Мариела Шошкова: Има смисъл да се говори

* „Със смешните 5% наказват активните“ * „Хейтърските коментари са от хора, които нито са влизали в галерията или музея, нито са наясно как се финансират и самофинансират дейностите ни“
Интервю
Мариела Шошкова
Разговаряме с Мариела Шошкова в качеството й на председател на синдикалната секция към КТ „Подкрепа“ в Музей на занаятите в Троян. макар тя да предпочита да говорим за работата й на галерист и за многото предстоящи събития в галерия „Серякова къща“, която е в структурата на троянския музей. Поводът е ясен – протестните действия на музейните работници по повод проектобюджета на страната за 2022 г., предвиждащ нищожно увеличение на годишната държавна субсидия за музеите с едва 5%. Протестът тече от седмица, включително в Троян. Засега стачните действия са символични.

– Преди седмица разпратихте до различни институции и медии писмено формулираните си мотиви за протестни действия, свое писмо изпрати и музейният директор Елеонора Авджиева.  Имате ли официален отговор от страна на някой политик?
– Не. Искрен Арабаджиев, народен представител от нашия избирателен район  („Продължаваме промяната“) беше написал във фейсбук профила си, че средства в бюджета на Министерството на културата има, но е важно допълнителните инвестиции да се случат „след събуждане на активността и иноваторския дух на музейните и галерийните работници, които да разработват различни проекти, да кандидатстват за финансиране и да ги защитават“. Коментирах, че слага „събудените“ и „несъбудените“ в общия кюп и със смешните 5% наказват активните, както и че не помня предизборно да е посетил троянските музей и галерия, за да се запознаем и поговорим за проблемите ни. Но дори и във фейсбук не видях отговор.

Протестното съобщение е закачено
на видно място, Музей на занаятите
– А медиите проявиха ли интерес?
– Да, всички, до които изпратих писмото, отразиха протеста ни – всички местни медии, а чрез ловешките кореспонденти на БНР и БТА – и национални медии. Предстои интервю на Елеонора Авджиева за БНТ (интервюто бе излъчено в събота, 19 февруари, предаването „Говори сега“ – бел. ред.).

– Обществеността как реагира на протеста ви? Повече подкрепа или повече хейтърство усещате?
– Троянци знаят за стачката ни и следят темата. Хейтът е в социалните мрежи. Хейтърските коментари са от хора, които нито са влизали в галерията или музея, нито са наясно как се финансират и самофинансират дейностите ни. Лошото е, че подобни писачи формират обществено мнение. Струва ми се, че рискът от злонамерени коментари е една от причините и сега гилдията да не огласява достатъчно високо истината за нашата работа и проблемите ни. Подкрепа срещам у хората, които познават галерията, включително от други градове. Прави ми впечатление, че ни подкрепят много учители.

– Как си го обясняваш?

– Учителите знаят, че в музея и галерията добре работим с деца. А и са били на наше място.

– Прави ми впечатление, че музейните работници, а също и протестиращите учени от БАН споменават в мотивите си учителските заплати. Мислиш ли, че има настройване между гилдиите, познатото „разделяй и владей“?
– Настройване – не. Но е факт, че в много музеи хората напускат и отиват на учителски места. Разделението е създадено чрез заплащането.

Протестното съобщение е поставено на входовете на Музея на занаятите и галерия „Серякова къща“ и гласи:
„Музеят на занаятите се присъединява към националния протест, организиран от КТ „Подкрепа“ и сдружение „Български музеи“ срещу обидно ниското увеличение на средствата за издръжка на музеите и галериите, предвидено в бюджета за 2022 г. – едва 5 %. Обръщаме се към цялата общественост: Подкрепете ни! Исканията ни са справедливи и съвсем логични. Протестираме с надеждата, че разумът все пак ще надделее над бездуховното и нискокултурно мислене на доста от нашите властници.“
 
 – Според мен протестното говорене акцентира върху парите за дейности, което е обяснимо, но срамно ли е да се говори, че се искат и повече пари за хората?
– Ясно е, че без пари няма как да се привличат хора. При това в нашия музей щатовете са недостатъчно. Заплащането при нас е унаследено ниско и така си върви. Но не заплатите са основното. Аз например си мечтая за отоплени зали през зимата. При мен (в галерията) влизат посетители и си излизат заради студа. За музея да не говорим. Неведнъж са се връщали семейства с деца. Не може да разглеждаш изкуство навлечен – трябва да се чувстваш комфортно, даже да седнеш на стол, за да гледаш спокойно някоя картина. Мечтая също да правим още по-луксозни издания и уеб страници. Мога да продължавам.

– В крайна сметка, виждаш ли смисъл в това да вдигнете шум?

– Според някои е безсмислено, но според мен има смисъл да се говори. Не всички музеи в страната стачкуват, но нашият и в това е много активен.

– Предупредихте, че може да се стигне до ефективни действия и да затворите по време на национални празници и други официални събития. Ще имаме ли 3 март със затворен музей?
– Поведението ни по-нататък ще зависи от повторното обсъждане на бюджета и от общите решения, които ще вземем с колегите в гилдията.
18 февруари 2022 г.
Интервю на Нели Генкова-Маринова
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |