Началото на музеен арт парк в Троян

* С подбора на творбите и експонирането им се е заел известният троянски художник Енчо Ганковски
* Очакванията са новата музейна инициатива да внесе повече култура и артистизъм в централната градска част


МУЗЕЯТ НА ЗАНАЯТИТЕ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА (МНХЗПИ) – Троян постави началото на своя нова естетическа инициатива. От години музейните хора се грижат за арт звученето на пространствата около двете музейни сгради - през 2003 г. беше изграден лапидариум (открита галерия на монументални антични паметници), през 2006 г. бяха монтирани 6 декоративни пана на източната фасада на малката музейна сграда (конака), а през м. април тази година до рекламното пано на музея (пред входа на централната сграда) бяха експонирани три керамични пластики (композицията „Гора”) на известния троянския художник Енчо Ганковски. „Гора”-та е създадена през 1988 г. и е откупена от Музея на занаятите от национална изложба. През м. август в съседната тревна площ бяха монтирани още три творби на същия автор – декоративни пластики, създадени през 1977 г.

ПРЕЗ 70-80 ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, точно когато Енчо Ганковски е уредник в троянския музей, се създава музейният фонд „Декоративно-приложна керамика”, в който присъстват творби на прочути български автори като Здравко Манолов, проф. Венко Колев, Димитър Лазаров, Андрей Манчев. Енчо Ганковски е един от изтъкнатите троянски художници - завършил е керамика в Националната художествена академия „Николай Павлович”, шест години е уредник „Изобразително изкуство” в Музея в Троян, а след това преподавател в троянската Художествена гимназия „Проф. Венко Колев”; автор е на десетки монументални пана и пластики, експонирани в цялата страна, негови творби се намират в частни колекции у нас и в чужбина. В момента г-н Ганковски за втори път е председател на Дружеството на троянските художници, първият път е в средата на 90-те години.

МУЗЕЙНОТО РЪКОВОДСТВО гласува доверие на Енчо Ганковски да бъде консултант при подбора на художествените творби и експонирането им на открито в зоната около музея. Така се постави началото на музейния арт парк, чието изграждане ще продължи и през следващата година, като в него ще се експонират само творби собственост на музея, които се съхраняват в музейните фондове и би било добре да се представят на широката публика. Г-н Ганковски е автор и на стилен сувенир – керамично пано с музейната сграда, посветен на 50-годишнината на Музея на занаятите; пластиката вече е готова и очаква голямото събитие (юбилеят ще се чества през 2012 г.). Новото музейно начинание беше подкрепено и от художника дърворезбар Владимир Златков, който живее в Германия, но прекарва не малко месеци от годината в троянското село Терзийско, където има уютна къща и ателие. Г-н Златков е обявил, че ще направи дарение на парка – своята творба „Сътворение”, което ще се случи през следващата юбилейна за музея година.

МУЗЕЙНИЯТ АРТ ПАРК ще бъде разположен около северната и източната фасада на музейните сгради. Той ще е в пълен синхрон със същността на музея и ще компенсира донякъде факта, че точно направлението изобразително и приложно изкуство е най-слабо представено в музейните експозиции. Очакванията са новата музейна инициатива да внесе повече култура и артистизъм в централната част на града, както и да генерира уважение към изкуството.

Музей на занаятите - Троян

3 коментара:

Анонимен каза...

Ставали и такива работи в село Троян да не повярваш..Поздравления за инициаторите!!!!!!

Анонимен каза...

За Троян и туризма трябва да се мисли мащабно. Направете чиния или стомна, която да влезе в ГИНЕС и я сложете на центъра за да привлича туристи. Троянската шарка трябва да бъде запазена марка за производителите от троянския регион. Троянската ракия - също.

Анонимен каза...

2ри -имахме си стомна 2-3 метра висока в началото на Марковския мост откъм пазара жива троянската шарка бе от цветя,много ефектно и голяма атракция но някой от троянските управници малоумни селяци я махна преди много години.....После Енкин ремонтира моста и от най-хубавия го превърна в най грозния вижте парапета на какво мяза сякаш води към казармите абе жалка работа сме в тоя застрелян град от селски тип....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |