Скандал в галерията

* Или защо доц. Божков отказа да ни „огрее” и се нахвърли с обиди на галеристката Мариела Шошкова и помощника й,
 художника Стоян Врацов
Хубава работа, ама българска
доц. Кирил Божков
СЪС СКАНДАЛ започна галерийната година в Троян – непредизвикан, но гръмнал с голяма сила и на място, в галерия „Серяковата къща”, и в интернет (социалната мрежа фейсбук). В основата се оказа един автор с титла – доц. Кирил Божков от Националната художествена академия, който на 22 януари, четвъртък, от 18:00 ч. трябваше да открие тук своя самостоятелна изложба. За събитието галерията бе подготвила плакати и голям транспарант, отпечатала и разпратила бе покани, направи предварителна разгласа в медиите (вкл. Т21) и т.н. Но ден по-рано авторът, както научихме от екипа на галерията, пристигнал в Троян, вдигнал скандал  - защото след като попитал галеристката Мариела Шошкова как намира цените на картините му, тя отговорила, че са твърде високи за тукашния пазар, събрал си светкавично стоката и с крясъци и обиди към галеристката и помощника й, художника Стоян Врацов, се фръцнал към София. 

СЪЩИЯ ДЕН доц. Божков излезе с обяснение и в личната си страница във фейсбук. Като в обяснението си призна къде го стяга чепикът, заявявайки, че „ябълката на раздора са: цените ми - оказаха се твърде високи, между 270 лв. и 2480 лв.”, като 30% от тях са за галерията (каквато е практиката навсякъде по света и у нас – бел. Т21); и че целта на мероприятието „била основно ПРЕДСТАВЯНЕТО на Кирил Божков, а не продажби”. Един вид, човекът си мислел да дойде в Троян, да озари провинциалната публика с великото си изкуство и да се напечели яко. А троянската случка, както обяснява по-надолу в изявлението си, го довела до съдбовното решение „да отменя и откажа всичките си изложби и покани за пленери за 2015 г. - не искам повече простотии!!!”.

Плакатът, подготвен от галерия "Серяковата къща"
КАКТО СЕ КАЗВА – коментарът е излишен. Разбира се, галеристката Мариела Шошкова не остана длъжна на Божков, и с право. Ето извадка от отговора й, също във фейсбук: „Направихме изключително сериозна разгласа в местни и национални медии, включително в БНР, и най-вече в нашата фейсбук страница. Поканихме десетки хора. Цялата ни нагласа за предстоящото събитие беше, че Троян ще се наслади на една хубава изложба на известен автор в началото на Новата година. Всичко се случваше абсолютно коректно и безпроблемно. Никога при предварителните уговорки не е ставало въпрос за продажби или за цени. От негова страна не са поставяни никакви условия. За щастие, цялата хронология на разговорите ни се пази във фейсбук. Да, такива са даденостите в Троян и те са ясни за всеки – тук трудно се оцелява, камо ли да се мисли за купуване на изкуство. Общината също не разполага със средства за закупуване на картини. Жалко е обаче, че някои самозабравили се български художници мислят, че някой им е длъжен и трябва непременно да изкупува творбите им и да им слугува - манталитет останал може би от времето на Тодор Живков…”. Галеристката получи голяма подкрепа и разбиране, включително от колеги на доц. Божков от Художествената академия; вижте по-долу и нашия коментар.

НО НАЙ-ХУБАВОТО и поучителното в случая е, че след като доц. Кирил Божков не ни „огря”, за един ден само (!) галеристката организира друга изложба, на чаровната и талантлива троянска художничка Росица Миладинова, живееща във Варна. И както се каза на откриването (станало по същото време – 22 януари, 18:00 ч): „Още по-добре и всяко зло - за добро”. Повече за изложбата на Росица Миладинова – вижте отделно.

Т21

Мъка, мъка, мъкааа…

Днес една баба на площада в Троян ридаеше кански и бе почнала да си разплита от мъка левия чорап, до нея внучето й също хлипаше неудържимо. И от съседните кооперации се носеха стенания, а някой бе надул до плач „Реквием”-а на Моцарт. Мъж на средна възраст бе припаднал на пейка при шадравана. Разбрахме причината, троянци не можеха да приемат отказа на художника доц. Киро Божков - новиханския Микеланджело, да открие изложба в троянската галерия „Серяковата къща”. Мъка, мъка, мъкааа... Един местен пияница пък погледна на трагедията от по-друг дискурс и надигайки бутилката, философски заключи: „Чикиджия!”.
22 януари 2015 г.
Т21, във фейсбук

14 коментара:

бат Велко Сандокана каза...

Кво се правите на паляци бе,маймуни недни! Не ви ли е срам,тук няма богати хора да си купят картина за 2 бона,или кво? Или по-скоро не е проблема че няма богати,а че има такива дето биха закарали някой беден "схупар" на изложбата,и биха му казали: "Абе неможеш ли да ми прекопираш ей тая картина дето струва 2 бона,ще ти дам 200лв. за труда?".
Тук изкуство не върви,и колкото да се пънат разни пролетариати,и крадливи първенюта да блеснат,с тематичните си вечери - уви,какво ти разбира свиня от кладенчова вода ...

Анонимен каза...

Сандокене, много си умен ...как разжра , че една картина струва 2 бон; в София този доцент за толкова ли ги продава?
Щото, там нали разбират ( разбираме ) от изкуство ..;)
Когато индианеца отказал да купи две маниста за 60 акра( 240 дка) земя, а манистата струвала 10 цента, англичанина го обявил за дивак и неценител на красотата....та и ти така ;))

Анонимен каза...

Художника не го оправдавам. Тъпа постъпка от негова страна. Стана ми криво обаче, като прочетох реакцията на медията с "чикиджииската мъка". За мен разбирането за медия е безпристрастно отразяване на информация и не беше професионално това, което сте написали в края на статията си.

Анонимен каза...

Мда, медията взима страна, а трябва да остави това на читателите си.
Ама нали е Шарли ...;)

Иванко каза...

Това последното за бабата и пияницата разваля всичко.

Анонимен каза...

Браво на бързата реакция на галеристката.

Анонимен каза...

Ай Робота
Е той човека нали може да си иска за собствените картини колкото му скимне?! Па ако има кой да му ги даде, хубаво, ако не - не. Нали това е капетализама, що се палите толкова. То е като в най-древната професия, ти си искаш, па ако струваш, ти дават... В искувството де;)

Анонимен каза...

Тоя борсук от снимката гледа като бит педе..с от храстите!...

Анонимен каза...

Господин Маринов, Вие се изложихте с този материал. Първо - като журналист Вие не трябва да поемате защита на една от страните. И второ...Как може читателят да разбере всъщност къде е истината , като четем само мнението уважаваната галеристка Мариела Шошкова. За нея могат да се кажат ласкави думи много. Но Вие с тази си статия вместо да й "изпишете вежди, й извадихте очите". Въпросът е защо не публикувахте и мнението на художника? А с лека ръка го разпнахте на кръста!
Ние, вашите фенове, как да разберем "кой крив - кой прав".

Анонимен каза...

аааааааааааааа

Анонимен каза...

Жалко за езика, който използва г-н Главния редактор. Жалко и за факта, че г-н Маринов е погазил един от основните закони на журналистиката - журналистът няма право да изказва лично мнение в новина - той трябва да изложи фактите и да даде възможност на всички засегнати страни да изложат своята гледна точка. Жалко и за това, че г-н Главния редактор се обижда на един софиянец, че едва ли не е подходил високомерно към провинцията, но в реакцията си г-н Маринов избива комплекс с ярък привкус на засегната селска чест.

Анонимен каза...

Галеристката,като и "журналистите" в този "вестник" са еднакво некачествени и неморални!!!Генади си е бил винаги простак!!За жена му не си заслужава да говорим!

Анонимен каза...

Галерията е срам за \Троян

Нина Иванова Донковска каза...

Тряя да ви е срам тия грозни картини и в галерията и на тоо на снимката са пълни боклуци елате на Дълбок Дол и вижте мойте.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |