Троянският „Буцефал” – балкански шампион по ендюранс

* Нашите грабнаха титлата с 4 сек. аванс пред отбора на Гърция * Общо 21 състезатели и 21 коня от шест държави мериха сили по 86-километровото трасе

ОТБОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ, съставен изцяло от състезатели и коне на Конен клуб „Буцефал” (Троян), чийто председател е бизнесменът Иван Стойчев (собственик на троянския Хлебозавод), спечели отборната титла на петия Балкански шампионат по конен спорт в дисциплината ендюранс (издръжливост), провел се на 27 август в Копривщица. Тимове от шест държави – България, Хърватска, Турция, Гърция, Румъния и Сърбия, общо 21 състезатели и 21 коня, взеха участие в авторитетната надпревара. С тази победа нашите защитиха титлата си от миналата година, извоювана в Аванос (Турция).

СЪСТЕЗАТЕЛНОТО ТРАСЕ бе с обща дължина 86 км, разделено на 4 обиколки (27 км, две по 22 км и 15 км), а нашите грабнаха победата едва с 4 сек. преднина в изключително оспорвана битка на финалната права със силния отбор на Гърция. Съставът на шампионите: Жанина Иванова с кон Зезана, Мария Йорданова с кон Ибн Галал Саба, Иван Стойчев с кон Захир и Кирил Степанов с кон Гауча Де Паларес.

НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН – 28 август, се проведе и поредният кръг от Републиканското първенство - индивидуално, където отново доминираха представителите на „Буцефал” (Троян), печелейки първите три места. Със златния медал се окичи Ружа Недкова с кон Зенитчик, а среброто и бронзът останаха за съотборничките й Мария Йорданова с кон Моз и Жанина Иванова с кон Мелфор. Призът „Best condition”, който се дава на коня, финиширал най-свеж и в най-добра кондиция, също отиде на троянски адрес – за великолепния Моз.

КОНЕН КЛУБ „БУЦЕФАЛ” има своя база в троянското село Дебнево, откъдето е родом председателят г-н Стойчев, а подготовката се води основно в този район. Треньор на троянските състезатели е Жанина Иванова, която е и наставник на националния отбор. От нас – браво и все така!

Стефан Генков

*****
Ендюранс

Ендюранс (Endurance) започва като спортна проява първо в САЩ, където американската кавалерия е тествала конете си в 5-дневно изпитание на дистанция от 483 км, като всеки е носил 91 кг на гърба си. По-голяма популярност добива след 1950 г., когато Хендел Роби изминава разстоянието от Невада до Калифорния за по-малко от 24 часа. Ендюранс навлиза в Европа след 1960 г., а през 1982 г. Международната федерация по конен спорт (ФЕИ) го признава като официална дисциплина. За своите 26 години във ФЕИ тази дисциплина се е утвърдила като най-бързо развиващата се в конния спорт. Минималната дистанция за еднодневно състезание е 40 км и достига до 160 км в зависимост от типа на състезанието.

Източник: В света на конете, www.horses-bg.net

7 коментара:

Бианка каза...

Поздравления на отбора!!!!!
И винаги ПОБЕДА!!!!

Анонимен каза...

Браво, хубаво е, когато има събития, даващи ни повод за гордост от това, че сме троянци!

Анонимен каза...

Честита победа!
Продължавайте да ни радвате все така!

Анонимен каза...

Браво на Бианка! Първа ги поздрави! Ура!Да живей! Напред!Пак -Ураааааааааааааааааа!

Анонимен каза...

БЛАГОДАРЯ ОТ ИМЕТО НА ОТБОРА.АЗ СЪМ МАРИЯ ЙОРДАНОВА.РАДВАМЕ СЕ, КОГАТО ПРЕДСТАВЯМЕ СТРАНАТА ОТЛИЧНО И КАРАМЕ ХОРАТА ДА СЕ ГОРДЕЯТ С ТОВА, ЧЕ СА БЪЛГАРИ!

Анонимен каза...

Добре,че сте Вие Мария,Жана и Иван да се чуе нещо толкова хубаво и за наше село загубено Дебнево. Браво,младежи гордеем се с Вас и тренирайте и побеждавайте и за напред.

Анонимен каза...

Как ми се иска и аз кон да яхна и по Дебневенските чукари да препускам и летя......Мечта,мечта

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |