Музеите в Троян и Черни Осъм на бунт от понеделник

* Екипите и директорите на Музея на занаятите и Природонаучния музей протестират срещу нищожното увеличени на годишната държавна субсидия с 5% при обещани 50% * „С този бюджет България е обречена на мизерно и срамно съществуване и в културно отношение“
Сблъсъци
Част от екипа на Музея на занаятите вече е с протестни баджове
ОТ ПОНЕДЕЛНИК, 14 февруари, музейните работници от Музея на занаятите (Троян) и Природонаучния музей (с. Черни Осъм) обявяват стачни действия – засега символични, само с протестни надписи и баджове и без да напускат работните си места, но с готовност за по-сериозни действия. Съобщи го председателката на синдикалната секция към КТ „Подкрепа“ в троянския музей и ръководител на галерия „Серякова къща“, която е в музейната структура, Мариела Шошкова.

ТУКАШНИТЕ протестни действия са в синхрон с обявената стачна готовност в десетки музеи в страната и подкрепата от Сдружение „Български музеи“. А основната причина е една – заявеното орязване на годишната бюджетна актуализация (повишение на държавната субсидия) за музеите до 5% при обещания за 50%. „Предупреждаваме, че ако исканията ни не бъдат чути, ще обявим и ефективни действия, като ще оставим затворени нашите обекти по време на национални празници и други официални събития. А в деня на протеста (14 февруари) вместо да затваряме музеите и галериите, ще отворим още по-широко вратите им за всички, за които българската култура има значение“, коментира г-жа Шошкова.

Мариела Шошкова
МУЗЕЙНИТЕ работници от Троян, подкрепени от колегите си в Черни Осъм, са разпратили до държавни институции и медии писмено формулираните си мотиви за стачните действия. Там четем: „Ние, специалистите в Музея на занаятите и Галерия „Серякова къща”, остро протестираме срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година! Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е едва с 5%, което е най-ниското увеличение на бюджетите ни до момента. Това се случва във време, когато електрическата ни енергия поскъпна тройно, а всички стоки от първа необходимост - поне двойно. Силно сме възмутени от тези цифри! Те не говорят, а крещят за обидното и пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, чест и национално самочувствие“. И още: „Основните приоритети, които сега си поставя ръководният екип на Министерството на културата, са достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазване и популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство. Добри намерения, но всичко това няма как да се случи с предвидените средства. Тези средства са не един или два пъти, а десетки пъти по-малко от средствата, които се дават в много държави от Европейския съюз. А нали именно с тях трябва да се сравняваме? Засега сравнението сочи недвусмислено: С този бюджет България е обречена на мизерно и срамно съществуване и в културно отношение“. (виж пълния текст отделно)

Елеонора Авджиева, Павлина Иванова
А ДИРЕКТОРКИТЕ на двата музея, Елеонора Авджиева и Павлина Иванова, са изпратили писмо до кмета на община Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Донка Михайлова, в което защитават искането за актуализиране на основния стандарт за издръжка на музеите (повишаване на държавната субсидия) с 50% и търсят подкрепа. В писмото се казва: „Каква е работата на музейния специалист? Според мнозина: никаква! Та тази никаква работа включва следното: музейният специалист възпитава поколения деца да уважават българските ценности, съхранява културно-историческото наследство на България, популяризира, преживява историческите събития които презентира, пази паметта на България, посреща многохиляден чуждестранен поток от туристи и в тази връзка говори поне два езика, прави научни изследвания, доклади и конференции, формира и осъществява културни събития, организира изложби, създава образователни програми, издава научна литература, работи всяка събота и неделя, на официални и национални празници, извършва фондова и събирателска дейност, урежда експозиции. Музейният специалист изкарва милиони левове за Родината си, а същевременно с това работи за жълти стотинки! Музейните специалисти заслужават удовлетворяващо възнаграждение, както библиотечните работници и учителите“. (виж пълния текст отделно)

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |