Анонимен каза...

Направи си и ти пиар, интелигентния, ама не ти стиска да си напишеш името!

Анонимен каза...

Лошото е,че не е едно дърво, а са десетки

Анонимен каза...

4-ти, защо да го пиша? Защото на теб ти стиска ли?

Анонимен каза...

Това ,че дърветата вече ги няма вече е факт.Сега може да се помисли за засаждането на нови........

Анонимен каза...

фен,
третия коментиращ е доказателството защо в България сме на този хал, защо сме далече от цивилизованите държави Но не се и учудвам, че има такива хора, тя историята ни е пълна с българи предатели на собствения си народ, и без сребърници предават, ей така от злоба само.

Анонимен каза...

А,8-ми пък от своя страна е доказателство за хипотезата ми от трети пост!

Анонимен каза...

фен,
хипотезата ти е куца човече, псевдоинтелигентността ти е родила крива мисъл. идва ракиено време, удари една сливова, току виж се прояснила замъглената ти от самовеличаене главица :)

Анонимен каза...

От ракия глава не се прояснява, а се замъглява. Но вие няма откъде да знаете тези неща, имайки предвид глупостите, които пишете! Сполаем ви!

Анонимен каза...

Е няма друг такъв град! Който не живее на ул."Хр.Ботев", на асвалтов тротоар и без дървета, не знае за какво става на въпрос! Жега и пепел! Но според мен е права г-жа Шошкова-"не очаквам жива верига" за да спрем обезлесяването! Според повече хора това ни е най малкия проблем. Невероятно малодушие към всичко, което се случва в тои град!Но скоро са изборите! Честито на победителите! Продължавайте в същия дух!Призовавам еколозите да се отбият под някое дърво в жегите-повярвайте приятно е!

Анонимен каза...

EM/SI: Този път уважаема г-жа Шошкова Ви подкрепям и поздравявам за позицията Ви относно опазване на дърветата в града ни. Макар и да сте се обидили от прямотата ми при предишния ми коментар/за брезата на ул. " Мизия"/ сега виждам, че сте приели предварителното обсъждане при реализацията на проекти/без значение от източника на финансиране/като много важно нещо, именно за опазване на дърветата. Ще си позволя още нещо. Вие сте общински съветник-поинтересувайте се докъде я е докарала общината и има ли приета Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на общината. Изискването на такава наредба е от ЗУТ и той задължава общинските съвети да я приемат и обсъдят.Зелената система подобрява жизнената среда и облика на града ни. Именно там трябва да е разписано по раздели- кой и как/бюджет/ управлява зелената система, планира и я изгражда, при какви специални изисквания за опазването на растителността при строителството на инженерната инфраструктора, при поставяне на преместваеми обекти, кой и как опазва зелените площи, как ще се опазва декоративната и храстовата растителност. Там/в наредбата/трябва да има най-важният раздел-премахване и преместване на растителност. И не на последно място трябва раздел-контрол, обезщетения, административно-наказателни разпоредби. Та уважаема г-жа проверете има ли такава наредба и ако я няма попитайте администрацията-защо не са изпълнили закона. Ако я има-прочетете я и там би трябвало да намерите отговор на поставените от Вас проблеми и въпроси относно опазването на дърветата в града ни.

Анонимен каза...

Стига сте ревали за дървета-с какво се топлите,с парцали ли???
Aз съм на Каравелов елате и си вземете по една рушаща всичко наоколо ЛИПА-халал да ви е....

Анонимен каза...

Каравелов е най-красивата, тиха, сенчеста, романтична улица. Минко, кога ще изсечеш дърветата и по нея, за да се разбере, че нямаш идеи какво и как да се направи, а те интерисуват само комисионните.

Анонимен каза...

Предизборно......

Анонимен каза...

А 'га лапаше парички за ремонт ти беше добре, а?

Анонимен каза...

С "инелигенти" като № 3 градът ни никога няма да се оправи.Изсичането на дърветата в най-големия градски парк /при пазара/ е безумие. Ще потърси ли някой отговорност от кмета защо без особена нужда руши кръстовище, обновено само преди 5 години от предишния кмет. Прави една улица, която е в прилично състояние за движение, а стотици улици в града и селата са осеяни с копки и ями. Защо бе, Минко?

Анонимен каза...

Мариела Шошкова е от малкото съветници, които компетентно, с голяма загриженост и смелост отстоява интересите на Троян.Само че с този кмет на глава не се излиза. Долу!

Анонимен каза...

Кой си те бе ЕМ/SI че само акъли даваш! Отворко някакъв си!

Анонимен каза...

Да 19-ти, Шошкова с голяма загриженост и смелост отстоява интересите на Троян, но административно е босичка, а е общински съветник.

Анонимен каза...

Важното е, че останалите съветници са административно подготвени и компетентни! Чухте ли изобщо гласчетата на повечето от тях, знаете ли именцата им?

Анонимен каза...

19: "Мариела Шошкова е от малкото съветници, които компетентно, с голяма загриженост и смелост отстоява интересите на Троян."
Компетентно- по какво е компетентна?
Загриженост- да, за собствените си интереси. Защо не каже каква е системата, по която се финансира галерията. Понеже няма да каже, да ви светна- от този кмет изпроси разходите на галерията да са за сметка на общината, а приходите/от продажба на картини/ да са лично за нея. Нека опровергае, ако не е вярно, и да каже колко пари е внесла галерията в общинския бщджет?
Смелост? Е тук няма какво да с екаже, смела е, по този въпрос спор няма :)))

Анонимен каза...

Да,21-ви,има наистина някой БОС в случая ,който очевидно е свикнал да гази бос през лука,без да се съобразява нито с гражданите,нито даже с единствения общински съветник,който смее да изкаже мнение и да го отстоява.Защото,ако се позамислиш с главата си,вместо да се изявяваш тук като АНАЛлизатор,можеш и сам да стигнеш до извода,че общински съветници,които само се потаяват като пр-днали на никого,освен на себе си не са нито нужни,нито полезни!Не ни е нужен и кмет,който действа по фатмашкия принцип "когато разговаряш с мен-ще мълчиш"!Но как да му се сърдиш на близо 70 годишен кмет,на който целият му живот е бил подчинен на този и други подобни принципи.Човек и гърне не се преправят,просто се сменят .

Анонимен каза...

Ура за Шошкова! Напред! Да живей! Пак ура!Пак-напред! Пак-да живей!
Долу за Баню/инж. Банков/, не го е срам, да излъже тази скромна, тиха, блага, компетентно смела общественичка и защитничка на беззащитни дървета!Лъжи и режи Баню дръва, без да му трепни ни сърце ни клепач! Тъмен балкански субект!А горката женица-плачи, плачи та съ къса/плачи по половин час на клон дет се вика-значи около 3 часа на дърво/. Сълзи не и останаха вечи! Ура за Шошкова! Напред! Да живей! ПАК-УРА.....

Анонимен каза...

Странно е, че започвате да обсъждате Шошкова, а не проблема който се поставя. Ако искаме градът ни е да е красив и приятен туристически град зеленината в него е от изключително значение. За да израстне едно дърво са необходими десетилетия а отсичането му трае минути.

Анонимен каза...

фен,
26- ти , много си прав. Уникално и удивително е с каква лекота се затварят очите на хората пред реалния проблем и с какво настървение се приказват глупости за дръзналия да говори за този проблем. Поздравления за смелостта на Мариела. Много може да се изприказва за безумията на кметската управа, но простичката истина е, че кмета и групата която му държи юздичките не се съобразяват с нищо друго освен постъпленията в банковите си сметки. Тяхното мото " След мен потоп" потапя всички ни.. Не става бързо, не се вижда от повечето хора, но е с гарантиран резултат..

Анонимен каза...

Мариетка, това което си видяла в Бургас е прекрасно, аз също го видях и се възхищавам на това, което е направила общината. Но там има и работят ландшафтни архитекти, освен това общинският съвет е приел наредба, която стриктно се спазва. Ако при строителство е наложително, подчертавам наложително, да се отсече дърво, било то и в частен имот, се засаждат десет нови вида на място посочено от съответните специалисти в общината. Не е везможно да се приеме нито един проект, без дендрологичен проект и фитосанитарна експертиза на съществуващата растителност, но за какво ли си хабя думите, в нашата община токова живонто нема.

Анонимен каза...

вижте как се прави това, законно и професионално в нормалните общини :http://www.burgas.bg/bg/notice/details/138/7132

Анонимен каза...

Някои попита защо темата се измести от дърветата на Шошкова. Ами простичко-защото няколко приятели/лки на Шошкова започнаха да я величаят,колко е съвестна,смела,отстояваща граждански позиций и т.н. Моето мнение не е такова. Тя позакъсня този път с коментара си за пазара. Явно е ходила до Бургас (от патоса,с които говори за Бургас си мислех, че е ходила до Божи Гроб). Защо не отговори на №23? Истината,е
че с тази "дарена" и от общината галерия си прави
частен бизнес. Защо бре хорица не виждате по-далечко от носовете си? Неиното си е чиста PR кампания. Аман от разхищаване на общински-държавни средства за частни нужди. Милех,че тези неща отминаха с времето. По Тодорово време директорите на АПК-та и ТКЗС-та бракуваха агънцата и прасенцата, че не можеха да летят.
Папаха си ги с партийните и достоини другари толкова често, че нямаше един от тях без подагра.
Тази работа с галерията си е чиста проба ТКЗС.

Анонимен каза...

30, как да отговори на 23, като това е истината. А е много по-лесно да си скуби косите за тежката участ на едно дръвче, отколкото да си признае, че се интересува само и единствено от собственото си благополучие. Сигурен съм, че тя редовно чете и пише тук :))), но по въпроса, нито ред. Само от време на време напише нещо хвалебствено, и то много общо, защото ако е конкретно, трябва да го подкрепи с факти. А то фактите не са в нейна полза.
Друго се чудя. До кога разни псевдополитици ще подценяват хората. Хубаво е, да не се опитват да ловят маймуни с трици. И Шошкова така- говори общо, а не вземе да каже, колко струва на общината Троян да има галерия, и колко слага тя в джоба си прибирайки комисионни от продажби.

Анонимен каза...

23,30,31 -черният политически пиар също може да се прави качествено ама трябва акъл..на вас явно ви липсва..Какво сте заскимтели като улични помияри че Шошкова печелела от галерията.. вие понятие имате ли как и колко се печели от изкуство и то в Троян бе отворковци?!!!!!!!... Баси глупостите дето ги плямпате!! Галерията не се финансира от общината и съществува на пук на всичко и както се казва на полза роду...за разлика от съседния Ловеч където галерията е на пълна общинска издръжка включително заплати за няколко щатни бройки... Явно Шошкова каза истината за дърветата и ядоса някои некадърници:D

Анонимен каза...

А щом и от една жена се разтрепераха...

Ку-ку каза...

На №30 агънца,прасенца,АПК-та и ТКЗС-та в главата му хвъркат.Тоа да не е избягал от 4ти километър Ку-ку Ку-ку Ку-ку!

Анонимен каза...

№30 съм тая,а не тоя.
И отново заскимтяхте вие или пък ТЯ сама под няколко коментара. Дали общината налива пари в галерията се повдигна като въпрос. Какво ви дразни това? Нямаме ли право да знаем? Ако не беше взела без наем общинско помещение, а си наеме на неини разноски такова - нямаше да се обадя!!! Явно има нещо гнило щом така се реагира.

Анонимен каза...

Шошкова, до тук ли опря, в некво сайтче да си правиш ПР. :)))

Анонимен каза...

Аз пък съм 23 и 31. Изобщо не ме интересува как се печели от изкуство. Хайде да попитам пак, като перефразирам така, че и най- тъпия да ме разбере. Може ли Шошкова да каже ясно: Общината не финансира галерията, аз не вземам комисионната от продажба на картини в собствения си джоб?
Защото, ако общината финансира галерията, логично е постъпленията да отиват в общинския бюджет. Въпросът е принципен, касае се за "много честна и смела жена". Жена, която милее за всяко храстче, за всяка стотинка на общината:))))
Дали пак не се изказах неразбираемо, или просто на някой му е изгодно вместо да даде ясен отговор, да събира агитка за закрила на беззащитните (и безмълвни) дръвчета?

Анонимен каза...

Не разбра ли, че отговор ще получиш толкова, колкото един друг, дето все питаше защо Бойко Пъдарски не завежда дело за клевета за карането пиян.

Анонимен каза...

Въпроса е принципен. Сигурно едва ли печели много от комисионни, тя не изглежда добър търговец, пък и няма кой знае какъв пазар на изкуство в региона. Работата е там, че се прави на силно заинтересована от всичко, което би ощетило финансово общината. Е, да предложи, постъпленията от комисионните да отиват в общинския бюджет. Или просто да престане да се излага с евтините предизборни изказвания.

Анонимен каза...

Стига, бе, това е все едно Елеонора да прибира в джоба си парите от билетите за посещение на музея! Ей, каквито ги говорите тук, заприличва ми на едновремешна "социалистическа" работа!

Анонимен каза...

А Старецът като си прави ПР във всяка троянска медия,няма проблем?
Я да попитам с какви пари плаща за платените публикации,с какви пари спонсорира Елица,чии са 4 хиляди лева, за спонсорството на пикльото на Гриша с мотора?

Анонимен каза...

Аз пък съм № 30,35.
Да наистина тук въпроса е до принципи. № 40 пита и най вероятно не вярва, че е така... но е така.
Това е голата истина. Шошкова сама определя цените на постъпилите от художниците картини.
В 95% те не знаят за колко е продадене картината,
която са оставили. В тези гладни за хората на искуството години,тя прави грешни пари на техен
гръб, па макар и да не са милиони. Попитаите,
които искате от Троянските художници за това.
Може да ви кажат само под сурдинка защото тя има властта да спре да взима картини от тях. Галерията е изцяло под неина власт, все едно и е
наследство. Най дразнещо обаче за мен е факта, че тя го играе "милееща" за искуството. Па напоследък и "загрижена" за какво ли не? Според
мен това си е чиста PR кампания. Какво би правила
ако не е общински съветник и вземат галерията от нея? Съжалявам,че го "удрям или нападам" така
лично,но не знам как по-друг начин да кажа истината. Същото важи на 100% и за Даниел Сираков.

Анонимен каза...

Аз лично никога не съм повдигал спор за това, че изкуството, науката, спорта, културата трябва да се подкрепят, в това число по възможност и от общината. Та нали тези са хората, които могат да покажат Троян в една по-благоприятна светлина. Въпроса тук е съвсем друг. Разходите на галерията са за сметка на общинския бюджет, а приходите отиват в личен джоб. Което поставя въпросната особа в позиция на човек, който не работи ей така, на полза роду. И точно такъв човек е тръгнал да се прави на честен, обществено отговорен. Ама то всичките ни политици от местна величина са такъв модел, какво ли искам и аз.....

Анонимен каза...

Да, 42, Сираков 20 години е все във властта. Той пък е окупирал туризма. И общо взето, за 20 години освен да прокарва собствените си интереси, друго не е правил.

Анонимен каза...

Аз съм един от въпросните троянски художници,които уж не знаели кой и как и за колко продавали картините ни .Обаждам се,защото,за разлика от вас съм убеден ,че Бог има и той всичко види!ТОЙ знае истината и кога-кога ще въздаде справедливост!Нека всички,написали лъжите по-горе го очакват!Кураж и търпение,Мариела,защото няма ненаказано добро на този свят,особено в Троян.

Анонимен каза...

Прав е 45ти- Галерията я има благодарение на Мариела и никой друг не би правил това с такава всеотдайност и такава любов.И за толкова малко пари....За труда си галеристката получава смешни хонорари част от процента от продадените картини другото отива за Дружеството на художниците...черните пиари по горе го знаят но умишлено изопачават истината а целта е ясна:(да замълчи всеки който казва неудобни истини

Анонимен каза...

Дръж се,Мариела!

Анонимен каза...

Я кажете какво е окупирал Даньо,че ми стана интересно?
Щото аз знам друго...Знам че има такъв ресор в Общината с отговорник, на който му се плаща заплата-Мариана Троанска!
Дори си имаме и такъв кмет!
Знам, че сума ти години частна фирма наречена РеМарк, смучеше нашите пари, за да си прави далаверата ....

Анонимен каза...

А като говорим за окупация,Светльо Дочков превърна Беклемето в собственост и заради личните си интереси,Беклемето е в това мизерно положение!
И навместо да пишете глупости, качете се до там и вижте погрома над природата!

Анонимен каза...

Галерията я има благодарение на троянските художници и общината, която я финансира. Да кажа пак, че явно не се разбира: не само, че няма проблем, че се финансира от общината, ами е похвално. Няма проблем, че Мариела прибира по някой лев- да дава Бог да прибира и повече. Тези средства са отишли за чудесни каузи- ремонтиране на галерията и добруването на Мариела :))) Неморално е, да се пъчиш при това положение, и не просто да се правиш на света вода ненапита, ами да хвърляш кал около себе си.

Анонимен каза...

50 или си глупав или се правиш успешно на такъв..кажи какво плаща общината заплата на галеристка,ток,вода,смет- нищо.вярно е,че нне взима наем и това е принос но нали тази галерия работи за имиджа на Троян и общината е длъжна да подпомага подобни обекти..За издръжка може да се говори в Ловеч..... иди там и виж,проучи,проумей ако искаш прескочи и до Каварна да видиш как се подкрепят културни събития от кмет и администрация:(((

Анонимен каза...

Общината НЕ ФИНАНСИРА галерията,50-ти,казвам го като човек,запознат подробно с въпроса още от 1991 година,когато,по времето на т.нар.Временна управа начело с Марко Табаков беше направен ремонт за 210 хил.лева на Серяковата къща-общинска собственост,която бише в изключително лошо състояние.С решение на Общинския съвет след това беше предоставена за стопанисване на Дружеството на троянските художници.За да се увери всеки един гражданин в това е достатъчно да погледне Бюджета на Общината,който е публичен.Общината обаче финансира,де явно,де неявно много глупости и пръска общите ни пари и за това става дума в публикацията.Но,да беше друго,ами то-акъл,както рекъл един.И наглост,бих рекъл аз.

Анонимен каза...

Когато си назначен някъде, и не ти харесва работата, си намираш нова. Чувстваш се велик и неоценен, започваш на чисто. Вземаш под наем помещение, договаряш условия с художници и действаш.
Въпросът тук е съвсем друг. Ако използваш бюджетни пари, а същевременно си докарваш някой друг лев на гърба на бюджетната институция, попадаш в интересна графа. И тя определено не е "честен, отговорен за общественото добруване".
Да повторя отново, ЗА финансирането на такива дейности съм, ПРОТИВ обезлесяването на улиците съм. Но най-вече съм против това, хора, които явно не ги е еня за всичките тези неща, да яхват идеите и да се опитват да добият лична популярност. Още повече, говорим за общински съветник, който 4 години е имал възможност да влияе на процесите в общината.

Нели Генкова каза...

Чета и броя: в този хубав неделен ден един анонимен човек седи на компютъра си и поддържа анти-Мариела постове с еднотипно съдържание. Мисля, че е стартирал още в събота. Предполагам, че ще продължи целия уикенд. Това си е сериозен ангажимент с жертване на лично време. И закономерно се питам: ЗАЩО?

Анонимен каза...

Не е само един, има и някой, който целенасочено отклонява въпросите!

Анонимен каза...

На53 - Имаш ли представа колко усилия е употребила г-жа Шошкова, за да промени нещата към по-добро? Стига и само, че успя да наложи преместването на градския битак. Сега заслуга за това си пише цялата община, а две години се чудеха как да провалят предложението на Мариела.Информирай се по-подробно за дейността на общинските съветници, така ще разбереш кой каква позиция заема и чии предложения се провалят от кмета още в зародиш.

Анонимен каза...

На 50 - Аз пък ти казвам, че ако не беше упоритостта и настоятелността на Шошкова нито ремонт щеше да има, нито каквато и да е финансова подкрепа от общината.Благодарение на нея станаха подобренията. Тя ги извоюва буквално в битка с кмета.А нормалното е той не просто да счита, че е удовлетворил някакъв каприз или личен интерес на Мариела, а да прави това в името на изкуството и културата троянски.

Анонимен каза...

Е кво да правиш сега,милиционерски номера в 21 век...Вече маскарят от компютъра,не като едно време да висят по храстите...
Общинарки пък, ловят мъже в сайтове за запознанства... Тумбака

Анонимен каза...

Към56-Имаш ли представа каква глупост е преместването на градския битак?Ходил ли си там ,за да видиш на каква опасност се излагат хората, пресичайки оживената от различни превозни средства улица?Или ако не дай Боже се случи нещо лошо,ще започнеш друго да говориш!!!Знаеш ли как се "облекчи" движението там,след като започнаха взаимно да се псуват пешеходци и шофьори.....Много се притеснявам за здравето и живота на хората там в четвъртък.Ще ми кажете ,че и без пазар може!Да може,но някой (може би и вашите родители) уважават традицията и имат нужда от нея!

Анонимен каза...

Опа, 6 поста за отклоняване на вниманието от въпроса. Е, накрая, някой ще опровергае ли писаното за комисионните? (само във връзка с доказването честността на коментираната Г-жа)

Анонимен каза...

Как да опровергаят истината и те не знаят?

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Г-жа Шошкова в коментара си по поставеният от Вас проблем /пост № 13/Ви попитах: Има ли приета наредба за Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на общината? Простичък ми е въпроса нали? Защо не отговорите? Ако я има защо поставяте въпроса в медиите, а не търсите отговорност от длъжностни лица които не я спазват? Ако я няма наредбата-защо не поставите в ОС Троян въпрос,а че администрацията не изпълнява закон/ЗУТ/?! И защо Вие като общински съветник не сте предприели нищо? Ще Ви кажа защо. Защото не знаете не само има или няма такава наредба, но и не знаете какво би трябвало да съдържа тя! Тя/наредбата/ би трябвало да Ви дава законовия формат за Вашите действия за опазване на дърветата в Троян/Вие не знаете какво и как да правите/. Нищо подобно не Виждам от Ваша страна и ми остава да приема изявленията Ви единствено и само като предизборни. Жалко!

Анонимен каза...

Към ЕМ/SI: С цялото ми уважение към Вас,като личност и ниво на общуване-кои длъжностни лица трябва да изработят тази зелена система и кои длъжностни лица трябва да следят за нейното спазване? Питам,защото не знам,а считам,че ще получа достоверен отговор от Вас.Ако попитам за отговор хора работещи в Общината е твърде вероятно да получа завоалиран или неточен отговор.

Анонимен каза...

Към ЕМ/SI Разбира се че има Наредба за изграждане и опазване на зелената система на община Троян и тази наредба е качена в сайта на Община Троян.Въпросът е че както повечето тукашни наредби като например за отглеждането на селскостопански животни и др. си стои само на хартия.Много от наредбите са приети само защото така трябва и не водят до никакви реални резултати. Сигурно ги знаеш тези неща и е излишно да ни развиваш буквоядски теории какво трябвало да се направи и как въпросът трябвало да се постави по друг начин.Реакцията на Шошкова е по скоро гражданска и в случая е най ефективната,а сърдите реакции в този сайт доказват че е права.Тази гражданска реакция на общинската съветничка не издава некомпетентност,а характер и отговорност..Браво на Шошкова!
ЕМ/SI ако не знаеш къде е Наредбата за която питаш виж я тук- http://www.troyan.bg/council/files/file/33-nar_ozelenqvane.html

Анонимен каза...

64-ти Опитах да отворя посочения файл ,но излизат други неща.Щом я има тази наредба- кой отговаря за спазването и? Искам да знам имената и длъжностите.

Анонимен каза...

Излиза си точно тя

http://www.troyan.bg/council/files/file/33-nar_ozelenqvane.html

Като отвориш тук натисни бутончето "Изтегли" и ще можеш да прочетеш Наредбата

Анонимен каза...

Към новия кмет на Троян,който и да е ,стига да не е Акимов.
С указ номер 1,да бъде ЗАБРАНЕН този цигански цирк наречен пазар!

Тихомир от Кози вир каза...

Правилно 67ми!!!!!!!!!!Битакът в четвъртък с мазните цигани и бабешките седянки само доказва че сме си СЕЛО и то от най-загубените!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

"...Реакцията на Шошкова е по скоро гражданска и в случая е най ефективната,а сърдите реакции в този сайт доказват че е права.Тази гражданска реакция на общинската съветничка не издава некомпетентност,а характер и отговорност..Браво на Шошкова!..."
Драга/драги 64, вместо да пискаш неистово след всеки резонен въпрос, не може ли просто да отговориш пряко? Не се опитвай да разводняваш и изместваш въпроса. Хората не са тъй прости, както ти се иска. Ясно е като бял ден, че си защитник на/или самата/ Мариела Шошкова. Отговори, недей да хвалиш кухо.

Анонимен каза...

Eй хора не знам дали сте минавали скоро през комплека Лъгът ,но там каквито простотии се правят ще ви настръхнат косите и тези проблеми с отрязаните две три брезички ще ви видят смешни.Днес минах и видях ,че широките улици в комплекса са ги превърнали в улички като за съзтезание на картинг,където две коли трудно ще се разминат ,а ако има спряла кола абсолютно невъзможно.И в Румъния вече се правят възможно най широко улиците за да може да спира и от двете страни тук от широки ги правим възможно най тесни.Генади ,ако искаш качи някоя снимка за да видят хората какво се случва с най големия комплекс в Троян в които се ивестират около 5 милиона в момента.

Анонимен каза...

EM/SI се правиш на много умен,EM/SI се оказа,че си малко прост,май така се оказа,а?Имай го предвид и по-нататък.

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Въпрос на гледна точка и информация за персонаж. Аз № 71 не те познавам и не мога да кажа колко ти е умствения багаж. Явно не ме познаваш достатъчно, иначе щеше да знаеш че не съм" малко прост", а изключително прост. Аз оценки не давам. Така считам и така постъпвам.

Анонимен каза...

70 , казваш абсолютната истина.А аз съм жител на ул. Мизия.Само да видите какви тротоари направиха....давом им месец най-много. Пред блока на г-жа Шошкова вече има откъртени две плочки.Изглежда че прроекта е ейтака,да направим нещо ,колкото да отбием номера.А не да го направим както трябва и да го имаме дълго време. Кой в общината проверява какво работят габровци?Досега не видях ни един да дойде да погледне.Но какво ли го интересува кмета.Нали е отчел някаква дейност,пука ли му че нещата са недоправени и ще се разрушат.

Анонимен каза...

73-ти, ти като тъй често минаваш под балкона на Г-жа Шошкова, явно я познаваш. Я вземи й кажи, да отговаря на въпросите по същество, а не да пише за липсващи шумки и клатещи се плочки :))))))))))))))))

Анонимен каза...

Ами ако не е тя кой да се занимава бе дръвник. Аман от хора дето само чакат да излезе нещо за да започнат да ни обясняват как не се правят нещата и защо не стават. Ти какво направи за скъпия ни град освен да пишеш врели не кипели тук. Да се махне и тя та да закрият и единственото интелигентно нещо в този град.

Анонимен каза...

Широки,широки тротоари,а една градска тоалетна няма.Градинката срещу данъчната служба е много хубава,там винаги е пълно с народ,но....ако на някой му се наложи да отиде до тоалетна....сигурно ще трябва да отиде в храстите на бившото кино.ДА БЯХТЕ НАПРАВИЛИ ПОНЕ ЕДНА ГРАДСКА ТОАЛЕТНА! Уж сме туристически град ,а нямаме най-елементарни неща.
Г-жо Шошкова,галерията е много хубава,благодарение на Вас,дано спечелите изборите.После дано смените някой овехтели кадри от общината .

Анонимен каза...

А днес отново след 6-ти дойде 7-ми септември!Интересно ми е кой с какво свързва тази дата?Особено ще ми е интересно мнението на Донка Михайлова,Пеевски,Пъдарски и останалите кандидати за кмет и общински съветници,но едва ли ще доживеем да го видим написано тук и сега.Винаги съм се опитвал да разбера кое ни обединява и кое ни разединява като нация?Имам някои подозрения...... АЙ с-с-с-с......

Юнак Балкански каза...

КРАЙОВСКИ ДОГОВОР (7 септември 1940 г.)

Крайовският договор е една от връхните точки в политиката на мирно преразглеждане на Ньойския диктат от 1919 г. При това България си възвръща Южна Добруджа от Румъния по пътя на двустранните преговори в момент, когато Европа вече е обхваната от пламъците на Втората световна война. Благодарение на дипломатическия талант на цар Борис III тази териториална промяна е одобрена не само от Хитлер и Сталин, които тогава са все още съюзници, но и от Великобритания, воюваща на живот и смърт срещу националсоциалистическа Германия. В Народното събрание дори се изказват благодарности по адрес на Обединеното кралство, което предизвиква кисели гримаси в Берлин. По този начин България увеличава територията си от 103 146 на 110 911 кв. км. С други думи, Крайовският договор утвърждава тенденция на постепенно разширяване на българските граници след Берлинския конгрес, без оглед на драматичните, а понякога и зловещи обрати в историческата си съдба.

Анонимен каза...

Ей, на голям сме зор, ако сме опряли Шошкова да ни оправя...

Юнак Балкански каза...

УБИЙСТВОТО НА ГЕОРГИ МАРКОВ (7 септември 1978 г.)

В сянката на тържествата в Правец и на носталгията по спорния Живков, чиято фигура и днес разделя народа на две, остава убийството на Георги Марков с прословутия чадър. Ликвидирането на журналиста преди 33 години на 7-ми септември потресе света. И днес се счита, че това е най-скъпият подарък за рождения ден на Тато, направен от руските служби и българското ДС. Преди атентата в Лондон, където емигрира дисидентът агентите на Държавна Сигурност, с помощта на КГБ, правят два неуспешни опита за убийството на Марков. На 7-ми септември 1978 г. Георги Марков стига пеш по моста „Ватерло“ в английската столица над река Темза до автобусна спирка, пътувайки към Би Би Си, където работи. Изведнъж го пронизва болка като ужилване от насекомо в задната част на десния си крак. Марков поглежда зад себе си и вижда човек, който взима чадър от земята. Непознатият бързо пресича от другата страна на улицата и хваща такси. Случаят се запомня като „Убийството с чадър“, като се твърди че физическият убиец е Франческо Гулино, с кодово название „Пикадили“.

Анонимен каза...

Днес,7-ми септември е празник на Бойко Борисов и партия ГЕРБ,честването е в Правец!

Анонимен каза...

Ами че те и БСП и комунистите са там и също честват?Да не са се омешали вече и официално?

Анонимен каза...

Юнак Балкански, Крайовската спогодба автоматично вкарва Царство България във Втората световна война и то на страната на губещата,по-късно коалиция!Това е голяма политическа игра,която ние българите не можем да играем!Многократно сме го доказвали с делата си.Явно грешката си е у нас самите.Нищо не ни обединява,нямаме национално самочувствие ,нямаме истински национални ценности,нямаме истински национални авторитети!!!Не се надявам и да ги възпитаме!Така че 7.09 е само един ден от календара, който всеки изпълва с различно съдържание(или пък не)Какво да правиш,българска работа!!!!

Анонимен каза...

Всяко чудо за 3 дни.Голяма галерия си вземи,едно дърво посади.Затова я замълчи,или наи лесно-изчезни.

Анонимен каза...

http://troyan21-arhiv.blogspot.com/2009/08/blog-post_1952.html

Анонимен каза...

Колко струват 5 надигнати плочки и колко време расте едно дърво?!?
Към разщъкалите се предизборно поръчители на строежи - спрете да съсипвате дърветата на нашия град.
И още нещо - малко по-раничко трябваше да се разщъкате...Язък!

Hristo Nikolov каза...

86 - тъпото на булгаристанеца е това, че не мисли. Ако навремето са помислили малко, че тези дървета ама хич не стават за това, сега щеше да е друго. Какво става на практика - сади се колкото да има, ама не се мисли след това какво ще стане. Заповядай във Великобритания да видиш какво правят хората. Дърветата им растат в първоначално в специални разсадници, после се транспортират и полагат често в бетонни шахти. И се поливат изкуствено, евентуално. Преди всичко обаче се селектира сорта на дърветата. Показаното от Нели Генкова дърво е старо и 90% не е изкуствено засадено. Дори и да е, явно е било преди 100 години. А нашите хора преди 30 са садили едно към гьотере. Тъпо! Затова и сега ще се сее. А ние нека се смеем на тъпите англичани, че всичко им е било изкуствено, а нашето естествено.

Анонимен каза...

Тук спрегнахте въпроса за еколожките....боже,мили хора вие дали сте в ред - нима не познавате културната ни,строга,но справедлива еколожка госпожица Рогачева????? И как може да поругавате нейните нравствени ценности и добродетели????Тя е човека идеал както в междуличностните взаимоотношения,така и в поверените и служебни задължения.Смях,смях,смях - какво очаквате от човек,който трудно си изпира долните гащи бе?????

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |